SERIE: Prisforskjeller under lupen 4

Vi fortsetter vår artikkelserie som tar for seg overraskende store prisforskjeller her i landet. I dag: Halogenpærer.

<strong>"FORSKJELLS-NORGE":</strong> DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. Foto: Per Ervland
"FORSKJELLS-NORGE": DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har de siste ukene hentet inn priser i en rekke forretninger og varehus, og vil i løpet av høsten og vinteren avsløre noen av de mest oppsiktsvekkende prisforskjellene vi har avdekket.

I de tre første artiklene i denne serien så vi nærmere på gardintrapper, møbelknotter og rødsprit. I dag konsentrerer vi oss om lyspærer, nærmere bestemt 35 watts GU10-halogenpærer med 35.

GU10-pærer kjennetegnes først og fremst ved at de er tilpasset 230 volt, at de har to kraftige kontaktpinner og at de kobles til ved hjelp av en såkalt "bajonettfatning" (stikk inn og rotér).

Dette i motsetning til de relativt like GU5,3-pærene, som er tilpasset 12 volt og dermed må ha en transformater. GU5,3-pærene har også en annen festeteknologi, i form av to tynne kontaktpinner som stikkes rett inn i sokkelen.

Montér: Dyrest

230-volts GU10- pære til venstre, 12-volts GU 5.3-pære til høyre.
230-volts GU10- pære til venstre, 12-volts GU 5.3-pære til høyre. Vis mer


Svært mange forretninger fører i dag lyspærer, inklusive halogenpærer. Vi har blant annet funnet lyspærer både i matvarebutikker, elektroforretninger, møbelbutikker, jernvareforretninger og hos byggevarekjedene. Et av byggevarehusene som fører GU 10 halogenpærer, er Montér i Drammen. Der fant vi en to-pakning med 35-watts Osram GU10 som koster 89 kroner. Det betyr at vi snakker om 44,50 kroner per lyspære.

Nå skal det understrekes at Osram er en kjent merkevare og at disse lyspærene sannsynligvis er av høy kvalitet og kan skilte med høy levetid. Likevel fremstår prisen som stiv, i hvert fall hvis vi sammenligner med en rekke svenske aktører i det norske markedet.

Ikea: Billigst

Hos Montér koster 35 watts GU10-pærer fra Osram 44,50 kroner per stykk. Hos Ikea får du tilsvarende pærer for 12,25 kroner per stykk.
Hos Montér koster 35 watts GU10-pærer fra Osram 44,50 kroner per stykk. Hos Ikea får du tilsvarende pærer for 12,25 kroner per stykk. Vis mer


Clas Ohlson nøyer seg for eksempel med 19,50 kroner per 35 watts lyspære (39,00 kr for to) og hevder på sine nettsider at disse pærene skal ha en levetid på hele 2.000 timer. Biltema er enda rimeligere og nøyer seg 16,45 kroner per stykk (32,90 kr for to).

Men den billigste aktøren vi så langt har kommet over, er Ikea. Der kan du få kjøpt en fire-pakning for bare 49,00 kroner. Det betyr at du slipper unna med bare 12,25 kroner per stykk. Det betyr at Montér-pærene er nesten fire ganger så dyre som Ikeas varianter.

Montér: 44,50 kroner per stykk (89,00 kr for to)
Ikea: 12,25 kroner per stykk (49,00 kr for fire)

Differanse: 32,25 kroner

Differanse i prosent: Ikea er 72,5 prosent billigere enn Montér

Eller sagt på en annen måte: Montér-pærene er nesten fire ganger dyrere enn Ikea-pærene. Mens du på Ikea slipper unna med drøye 122 kroner for ti pærer, vil du hos Montér i Drammen måtte betale 445 kroner.

Ikke i hovedsortimentet

Vi har bedt om kommentar fra Montér-kjeden. Direktør Knud Holm ønsket imidlertid ikke å besvare våre spørsmål, utover å kommentere at lyspærer ikke er en del av Montér-kjedens hovedsortiment.

Les også: Enda billigere på Ikea i Sverige

Store kvanta

Men hva med Ikea? Hvordan kan de selge sine lyspærer så billig? Har Ikea-pærene spesielle svakheter sammenlignet med konkurrentenes varianter?

- Nei, så langt vi kjenner til har de ikke det. Tvert i mot har disse lyspærene 2.000 timer levetid, svarer Frode Skage Ullebust, kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge.

- Men hvordan kan dere da være så mye rimeligere enn deres konkurrenter?

- Fordi vi selger store antall, og priser hos leverandørene våre er basert på det. Leverandørene lager Ikeas egne produkter, ingen av våre produkter selges andre steder, sier Ullebust.

Tips DinSide

Har du kommet over lyspærer som er enda dyrere enn Montér-pærene? Eller enda billigere enn Ikea-pærene? Eller har du oppdaget andre oppsiktsvekkende prisforskjeller DinSide-leserne bør få vite om? Klikk her og fortell journalisten.

Les også:
Prisforskjeller under lupen 3 - rødsprit
Prisforskjeller under lupen 2 - møbelknotter
Prisforskjeller under lupen 1 - gardintrapp

Forutsetninger og avklaringer

  • Vi vil i denne artikkelserien utelukkende konsentrere oss om faste priser og forholder oss ikke til tilbuds- eller kampanjepriser.
  • Vi sjekker priser i en rekke forretninger og varehus og gir deg de høyeste og laveste prisene vi finner. Vi utelukker imidlertid ikke at det finnes aktører i det norske markedet som tar seg enda bedre betalt enn den dyreste aktøren vi trekker frem. Vi utelukker heller ikke at det finnes aktører som tilbyr enda lavere priser enn de vi har funnet.
  • Vi gjør oppmerksom på at vi i denne artikkelserien kun sjekker priser og at vi ikke tester produktene. Vi kan derfor ikke si noe om produktenes kvalitet og hvilket produkt som eventuelt fungerer best eller varer lengst.
  • Som forbrukernettsted erkjenner vi at omkringliggende forhold som servicegrad, returmuligheter, parkeringsmuligeter, åpningstider og lignende, som er viktige for kundene, påvirker de ulike aktørenes prisnivå. I denne artikkelserien har imidlertid ikke tatt hensyn til slike forhold og har utelukkende valgt å konsentrere oss om priser.
  • Vi gir alltid aktørene som berøres av artiklene mulighet til å kommentere våre funn. I de tilfellene aktørene velger å gi kommentarer, vil vi vanligvis ta disse med i artikkelen.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer