<strong>"FORSKJELLS-NORGE":</strong> DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. ILLUSTRASJON: Per Ervland
"FORSKJELLS-NORGE": DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten. ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

SERIE: Prisforskjeller under lupen 2

Vi fortsetter vår artikkelserie som tar for seg overraskende store prisforskjeller her i landet. I dag: Møbelknotter

Publisert
Sist oppdatert

DinSide har de siste ukene hentet inn priser i en rekke forretninger og varehus og vil i løpet av høsten avsløre noen av de mest oppsiktsvekkende prisforskjellene vi har avdekket.

I den første artikkelen i denne serien så vi nærmere på gardintrapper hos Byggmax og Byggmakker. I dag konsentrerer vi oss om møbelknotter, eller møbelfilt som produktene også kalles. Møbelknotter er rett og slett selvklebende filtbiter som kan plasseres under sofaer, bord, stoler og annet inventar. Produktets oppgave er å sørge for at møblene blir lette å flytte og at de ikke riper opp underlaget.

XL-Bygg: Dyrest

De aller fleste byggevarekjeder og jernvareforretninger fører møbelknotter, deriblant XL-Bygg på Vøyenenga i Asker. Der fant vi flere pakker med oppsiktsvekkende dyre varianter. Vi bet oss spesielt merke i to av dem.

Den ene inneholder 12 stykk firkantede knotter i størrelsen 22 x 22 millimeter. Pris: 55,35 kroner. Det betyr at knottene koster hele 4,61 kroner per stykk.

Den andre inneholder 8 stykk runde knotter med diameter 28 millimeter. Prisen er den samme: 55,35 kroner, noe som i dette tilfellet innebærer en stykkpris på 6,91 kroner.

Jula: Billigst

Vi har ikke funnet noen andre aktører som opererer med så ublu priser som XL-Bygg. Samtlige konkurrenter vi har vært innom er rimeligere enn dette, de fleste betydelig rimeligere. De aller rimeligste møbelknottene fant vi imidlertid i Julas varehus på Lørenskog. Jula nøyer seg faktisk med 19 kroner for hele 28 knotter. Settet inneholder 12 firkantede 25x25 millimeter-knotter, 12 runde 25 millimeter-knotter og 4 firkantede 37x37-millimeter-knotter. Stykkpris: 0,66 kroner.

XL-Bygg: 110,70 kroner (12 firkantede + 8 runde)
Jula: 19 kroner (12 firkantede, 12 runde, 4 store firkantede)

Differanse: 91,70 kroner

Differanse i prosent: Jula, som attpåtil tilbyr et mer omfattende produkt, er 83 prosent billigere XL-Bygg.

Eller sagt på en annen måte: XL-Bygg-knottene koster nesten seks ganger så mye som Jula-knottene.

Storkundene prioriteres

<strong>110,70 kr:</strong> Hos XL-Bygg på Vøyenenga i Asker koster 20 møbelknotter 110,70 kroner. Foto: Arkiv
110,70 kr: Hos XL-Bygg på Vøyenenga i Asker koster 20 møbelknotter 110,70 kroner. Foto: Arkiv Vis mer


Hvorfor er XL-Bygg så dyre. Har møbelknottene unike kvaliteter?

- På generell basis vil vi påpeke at de viktigste kundene for oss er profesjonelle håndverkere og Gjør-det-selv-kunder som ønsker å ha et fast og langsiktig kundeforhold til oss. Vi premierer disse med rabatter etter størrelse og lojalitet. Hele vår virksomhet er lagt opp etter dette prinsippet og vi opererer derfor med bruttopriser som er utgangspunktet for den rabattavtale den enkelte kunde får. Vårt hovedfokus er ikke på enkeltvarer, men å være best på fagkompetanse og service og å gi våre faste kunder konkurransedyktige betingelser, sier Sverre Mørch, daglig leder ved Asker Trelast, som driver to XL-Bygg-forretninger i Asker.

Dere henvender dere også til privatkunder i deres markedsføring. Hvorfor gjør dere dette hvis privatkunder blir diskriminert til fordel for profesjonelle håndverkere og andre storkunder?

- Etter vår mening er det ingen diskriminering av de private kundene, de kan jo som nevnt også få rabatter ved volumuttak, sier Mørch.

Lav pris til alle

<strong>19 kr:</strong> Hos Jula får du et tilsvarende produkt, pluss 8 bonus-knotter, for 19 kroner.
19 kr: Hos Jula får du et tilsvarende produkt, pluss 8 bonus-knotter, for 19 kroner. Vis mer


Nylig Norges-etablerte Jula, som også tilbyr postodresalg, viser seg altså å være oppsiktsvekkende mye billigere enn XL-Bygg. Hvordan klarer Jula å selge sine møbelknotter så mye billigere enn XL-Bygg? Er møbelknottene av dårlig kvalitet?

- Nei, disse møbelknottene er likeverdige med de øvrige på markedet. Vår filosofi er å tilby kvalitativt gode produkter til både privatpersoner og profesjonelle. Årsaken til at vi klarer å holde så gode priser, er at vi kjøper direkte fra produsenter og fabrikker. Vi kjøper store volum og forhandler frem frakt til lave priser. Dette, i kombinasjon med lave administrative kostnader, sørger for at vi kan tilby våre kunder produkter til svært lave priser, sier Per Jacobsen, daglig leder for Jula i Norge.

Tips DinSide

Har du kommer over møbelknotter som er enda dyrere enn XL-Bygg-knottene? Eller enda billigere enn Jula-knottene? Eller har du oppdaget andre oppsiktsvekkende prisforskjeller DinSide-leserne bør få vite om? Klikk her og fortell journalisten.

Les også: Prisforskjeller under lupen - gardintrapp

Forutsetninger og avklaringer

  • Vi vil i denne artikkelserien utelukkende konsentrere oss om faste priser og forholder oss ikke til tilbuds- eller kampanjepriser.
  • Vi sjekker priser i en rekke forretninger og varehus og gir deg de høyeste og laveste prisene vi finner. Vi utelukker imidlertid ikke at det finnes aktører i det norske markedet som tar seg enda bedre betalt enn den dyreste aktøren vi trekker frem. Vi utelukker heller ikke at det finnes aktører som tilbyr enda lavere priser enn de vi har funnet.
  • Vi gjør oppmerksom på at vi i denne artikkelserien kun sjekker priser og at vi ikke tester produktene. Vi kan derfor ikke si noe om produktenes kvalitet og hvilket produkt som eventuelt fungerer best eller varer lengst.
  • Som forbrukernettsted erkjenner vi at omkringliggende forhold som servicegrad, returmuligheter, parkeringsmuligeter, åpningstider og lignende, som er viktige for kundene, påvirker de ulike aktørenes prisnivå. I denne artikkelserien har imidlertid ikke tatt hensyn til slike forhold og har utelukkende valgt å konsentrere oss om priser.
  • Vi gir alltid aktørene som berøres av artiklene mulighet til å kommentere våre funn. I de tilfellene aktørene velger å gi kommentarer, vil vi vanligvis ta disse med i artikkelen.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer