Selvangivelsen 2006: Dette må du sjekke

Denne uken går selvangivelsen i posten til de tusen hjem, og fra i dag kan du ha kvittet deg med marerittet. Her er de viktigste tingene du må sjekke.

Skattefrist

Denne uken går startskuddet for utsendelsen av selvangivelsene, og Skatteetatens mål er at alle skal ha fått sin i postkassen før påsken.

Allerede i dag, torsdag 29. mars, kan du levere den elektronisk til skatteetaten.no, per telefon og sms.

Riktignok er ikke fristen for å levere før 30. april, men det er ikke til å komme utenom at påskeuken kan bli mye hyggeligere hvis jobben allerede er gjort før turstart.

Skulle du føle deg forberedt nok til å gjøre unna jobben her og nå, er det ingen katastrofe hvis du skulle oppdage en feil i det du har sendt inn. Skattedirektoratet opplyser nemlig at det er fullt mulig å rette og endre i den elektronisk utfylte selvangivelsen frem til 30 april. Du vil motta ni PIN-koder fra Skatteetaten, og kan dermed sende nye elektroniske versjoner hele ni ganger før fristen.

Papir veier tyngst

- Folk bør også være klar over at hvis de sender inn en papirbasert underskrevet versjon i tillegg til de nettbaserte, vil det være den papirbaserte vi legger til grunn, sier informasjonsrådgiver Birgit Foss til Dinside.

Dette må du sjekke

Disse postene må du sjekke
Postnummer i selvangivelsenNavnAntall skattytere med endringer i fjor
3.3.1Renter av gjeld136 944
4.8.1Gjeld136 078
3.2.8Reise hjem/arbeid56 179
4.1.1Bankinnskudd54 685
4.2.5Motorkjøretøy51 935
3.1.1Renter av bankinnskudd49 726
3.2.10Foreldrefradrag46 369
2.1.1Lønn36 414
4.3.2Bolig15 204
3.1.5Gevinst aksje/obligasjoner14 813
4.1.1.2Bankinnskudd barn u 17 år14 769
3.1.1.2Renteinntekter barn u 17 år13 407
3.3.7.7Gaver til frivillige organisasjoner12 528
2.1.4Oversk. på godtgjørelse10 870
3.2.1Minstefradrag9 506
Kilde: Skattedirektoratet


I tabellen ser du de postene som ble mest rettet på i selvangivelsene i fjor.

Postene som aller hyppigst rettes opp, er de som en umiddelbart skulle tro minst trengte å rettes - nemlig gjeldsrenter, gjeld og bankinnskudd.

Disse postene er forhåndsutfylt med data som overføres automatisk fra bankenes systemer til skatteetaten, og skulle tilsynelatende ikke behøve å bli rettet, dersom overføringen gikk riktig for seg. Forklaringen er imidlertid ikke at dataoverføringene er av dårlig kvalitet, ifølge Skattedirektoratet:

- Endringer i kapitalforhold på selvangivelsen skyldes at ektefeller og samboere fordeler gjeld og renter på en annen måte enn oppgavene fra banken viser. Rettelsene skyldes ikke feil i oppgavene eller overføringene av dataene fra oppgavene, forklarer Birgit Foss.

At over 56.000 personer retter i posten for reise hjem/arbeid, forklarer direktoratet med at mange flytter, mens motorkjøretøyenes femteplass i rangeringer trolig skyldes kjøp og salg av biler.

Pass på barnehagen!

Skatteetaten får ikke oppgave fra private barnehager, og denne posten er derfor ikke forhåndsutfylt.

Har du barn i privat barnehage, må du sikre deg kvittering fra dem, og oppbevare den.

- Skattyter må ha kvittering for hva som er betalt for barnepass. Man trenger ikke sende kvitteringen til ligningskontoret, men må ta vare på kvitteringene da ligningskontoret kan be om å få dem framlagt under ligningsbehandlingen, opplyser Skattedirektoratet.

... og arbeidsgiver

At så mange som 36.000 har funnet det nødvendig å rette opp i posten for lønn, vil også overraske mange. Årsaken er inntekter som skatteetaten ikke har fått oppgave for, eller at skattemyndighetene har fått ny - og altså opprettet - oppgave fra arbeidsgiver.

En sjekk av lønnsoppgaven fra arbeidsgiver kan dermed vise seg å være alt annet enn bortkastet. Minst like stort utbytte kan det ligge i å sjekke posten 2.1.4 Overskudd på godtgjørelse - for reiser i forbindelse med jobben, som ble rettet av over 10.000 i fjor.

- Her bruke skatteetaten sjablonger for å fastsette overskudd på reiser og lignende. Det kan hende at skattyter ved å legge frem dokumentasjon på utgifter vil bli skattlagt for mindre overskudd, skriver Skattedirektoratet i en e-post.

Det beste rådet er dessverre å sjekke alle postene i selvangivelsen. Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Det beste rådet er dessverre å sjekke alle postene i selvangivelsen. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


Det kan virke besnærende å nøye seg med å sjekke postene i "topp-femten" listen i denne artikkelen, si seg fornøyd med selvangivelsen, og sende den inn. Sannheten er nok imidlertid at alle bør bruke noe mer tid enn som så, fordi alle poster teoretisk kan inneholde feil og mangler. Dermed er det lurt å bruke den tiden det tar deg å sjekke hver eneste lille oppføring, og at den stemmer med årsoppgavene.

Gjør fotarbeidet nå

Et alternativ til å sende selveste selvangivelsen før påske, kan være å sette i gang med fotarbeidet. Da har du i det minste alt du trenger klart etter ferien, slik at jobben kan bli så enkel som mulig.

Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgaver fra banker, trygdeetaten, barnehage og så videre skal ha kommet i januar. Opplysningene i disse oppgavene er også sendt til Skatteetaten, og er grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale. Oppgavene er derfor viktige dokumenter for selvangivelsen din. I selvangivelsen som du får i april, finner du igjen de fleste av disse opplysningene.

Aller helst skulle du ha kontrollert at alt dette har kommet hjem til deg i januar, men slutten av mars får holde, for vanlige etternølere.

Slik gjør du det:

 • Kontroller at du har fått alle oppgavene du skal ha
 • Kontroller at oppgavene er korrekte og fullstendige.
Finner du feil, eller har du ikke fått alle oppgavene, må du varsle oppgavegiver. Hvis det er feil i oppgaven, har du krav på å få en ny og korrekt oppgave, og oppgavegiveren skal også sende ny til Skatteetaten.

Gry Nilsen i Skatte-betalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Foto: Bo Mathiesen
Gry Nilsen i Skatte-betalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Foto: Bo Mathiesen Vis mer

Det er ikke alltid lett å vite hvilke oppgaver du skal ha. Tenk for eksempel gjennom hvilke arbeidsgivere, små og store, du har hatt i 2006, hvem du har fått pensjon fra og hvilke bankforbindelser du hadde i fjor. Her er en liste over noen aktuelle oppgaver:

 • lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver
 • årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/bolgsameie
 • pensjonsoppgave fra trygdeetaten og andre trygdeutbetalere
 • årsoppgave fra banker
 • årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning eventuelt realisasjon av verdipapirer
 • årsoppgave fra forsikringsselskap
 • årsoppgave fra barnehagen over hva som er betalt
 • årsoppgave fra skolefritidsordning over hva som er betalt
 • årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner eller til forskning/yrkesopplæring.

Egen arkivmappe

Når du har samlet alle oppgavene i en sirlig bunke, kan du legge dem fremst i mappe nummer 7 i vårt perfekte arkivsystem.

Har du i leteprosessen oppdaget at du mangler en oppgave eller flere, vet du hva du kan bruke lunchen til i ukene som kommer.

Nettmøte om selvangivelsen

Gry Nilsen, advokat og leder i Skattebetalerforeningens skattefaglige avdeling, stiller i nettmøte på DinSide onsdag etter påske, 11. april, klokken 11.

Har du noen spørsmål om selvangivelsen? Send oss ditt spørsmål allerede nå!