Vuggen har en gradert bunn som gjør at barnet ligger tre grader høyere med hodet enn med bena. Det skal forebygge spedbarnsdødelighet. Foto: so-ro
Vuggen har en gradert bunn som gjør at barnet ligger tre grader høyere med hodet enn med bena. Det skal forebygge spedbarnsdødelighet. Foto: so-roVis mer

Seng som forebygger krybbedød

Men ikke bare det!

Antall barn som dør i første leveår har falt jevnt de siste 100 årene. Antallet er nå under 200 barn i året eller omkring tre per 1000 levende fødte. Årsaken er i de fleste tilfeller medfødt sykdom.

I 2008 døde 163 spedbarn det første året. 90 av tilfellene hadde årsak i tilstander og sykdom som oppsto under og like etter fødsel, 48 dødsfall skyldtes medfødte sykdommer, 11 dødsfall skyldtes andre sykdommer og tilstander, mens 12 dødsfall skyldtes krybbedød og to tilfeller skyldtes såkalte voldsomme dødsfall, som ulykker, opplyser Folkehelseinstituttet.

Forebygging av krybbedød (Følg disse rådene: )
 
 • Legg barnet til å sove på ryggen fra fødselen av.
 • Unngå for varmt sovemiljø, for mye tøy på barnet og lue innendørs. Pass på at barnets hode/ansikt ikke blir tildekket av sengetøy m.m.
 • Røyking bør unngås i svangerskapet og i barnets nærmiljø.
 • Amme barnet om mulig.
 • Regelmessig bruk av smokk når barnet legges til å sove kan virke forebyggende.
 • La madrassen vare ren og passe hard, og sørg for at det ikke er for trangt for barna.
 • La barna ha egen dyne.
 • Kilde: Landsforeningen uventet barnedød (LUB)


  Selv om krybbedødgåten fremdeles ikke er løst, finnes det en rekke råd som vil redusere risikoen for dette betydelig. Se punkter i tabellen til høyre.

  Les mer: Slik reduserer du risikoen for krybbedød

  Mange tenker at disse rådene handler om spedbarn som sover alene, det vil si uten en søster eller bror ved siden av seg.

  Les også: Best å sove på ryggen

  Verdens første tvillingvugge

  - Jeg fikk beskjed på sykehuset at tvillingene ikke skal sove i samme seng. Det er stor fare for krybbedød hvis de blir liggende og puste mot hverandre..., skriver en mor i et forum på Barnimagen.com.

  Det har en norsk designer nå gjort noe med. Ergoterapeut Ane Lillian Tveit lanserer denne uken det som trolig ikke bare er verdens første tvillingvugge, men som også forebygger spedbarnsdødelighet.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  For å forebygge spedbarnsdødelighet understreker amerikanske forskere betydningen av god oksygentilførsel rundt spedbarnets hode. Tveit har valgt å følge denne anbefalingen. «So-ro tvillingvugge» har derfor en gradert bunn som gjør at barnet ligger tre grader høyere med hodet enn med bena.

  - En slik gradering vil være med på å gi barnet en bedre oksygentilførsel, spesielt ved forkjølelse og tett nese. I tillegg er det også et nordamerikansk krav om at madrasser ikke skal overskride en høyde på 2,5 cm. Dette for å forebygge groper hvor det kan forekomme opphoping av CO2 rundt barnets hode, forteller Tveit i en pressemelding.

  Ikke pakk inn barnet ditt

  Samme råd til tvillinger

  Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød, Trine Giving Kalstad, kjenner ikke til produktet, men tenker at barna kan sove trygt og godt der.

  - Vi har ingen grunn til å fraråde tvillinger å samsove dersom samsoving gjøres på en trygg og god måte! Det er ytterst få studier omkring tvillinger og samsoving, men resultatene fra disse studiene viser ikke noe økt risiko for tvillinger som samsover. Vi råder tvillingforeldre til å følge de samme rådene vedrørende samsoving som for spedbarn generelt, sier hun til DinSide Helse.

  Fakta om tvillinger: (Det finnes flere faktorer som kan resultere i tvillinger: )
   
 • Kvinnens alder og arv er av betydning.
 • Antall tvillingfødsler varierer kraftig mellom ulike folkeslag. Asiatere føder færre tvillinger enn kvinner i den vestlige verden, og afrikanere langt flere.
 • Hvis kvinnen har født flere barn tidligere, er det større sjanse for tvillinger. I mange familier med fire eller fem barn, blir ofte enn liten attpåklatt til to.
 • Det fødes cirka 1050 sett tvillinger i året i Norge.
 • Kilde: Tvilling.no


  Med skillevegg

  Vuggen er utstyrt med en skillevegg, som kan tas inn og ut etter behov.

  Ifølge Tvillingforeldreforeningen (TFF) har det aldri vært født så mange tvillinger som i de siste årene. Det totale fødselstallet går ned, men flerlingefødsler, og da især tvillinger øker. Økningen skyldes i stor grad IVF- behandling og at kvinnene er eldre når de føder barn.

  Les også: En ny type tvillinger?

  - Det blir stadig vanligere å se doble barnevogner, men jeg har aldri sett en tvillingvugge, det ønsket jeg å gjøre noe med, forteller Tveit.