- Sett advarsel på iPoden

MP3-spillere øker risikoen for øresus. - Musikkspillerne bør selges med en tydelig advarsel, mener ekspertene.

Vanlige musikkspillere med øreplugger kan gi alvorlige og kroniske hørselsskader. Nå krever en britisk organisasjon en egen advarsel på MP3-spillerne, og får støtte av norske fagfolk:

- Vi er veldig bekymret for denne typen skader som vil ramme stadig flere nordmenn. Antallet tilfeller av tinnitus er økende, og det er ingen tvil om at mer støy rundt oss bidrar til denne utviklingen.

- MP3-spillerne er spesielt farlige fordi de sender lyden rett inn i øret. Så vi vil absolutt støtte kravet om en tydelig advarsel mot hørselskader på disse spillerne, sier generalsekretær Geir Lippestad i Hørselshemmedes Landsforbund til Mozon.

Alvorlige skader
Trusselen om kroniske skader på hørselen plager ikke så mange musikkinteresserte ungdommer. Men skader som tinnitus, eller øresus er slett ingen lek for de som rammes.

- Omtrent 200.000 nordmenn har i dag tinnitus, og tallene øker for hver dag. Mange av de som har diagnosen blir uføre, du kan selv tenke deg hvordan det er å leve med en pipelyd på øret som aldri forsvinner uansett hva du gjør.

- Dette er rett og slett en utrolig plagsom lidelse som kan oppstå akutt dersom du utsettes for kraftig støy. Og tinnitus er en diagnose vi dessverre kommer til å se enda mer av i fremtiden, sier Lippestad.

Les også: Døv av MP3-spillere

Over 80 desibel
Mange MP3-spillere, som for eksempel iPod er utstyrt med en volumbegrensning som skal beskytte brukerne mot å spille for høy musikk. Men denne begrensningen klarer sjelden å begrense volumet til et nivå hvor skader ikke kan oppstå.

Flere forskere mener at 80 eller 85 desibel bør være det høyeste volumet som er trygt å bruke på bærbare musikkspillere. En iPod med øreplugger kan levere over 100 desibel på maksimalt volum, viser en amerikansk undersøkelse.

Ekspertene advarer også mot at langvarig bruk kan skade hørselen, selv om du ikke bruker spilleren på maksimalt volum.

- Du kan ha ører av stål - men om du lytter til MP3-spilleren på høyt volum i åtte timer vil du uten tvil få en hørselsskade, sier Brenda Lonsbury-Martin ved den amerikanske organisasjonen Speech-Language-Hearing Association.

Hun får støtte av professor Dean Garstecki ved Northwestern University i Chicago som også peker på et annet problem med de populære musikkspillerne.

- Mange prøver å bruke iPoden til å overdøve bakgrunnsstøyen rundt dem. Avhengig av støyen i omgivelsene, blir det ofte nødvendig å skru opp volumet til et nivå hvor musikken kan skade hørselen, sier Garstecki til avisen Washington Post.

 

Mozon.no, 17.10.2006