Selvangivelsen 2011 er tilgjengelig på nett

Blir det penger igjen, eller må du punge ut? Svaret er bare noen klikk unna.

<b>Nå kan du sjekke selvangivelsen på nett. Om kort tid vil også de aller fleste få skattepapirene i posten.</b> (Slapp av, vi utleverer ikke andres fødselsnummer - selvangivelsen på bildet er en testselvangivese fra Skatteetaten, og inneholder kun fiktive opplysninger) Foto: Kim Jansson
Nå kan du sjekke selvangivelsen på nett. Om kort tid vil også de aller fleste få skattepapirene i posten. (Slapp av, vi utleverer ikke andres fødselsnummer - selvangivelsen på bildet er en testselvangivese fra Skatteetaten, og inneholder kun fiktive opplysninger) Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig er ventetiden over. Selvangivelsen til landets lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende er tilgjengelig på nett. Det betyr at du kan få en foreløpig beregning på om du betalte for mye eller for lite i skatt i fjor.

I løpet av de neste dagene vil også selvangivelsen bli sendt i posten til alle som ikke har reservert seg mot papirutgaven.

Slik sjekker du

For å sjekke skattetallene dine på nett, kan du for eksempel logge deg inn gjennom Altinn.no.

Altinn er nettportalen som har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen.

Etter at du har besøkt denne siden, må du logge deg inn, og det kan gjøres på følgende måter:

1) MinID
Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke pin-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke pin-kodene du har fått av Skatteetaten.

2) Buypass ID
Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk id, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. Id-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon. Les mer om dette på www.buypass.no.

3) Commfides e-ID
Commfides e-ID leveres som en sikker USB-pinne med 8G minne. Du logger deg inn ved hjelp av USB-pinnen og en pin-kode. Minnepinnen og passordene sendes i to forsendelser. Dette er en sikker, men ganske kostbar løsning. Du kan bestille minnepinnen på nettsidene til Commfides.

4) Nye pin-koder
Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha pin-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du pin-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt, eller kun fødselsdatoen.

NB! På grunn av stor pågang tirsdag morgen, kan det hende du må smøre deg med litt tålmodighet før du får sjekket skattetallene. Enkelte opplever nemlig at systemene går tregt.

Nyheter i år

Årets selvangivelse inneholder noen nyheter det er verdt å merke seg.

Én av årets viktigste endringer er at beløp for tap og gevinst ved aksjesalg nå er forhåndsutfylt i selvangivelsen. Ifølge Skatteetaten vil dette berøre over 115.000 skattytere. Beløpet som forhåndsutfylles er den samlede gevinst, eller tap, for alle salg av aksjer som skattyter har foretatt i løpet av inntektsåret.

En annen nyhet er at fremførbart underskudd fra tidligere år, nå er forhåndsutfylt i selvangivelsen. Det kan for eksempel være relevant for personer som har solgt bolig eller aksjer med store tap, personer med store lån og høye rentefradrag, men lav inntekt, eller næringsdrivende som har hatt underskudd. Ifølge Skatteetaten er det fler enn 82.600 skatteytere som vil ha denne posten ferdigutfylt i år.

Fra januar 2011 kom det nye regler for skattlegging pensjonister. Mottakere av alderspensjon etter folketrygdloven eller avtalefestet pensjon (AFP) kan nå få skattefradrag for pensjonsinntekt dersom de ikke har for høy samlet pensjonsinntekt. Les mer om pensjonsreglene på Skatteetatens nettsider.

Husk også at i år er det ekstra viktig å søke om særfradrag for store sykdomsutgifter, dersom du har krav på dette. Ordningen skal fases ut, og dersom du ikke søker i år, kan du glemme å få fradraget neste år. Les mer om endringene her: Ekstra viktig å søke om særfradrag i år

Leveringsfrist og skatteoppgjør

Frist for å levere selvangivelsen er mandag 30. april. Dersom du ikke gjør noen endringer i selvangivelsen, slipper du å levere den.

Husk også at den som tier samtykker. Det vil si at dersom du ikke leverer selvangivelsen, oppfattes det som om du godkjenner det som står der.

Du bør derfor gå grundig gjennom tallene i selvangivelsen. Du har selv ansvaret for at alle opplysninger stemmer. Dersom det viser seg at du har godkjent feilaktige opplysninger kan du nemlig bli pålagt tilleggsskatt.

Første skatteoppgjør kommer mandag 25. juni. Som DinSide tidligere har skrevet, er det mange flere i år som slipper å vente til sent på høsten med å få skatteoppgjøret. Fra siste uken i juli blir det løpende oppgjør frem til onsdag 17. oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller.