Fortsatt er det 3,9 millioner nordmenn som må vente på resultatet av fjorårets ligning. Men for 580.000 e-brukere er det mulig å sjekke skatten fra 19. mars.
Fortsatt er det 3,9 millioner nordmenn som må vente på resultatet av fjorårets ligning. Men for 580.000 e-brukere er det mulig å sjekke skatten fra 19. mars.Vis mer

Selvangivelsen lagt ut for e-brukere

Ikke levér før du har sjekket disse fem punktene.

I løpet av natten ble selvangivelsen for 2012 tilgjengelig for e-brukere. Har du prøvd å logge inn uten hell, kan forklaringen være at du ikke har registrert deg som e-bruker. I år er det nemlig bare e-brukerne som får tilgang til selvangivelsen i dag.

Tidligere i dag var det flere som ikke fikk logget inn med MinID, fordi de ikke fikk tilsendt sms med kode for innlogging.

Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som er ansvarlige for MinID, skal disse problemene nå være løst, og man kan logge inn som normalt. Også innlogging med BankID fungerer som det skal.

– Nå fungerer alt som det skal. Det var en del brukere med Telenor-abonnement som ikke mottok sms med kode i løpet av en kort periode. Problemet lå altså ikke hos Altinn, som har fungert hele tiden, sier Eirik Andersen, kommunikasjonsdirektør i Difi til DinSide.

Noen innloggingsproblemer til tross, allerede før klokken 10 i dag hadde 102.000 skatteytere sjekket sin selvangivelse, ifølge en fersk pressemelding fra Skatteetaten.

Les også: Dette må samboere og nygifte sjekke

Logg inn med kodebrikken

Alle som kan sjekke selvangivelsen i dag, får beskjed om dette på sms eller e-post fra Skatteetaten.

– Det er 580.000 som har valgt å få selvangivelsen elektronisk innen fristens utløp 1. mars i år. Det er kun disse 580.000 som får tilgang til sin selvangivelse 19. mars, sier Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvrige brukere kan sjekke selvangivelsen fra 2. april. Fra denne datoen kan du sjekke og levere selvangivelsen elektronisk selv om du ikke er registrert som e-bruker.

Enda enklere å sjekke selvangivelsen med Bank-ID.  Foto: BERIT B. NJARGA
Enda enklere å sjekke selvangivelsen med Bank-ID. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


For å sjekke resultatet av fjorårets ligning, logger du inn enten via Skatteetaten.no eller direkte hos altinn.no.

Nytt fra i år er at du kan logge inn ved hjelp av Bank-ID. Du kan altså benytte kodebrikken fra banken for å se selvangivelsen. Du kan derimot ikke bruke BankID på mobil til å logge inn, fordi det ikke gir et høyt nok sikkerhetsnivå, ifølge Difi.

Har du ikke en slik kodebrikke, kan du som tidligere år logge inn ved hjelp av MinID, Buypass eller Commfides. Har du glemt passordet til MinID, kan du få et nytt passord tilsendt på sms og e-post.

Les også: Nylig fikk 22 nye banker Bank-ID på mobil

Fem punkter alle bør sjekke

Gry Nilsen, advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, har satt opp en liste med poster som alle bør sjekke i sin selvangivelse:

  • Hvis du betaler formuesskatt sjekk ligningsverdien. Den skal ikke overstige 30 prosent av reell markedsverdi (primærbolig).
  • Pass på riktig skatteklasse. Enslige forsørgere og gifte som forsørger ektefelle har krav på klasse 2. Skatteklassen finner du rett under fødselsnummeret ditt.
  • Kontrollerer at lønn og andre inntekter er ført opp.
  • Ta frem sjekklisten over de vanligste fradragene og se om noe kan være aktuelt. Eksempler: Rentefradrag, reisefradrag, foreldrefradrag.
  • Sjekk om det er ting du har glemt fra i fjor eller forfjor som kan tas med i årets selvangivelse.

Skattetaten lanserte også en egen fradragstjeneste mandag ettermiddag, som kan hjelpe deg å finne fradrag du kanskje ikke husker på.

Alt om selvangivelsen 2012 finner du her