Sende julegaver i posten?

Blir pakken ødelagt kan du få erstatning, om du har gjort det du skal i forkant.

Desember er høytid for pakker og brev. Blir det du sender ødelagt undervegs, bør du ha brukt god nok emballasje om du skal kreve erstatning. Foto: Nils Midtbøen/Posten Norge
Desember er høytid for pakker og brev. Blir det du sender ødelagt undervegs, bør du ha brukt god nok emballasje om du skal kreve erstatning. Foto: Nils Midtbøen/Posten Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du sende julegaver til tante Olga på Toten eller andre nære og kjære som bor et stykke unna?

Før du sender pakkene avgårde er det greit å vite at valg av frakt og ikke minst emballasje kan påvirke om du får erstatning om det du sender blir ødelagt.

>> Bestille julegavene på nett? Da begynner det å haste!

Disse pakkene erstattes ikke

Desember er Postens mest travle periode, og de forventer at 30 millioner julekort, brev og pakker blir sendt til og fra nordmenn landet over.

Vil du få julegavene frem i tide, er siste frist 16. desember. Dessuten bør du være klar over at Posten ikke erstatter alle pakker som forsvinner eller blir ødelagt.

Småpakker av større verdi bør du ikke sende som vanlig brev. Foto: Colourbox.com
Småpakker av større verdi bør du ikke sende som vanlig brev. Foto: Colourbox.com Vis mer


Skal du for eksempel sende en liten pakke i posten, kan man sende den som brev hvis den veier under to kilo. Da koster det mindre, men det har og en klar ulempe:

– Uregistrerte pakker og brev under to kilo blir ikke erstattet. For små pakker som har verdifullt innhold anbefaler vi kundene våre at de sender disse rekommandert eller som verdibrev, siden det gir krav på erstatning om sendingen skulle komme bort eller bli ødelagt, forteller Hilde Ebeltoft-Skaugrud, pressesjef i Posten til DinSide.

Innholdet i vanlige postpakker kan erstattes med opptil 10.000 kroner. Men Posten presiserer i sine vilkår at de ikke er erstatningsansvarlige dersom innholdet forsvinner eller blir skadet, og det skyldes utilstrekkelig emballasje.

Dermed gjelder det å pakke julegavene godt før man stikker innom postkontoret - og ta vare på gjenparten!

Les også: Har du kjøpt noe privat? Se hvem som må erstatte den ødelagte varen

Slik pakker du postpakkene

Hilde Ebeltoft-Skaugrud sier til DinSide at det er viktig å velge solid emballasje til pakkene.

– Både den indre og den ytre emballasjen må være solid og tilpasset innholdet, og tåle flere omlastinger, sier hun.

Posten gir følgende råd om valg av emballasje og pakking:

  • Bruk sterke konvolutter eller esker av papp, plast eller tre som ytre emballasje.
  • Husk å fylle opp tomrom slik at innholdet ikke beveger seg inni pakken. Posten anbefaler bølgepapp, bobleplast, sammenkrøllede aviser, treull eller liknende som indre emballasje.
  • Flytende innhold eller pulver må pakkes spesielt godt, og være fylt i tette beholder som pakkes i støtdempende materiale.
  • Bøker bør pakkes i polstrede konvolutter, siden de ofte er tyngre enn man tror.
Ebeltoft-Skaugrud legger til at de normalt erstatter Norgespakke eller Smartpostpakke som privatkunder har sendt og som blir skadet, siden disse sendingene som oftest er godt pakket.

Les også: Her kan du angre kjøpet i flere måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer