Ser du forskjellen?

Ikke alt som ser ut som ost, er ost.

Bare produktet til venstre kan kalles ost. I artikkelen får du forklaring på hvorfor. Foto: Berit B. Njarga
Bare produktet til venstre kan kalles ost. I artikkelen får du forklaring på hvorfor. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To produkter som tilsynelatende kan se helt like ut, og til og med komme fra samme matprodusent, kan ha et innhold som slett ikke er likt.

Dette gjelder for eksempel om du skal ha ost til pizzaen fra Synnøve Finden.

Den lille pakken fra osteprodusenten, som går under navnet Grovrevet Gulost, er nettopp revet gulost.

Derimot har produktet Revet Økonomipakke, en ekstra ingrediens.

>> Slik ser ferdigmaten egentlig ut

Ikke all "ost" er ost

Det er slett ikke alle som er klar over at en del av produktene i ostehylla ikke er ost av den gode, gamle sorten. Derimot er det produkter som ikke utelukkende er laget av melkefett, men av vegetabilsk olje.

I 2007 avgjorde Landbruks- og matdepartementet at bare produkter laget av melkeråvarer og uten annet fett enn melkefett, kan bruke betegnelsen ”ost”.

Kjøper du et produkt som ser ut som ost, men kalles for eksempel "revet", "topping" eller liknende, vil det altså inneholde vegetabilsk olje, slik tilfellet er med det nevnte produktet fra Synnøve Finden.

– Hvorfor har dere valgt å tilsette olje i dette produktet, i motsetning til produktet Grovrevet Gulost som kun er laget av «ekte» ost?

– Vi har valgt å tilby en pizzatopping med ost og rapsolje fordi det gir noen unike smelte- og bruningsegenskaper, som vi vet mange forbrukere foretrekker, forteller Magnus Tollefsen i Synnøve Finden til DinSide.

Merket etter forskriftene

Vil man være sikker på at man kjøper ekte ost til lørdagspizzaen, er det altså viktig å lese på pakken eller i ingredienslisten hva de forskjellige produktene faktisk inneholder.

"Revet" er nemlig bare ett av flere slike produkter på markedet. Innholdet av vegetabilsk olje, nærmere bestemt rapsolje, er 23 prosent av det totale innholdet. Dette utgjør nesten halvparten av fettandelen i matvaren.

Synnøve Finden påpeker samtidig at produktet er merket etter forskriften. I tillegg står det på forsiden av pakningen at den inneholder «ekte Synnøve gulost blandet med topping av rapsolje».

– Dette er gjort fordi vi ønsker at forbruker skal se at dette er et blandingsprodukt av ost og pizzatopping av rapsolje, sier Tollefsen.

Les også: Snart blir det lettere å velge bort dårlige ingredienser

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!