Selvangivelsen for inntektsåret 2011 er rett rundt hjørnet. Foto: Kristina Picard
Selvangivelsen for inntektsåret 2011 er rett rundt hjørnet. Foto: Kristina PicardVis mer

Selvangivelsen kommer 20. mars

Bare noen dager igjen til du får dommen.

Nå er det bare noen få dager igjen til selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister blir tilgjengelig.

Fra tirsdag 20. mars begynner skattemyndighetene å sende selvangivelsen ut i papirform, og fra den samme datoen skal alle kunne sjekke selvangivelsen på nett, gjennom Altinn.no.

Det forutsetter selvsagt at Altinns systemer tåler pågangen. Du husker kanskje de store problemene som oppsto da selvangivelsen ble lagt ut på nett i fjor?

Hele systemet gikk ned
, og store deler av landets befolkning måtte vente dager før de fikk sjekket selvangivelsen. Faktisk var det folk som fikk selvangivelsen i papirform i posten, før de fikk mulighet til å sjekke den på nett.

Over 400.000 velger nettutgaven

Det kan virke som om få har latt seg skremme av fjorårets tekniske problemer. Mer enn 412.000 nordmenn har nemlig gitt beskjed til Skatteetaten om at de ikke ønsker selvangivelsen tilsendt i papirform.


Fristen for å melde ønske om kun elektronisk versjon av årets selvangivelse og lønnsoppgjør gikk ut første mars, så har du ikke sagt at du vil bare ha skattepapirene elektronisk, vil du i tillegg få dem i posten.

Til neste år kan det være verdt å huske at det er flere fordeler ved å bare få selvangivelsen elektronisk. For eksempel forhindrer du at uvedkommende får tilgang til dine personlige opplysninger. Dagene etter utsendelse av selvangivelsen kan være høytid for tyver som snoker i andres postkasser. Og dersom uvedkommende får tak i skattepapirene dine, kan opplysningene på papirene svært enkelt bli misbrukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du trenger en annen grunn til å droppe papirutgaven, kan du jo alltids tenke på miljøet. Årlig sender Skatteetaten ut selvangivelse og skatteoppgjør til om lag 3,5 millioner skattytere. Til dette går det med over 17,5 millioner A4-ark.

LES OGSÅ: Nå blir skattekortene også elektroniske

Når kommer pengene?

Om selvangivelsen byr på en hyggelig overraskelse, er du nok ivrig etter å få pengene ut så fort som mulig. Første mulighet til å få skattepengene er når skatteoppgjøret kommer 25. juni 2012.

Langt fra alle får skatteoppgjøret på denne datoen, men Skatteetaten lover å sende ut nye skatteoppgjør ukentlig utover sommeren og høsten. Nytt av året er at også enkelte næringsdrivende og deres ektefeller kan få oppgjøret sitt i løpet av sommermånedene. Tidligere måtte disse vente til senere på høsten.

Siste skatteoppgjør i 2012 vil være onsdag 17. oktober.

LES OGSÅ: Du kan få tidligere skatteoppgjør