<b>Linet opp:</b> Håndscannere klare til bruk i Steinkjer.
Linet opp: Håndscannere klare til bruk i Steinkjer.Vis mer

Selvbetjening i Obs! og Ikea

I noen OBS-butikker kan du registrere varene med en håndscanner mens du handler og betale ved utgangen.

- Vi har hatt dette som en slags "evig prøveordning" i flere år, sier kjededisponent Knut Wellerop i Coop Obs! til DinSide. - Idag er det i drift i butikkene våre på Vinterbro syd for Oslo, i Lillestrøm og på Jessheim. Over sommeren blir det også igangsatt i vår nye butikk i Steinkjer og vi tror vi etterhvert vil rulle ut selvscanning i alle de 25 Obs!-butikkene våre.

Members Only

Det er bare medlemmer av Coop som får scanne varene selv, og de må registrere seg på forhånd. Når de kommer inn i butikken, drar de kortet og aktiverer en trådløs scanner. De tar vanlige handleposer og scanner varene etterhvert som varene legges oppi. Når de kommer til utgangen, er varene ferdig registrert og de drar kortet på nytt for å betale.

- Hva med øl? Her er det vel krav om at betjeningen sjekker legitimasjon?

- Når man har scannet øl, går det et varsel til betjeningen når man betaler. Disse vil da sjekke at du har lov til å handle alkohol.

- Og hva med frukt og andre ting som må veies?

- Det veier du selv og skriver ut etikett.

Brukerne blir informert om at det fra tid til annen vil være kontroller hvor posene blir gått gjennom og kontrollscannet. - Vi opplever at folk stort sett er veldig ærlige, sier Wellerop. - I noen tilfeller har vi også sett at avvik har gått i vår favør fordi folk har scannet varene flere ganger. Men ved gjentatte avvik kan du miste retten til å scanne selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selvscanning har blitt veldig populært der vi har det. Man går rett forbi køen med ferdigpakkede poser. Ingen av de butikkene vi har innført det i vil slutte med det.

Her bryter butikkene loven!

Ikea har også

Også Ikea startet i vinter med selvscanning av varer. I butikkene på Furuset i Oslo og Slependen i Asker er det fire kasser der kundene kan registrere varene selv. Her skjer dette i form av en mer tradisjonell kasse ved utgangen.

Helt uovervåket er man heller ikke her. Det er én person som hjelper til på de fire kassene. Man har også et krav om at kundene ikke skal ha mer enn 15 varer i selvbetjeningskassene.

Ellers vent og se, kanskje aldri..

De øvrige store kjedene har ingen planer om å innføre selvbetjente kasser eller å la kundene scanne selv.

- Vi er alltid på utkikk etter nye løsninger, sier informasjonsrådgiver Tormod Sandstø i Norgesgruppen. - Men vi har ikke planer om å innføre egenbetjente kasser nå. For det første er det en del investeringer, for det andre er det alltid behov for betjening uansett, blant annet for tobakk, alkohol og medisiner.

Heller ikke ICA vil starte med selvbetjening. - Vi har regnet på det, og finner det ikke lønnsomt, sier Bjørnar Mikaelsen.

Noe liknende sier driftsdirektør Arve Huseby i Rema: - Vi har en relativt høy effektivitet i de nye kasseløsningene vi bruker idag. Selvbetjente kasser vil kreve en god del investeringer og de vil også ta en del verdifull plass.

En medvirkende årsak til at kjedene ikke tar i bruk selvbetjening, kan være at det er vanskelig å markedsføre. Slagordet "Slipp køen i kassa" impliserer jo at det vanligvis er kø og dårlig service. Og hvilken annen grunn skulle du ha for å scanne varene selv?