Selvtillit gir bedre helse

Har du mye ansvar på jobben? Da bør du også ha tro på deg selv, om du ikke skal bli syk og sliten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jobben din kan ha stor betydning for helsen din. Og forskere har tidligere ment at større deltakelse og ansvar kan være et positivt bidrag til bedre helse.

Men kanskje ikke for alle? Amerikansk forskning tyder nå på at noen faktisk blir enda sykere av å ha stor innflytelse over sitt eget arbeid.

Selvtillit gjør frisk
En undersøkelse ved Drexel University i USA har tatt for seg arbeidssituasjonen og helsen til 250 ansatte på samme arbeidsplass. Intervjuer og spøreskjema ble sammenliknet med spyttprøver som viser nivåene av det immunstyrkende stoffet immunglobulin-A.

Resultatene viste at mennesker som mener de har kontroll over jobben, gjerne har det enda bedre når de har stor innvirkning på arbeidshverdagen.

Men for de som følte seg usikre på jobben, var det ingen god idé å få mer ansvar. De ble faktisk enda sykere av å ha stor innflytelse over jobben sin.

Gir seg selv skylden
- Studien tyder på at hvis en person har lave forventninger til egen mestring, spiller det liten rolle om han har kontroll over arbeidet sitt. Tvert i mot, det kan faktisk bidra til mer helseproblemer, forteller Stein Knardal ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) til Dagsavisen.

- Hvis man ikke har tiltro til egen evne til å klare oppgavene, eller hvis man pleier å gi seg selv skylden for alt som går galt, er det ikke gunstig å ha kontroll over arbeidssituasjonen. Det amerikanske materialet tyder på at høy kontroll bare er heldig dersom man faktisk har en forventning om å klare oppgavene sine, mener Knardal.

Mozon 11.11.2004