3-åringer som bruker mer enn åtte timer foran tv-skjermen i uka, har betydelig større risiko for å bli overvektig i sjuårsalderen.   Foto: Colourbox
3-åringer som bruker mer enn åtte timer foran tv-skjermen i uka, har betydelig større risiko for å bli overvektig i sjuårsalderen. Foto: ColourboxVis mer

Ser seg syke

Barna klarer ikke å kontrollere medieforbruket.

Forskere fra Yale University School of Medicine, National Institutes of Health, og California Pacific Medical Center har evaluert 173 studier om medienes helseeffekt på barn fra de siste 30 årene.

Hele 80 prosent av disse studiene viser at høy mediebruk påvirker barn og unges helse på en negativ måte. Det melder ecochildsplay.com.

Les også: Overvekt er smittsomt

Blir fetere

Studien viser at dagens barn bruker nærmere 45 timer i uka på tv, film, magasiner, musikk, internett, mobiltelefoner og videospill. Til sammenligning tilbringer de om lag 17 timer i uka sammen med foreldrene og 30 timer på skolen.

- Dette er den første omfattende evalueringen av hvordan media påvirker barns psykiske helse. Resultatene viser en tydelig sammenheng mellom medieeksponering og negative helseeffekter hos barn, sier professor Ezekiel J. ved National Institutes of Health.

Forskerne undersøkte hvilken sammenheng det er mellom media og ADHD, fedme, dårlige resultater på skolen, røyking, narkotika, alkohol og seksuell atferd.

Les også: Denne forkorter livet ditt

Forskerne hentet informasjon fra studier som berørte alle typer medier, de fleste kvalitetsstudiene dreide seg imidlertid om tv, musikk og film. Det fantes ingen studier om mobilbruk.

Vil ha ny debatt

Den sterkeste sammenhengen er mellom tv-titting og fedme.

  • 86 prosent av studiene konkluderte med at det er en tydelig sammenheng mellom økt medieeksponering og økt overvekt hos barn.
  • 82 prosent viste at jo flere timer man brukte på medier, desto mer ville man legge på seg over tid.
  • En studie av 5.493 barn kom frem til at 3-åringer som tilbragte mer enn åtte timer foran tv-skjermen i uka, hadde betydelig større risiko for å være overvektig i allerede i sjuårsalderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Søvn mot fedme

- Media er mer utslagsgivende for livene til barn og unge. Ønsker man å endre et barns helse er det viktig at foreldre og lærere vurderer hvilken innvirkning media har. Denne rapporten slår fast at vi trenger en ny diskusjon på medie- og teknologibruk blant barn og unge, og vi håper at denne rapporten vil sette fart på sakene, sier James P. Steyer, leder av Common Sense Media, som publiserte rapporten.