Selve testen

- Dersom lyd og bilde er like viktig, er sone 1-utgaven fra USA mye bedre enn sone 2-utgaven, sier Per S. Jørgensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sone 2-utgaven er utgitt av SF Norge, men produsert i Tyskland. Lyden er Dolby Digital Surround 5.1 EX og Dolby Digital 2.0.

Innholdet


Begge utgavene inneholder kinoversjonen av filmen på DVD1: 178 Minutter, widescreen 2,35:1, 16X9 optimalisert, DD 5.1 EX & DD 2.0. Tekst: Norsk, svensk , dansk, engelsk m.m. DVD2 inneholder det samme ekstramaterialet:

 • 3 dokumentarer: Welcome to Middle Earth ( 17 min.), Quest for the Ring (21
  Min.) og A Passage to Middle Earth (42 min.).
 • 15 Filmsnutter som var laget for lordoftherings.net ( 2-5 min hver). 2 teaser-trailere og kinotraileren ( 16x9 - DD 5.1)
 • 6 TV-spoter, musikkvideoen til Enyas May It Be (3 min. - 16X9, DD 5.1)
 • The Two Towers forhåndsvisning (11 min. - 16X9 , DD 5.1), The Two Towers videospill forhåndsvisning.

  Sone 2-utgaven

  Jørgensen summerer opp testingen av sone 2-utgaven på følgende måte:

  image: Selve testen

  BILDE: "Med tanke på at det er hele 178 minutter som er presset inn på en DVD, er bildet helt utrolig godt. Mye tyder her på at mpeg-encodingen av bildet er blitt nøye fulgt opp, selv om det er mer plass igjen på DVD-skiva. Kontrasten i bildet er fantastisk, svart er virkelig svart og alltid med masse detaljer. Fargene er vel noe av det beste jeg har sett. Selv på kino var det ikke så bra! Detaljer i hver fargenyanse. Dette er referansekvalitet! 'Extended version', som kommer i november, er lagt over to DVD'er, noe som gjør at de kan kjøre full bitrate (bildekvalitet) på hele filmen og får en enda bedre billedkvalitet."

  image: Selve testen

  LYD: "
  Lite kunne slå feil med Dolby Digital Surround 5.1 EX og det hele, skulle man tro. Denne utgivelsen er remikset for hjemmekino, så ingen filtere er nødvendig. Meridian 568 THX Ultra-prosessoren ble justert opp til 0 (THX-referanse på 75dB), THX EX 7.1 DSP-mode ble valgt. Denons siste DVD -3800 med 14 Bit og 108 mHz bildeprosessor sparket igang filmen. Men her var det da noe alvorlig galt? Lyden var lav og uten liv! Den vakre stemmen til Galadriel (Kate Blanchett) var lite levende, og atmosfæren var borte. Dolby Digital Surround EX 7.1 DSP Mod ble valgt, lyden ble klarere, det som et resultat at THX-mode har et filter, men fremdeles var lyden uten liv og tydelig lav. Jeg måtte heve Meridian-prosessoren til +15 før lydnivået var akseptabelt. DVD'en er produsert i Tyskland. Det kan virke som at noe kan ha skjedd i
  produksjonen av sone 2-versjonen. Testet filmen ut på 4 andre DVD-spillere og
  hjemmekinoprossesorer med samme resultat."

  Sone 1-utgaven


  Per S. Jørgensen var mektig imponert av sone 1-utgaven av filmen. Her er hans oppsummering:

  image: Selve testen

  BILDE: Billedkvaliteten er identisk/like god som på sone 2-versjonen.

  image: Selve testen

  LYD: Her var lyden enda bedre enn billedkvaliteten. Dolby Digital Surround EX-miksen er
  ekstremt aktiv, og alle kanalene er fulle av liv. Den vakre stemmen til Kate Blanchett er tilbake - atmosfæren er til å ta og føle på! Lydbildet er stort og åpent, med en helt utrolig spennvidde i dynamikken! Det går fra tordnende effekter til momenter som er så stille at du kan høre
  en knappenål falle! Dialogen er alltid klar, tydelig og vel plassert i lydbildet. Subwooferen fikk direkte bank! Selv Haunting i DTS ES var ikke så dyp og aktiv. Siden 'Extended version' også kommer med DTS ES-teknologi i november, er den et must.

  Konklusjon

  I denne testen ble det gjort blindtester på fire jenter i ett panel og fire gutter i ett panel for å få innspill både på lyd og bilde på fire ulike anlegg. De visste ikke hvilken av titlene som var sone 1 og 2. Alle mente at sone 1-versjonen hadde mer dynamikk og klarere lyd. Min subjektive mening er at både lyd og bilde er svært viktig. Derfor gikk sone 1-utgaven av med seieren.