SERIE: Prisforskjeller under lupen 7

Vi fortsetter vår artikkelserie som tar for seg overraskende store prisforskjeller her i landet. I dag: Vatre.

<strong>"FORSKJELLS-NORGE":</strong> DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. Foto: Per Ervland
"FORSKJELLS-NORGE": DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har de siste månedene hentet inn priser i en rekke forretninger og varehus, og vil i løpet av høsten og vinteren avsløre noen av de mest oppsiktsvekkende prisforskjellene vi har avdekket.

I de seks første artiklene i denne serien så vi nærmere på gardintrapper, møbelknotter, rødsprit, halogenpærer, støperør og universalproduktet Tec7. I dag konsentrerer vi oss om lange vatre.

Nyttig verktøy

Vaterpass, eller vatre, som de ofte kalles i dagligtalen, finnes i mange størrelser og fasonger. Vatre er i dag vanligvis produsert i aluminium eller plast og er normalt utstyrt med tre libeller. Libellene - små væskefylte beholdere med en luftboble - har som oppgave å definere horisontalen (vater), vertikalen (lodd) og 45 graders vinkel. Fordi det meste som bygges, settes sammen og henges opp ideelt sett skal være i lodd og vater, har vaterpasset et nærmest uendelig antall bruksområder. Vær forøvrig klar over at det klassiske vateret i løpet av de siste årene har fått hard konkurranse fra ulike former for laservatre.

Vatre finnes selvsagt i mange ulike lengder og vi har i dag valgt å konsentrere oss de virkelig lange variantene. Når vi kommer opp i lengder på 150 centimeter og oppover, går vatre tidvis også under betegnelsene byggvater, rettholt og mesterstige. Produsenten Hultafors bruker begrepet mesterstige.

Byggmakker: Dyrest

Hos Byggmakker på Brobekk forlanges det 2.730 kroner for Hultafors Mesterstige MST 180. Prisen er 30 prosent høyere enn den Montér i Drammen opererer med.
Hos Byggmakker på Brobekk forlanges det 2.730 kroner for Hultafors Mesterstige MST 180. Prisen er 30 prosent høyere enn den Montér i Drammen opererer med. Vis mer


Alle byggevareforretninger med respekt for seg selv fører ett eller flere vater-modeller, deriblant Byggmakker på Brobekk i Oslo. Dette varehuset fører blant annet Hultafors Mesterstige MST 180. Dette vateret er 180 centimeter langt og har en prislapp pålydende 2.730 kroner.

Montér: Billigst

Også Montér i Drammen fører Mesterstige MST 180. Montér nøyer seg imidlertid med 1.899 kroner.

Byggmakker: 2.730 kroner
Montér: 1.899 kroner

Differanse: 831 kroner

Differanse i prosent: Montér er 30 prosent billigere enn Byggmakker

Eller for å si det på en annen måte: Byggmakker er 44 prosent dyrere enn Montér.

Bommet på kalkylen

- Hvorfor koster MST 180 2.730 kroner hos Byggmakker?

- Hvis det er slik at mesterstigen vår er vesentlig dyrere enn det samme produktet hos våre konkurrenter, så kan vi rett og slett ha bommet med noen kalkyler. Litt teknisk så kan prisen på en vare i en produktgruppe bli gal når man følger standard prosedyre og ikke behandler produktet individuelt. Dette kan godt være tilfelle for vaterets vedkommende. Dette er et relativt dyrt produkt, men ligger i en gruppe med mindre og rimeligere produkter, sier Helge J. Nakken, produktsjef i Byggmakker.

Ingen kommentar

Hos Montér får du Mesterstigen for 1.899 kroner.
Hos Montér får du Mesterstigen for 1.899 kroner. Vis mer


Montér-kjeden kom altså godt ut denne gangen og DinSide har bedt om kommentar. Direktør Knud Holm ønsker imidlertid ikke å besvare våre spørsmål.

Høy-presisjonsprodukt

Synes du at 1.899 kroner er mye for et byggvater? Da er du nok ikke alene. Vi har derfor snakket med Hultafors Group Norge, som kan fortelle at deres MST 180 er et presisjonsverktøy beregnet på profesjonelle aktører. Blant annet hevdes det at avansert libelle-teknologi sørger for at MST 180 er fem ganger så følsomt som de fleste "billig-vatre". Importøren hevder også at MST 180 har en nøyaktighet på pluss/minus 0,25 millimeter per meter, noe som faktisk er mer nøyaktig enn det de fleste laservatere lover.

Mange alternativer

Jula fører et 180 centimeter langt vater fra Stanley. Det såkalte FatMax-vateret koster 599 kroner.
Jula fører et 180 centimeter langt vater fra Stanley. Det såkalte FatMax-vateret koster 599 kroner. Vis mer


Hvis du ikke er avhengig av slik presisjon, kan du imidlertid velge å vrake blant en rekke svært mye rimeligere alternativer. Jula fører for eksempel byggvateret Stanley FatMax. Også dette er 180 centimeter langt og skal ifølge Jula ha en nøyaktighet på pluss/minus 0,5 millimeter per meter. Stanley-vateret koster 599 kroner - en snau tredel av MST 180-prisen hos Montér. Eller en snau firedel av Byggmakkers MST 180-pris.

Prisvinner: Biltema

Hos Biltema kan du få kjøpt et 180 centimeter langt aluminiumsvater for 119 kroner. Presisjonen er nok ikke i nærheten av Hultafors-vatrene, men den enorme prisforskjellen er likevel verdt å merke seg.
Hos Biltema kan du få kjøpt et 180 centimeter langt aluminiumsvater for 119 kroner. Presisjonen er nok ikke i nærheten av Hultafors-vatrene, men den enorme prisforskjellen er likevel verdt å merke seg. Vis mer


Hvis byggvateret i første rekke skal brukes til grovere oppgaver, for eksempel som rettholt, er imidlertid Biltema det opplagte stedet å oppsøke. Biltema tilbyr nemlig et 180 centimeter langt aluminiumsvater med tre libeller for bare 119 kroner. Biltema oppgir ikke nøyaktigheten på dette vateret. Men selv om det helt sikkert ikke er i nærheten av Hultafors-vateret når det kommer til presisjon, er prisforskjellen oppsiktsvekkende. For å illustrere prisforskjellen kan det nevnes at du i teorien kan kjøpe nesten 23 Biltema-vatere for den samme summen som du må betale for ett Hultafors-vater hos Byggmakker.

Tips DinSide

Har du kommet over MST 180 som er enda dyrere enn hos Byggmakker? Eller billigere enn hos Montér? Eller har du oppdaget andre oppsiktsvekkende prisforskjeller DinSide-leserne bør få vite om? Klikk her og fortell journalisten.

Les også:
Prisforskjeller under lupen 6: Tec7
Prisforskjeller under lupen 5: Støperør
Prisforskjeller under lupen 4: Halogenpærer
Prisforskjeller under lupen 3: Rødsprit
Prisforskjeller under lupen 2: Møbelknotter
Prisforskjeller under lupen 1: Gardintrapp

Forutsetninger og avklaringer

  • Vi vil i denne artikkelserien utelukkende konsentrere oss om faste priser og forholder oss ikke til tilbuds- eller kampanjepriser.
  • Vi sjekker priser i en rekke forretninger og varehus og gir deg de høyeste og laveste prisene vi finner. Vi utelukker imidlertid ikke at det finnes aktører i det norske markedet som tar seg enda bedre betalt enn den dyreste aktøren vi trekker frem. Vi utelukker heller ikke at det finnes aktører som tilbyr enda lavere priser enn de vi har funnet.
  • Vi gjør oppmerksom på at vi i denne artikkelserien kun sjekker priser og at vi ikke tester produktene. Vi kan derfor ikke si noe om produktenes kvalitet og hvilket produkt som eventuelt fungerer best eller varer lengst.
  • Som forbrukernettsted erkjenner vi at omkringliggende forhold som servicegrad, returmuligheter, parkeringsmuligeter, åpningstider og lignende, som er viktige for kundene, påvirker de ulike aktørenes prisnivå. I denne artikkelserien har imidlertid ikke tatt hensyn til slike forhold og har utelukkende valgt å konsentrere oss om priser.
  • Vi gir alltid aktørene som berøres av artiklene mulighet til å kommentere våre funn. I de tilfellene aktørene velger å gi kommentarer, vil vi vanligvis ta disse med i artikkelen.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer