Selger ulovlig tennvæske i klar flaske

Ikke alle har fått med seg de nye reglene rundt tennvæske.

ULOVLIG TENNVÆSKE: Flasken til venstre er ikke gjennomsiktig, og helt sort. Slik skal det også være. Flasken til høyre er ikke lenger lov å selge.  Foto: Klif
ULOVLIG TENNVÆSKE: Flasken til venstre er ikke gjennomsiktig, og helt sort. Slik skal det også være. Flasken til høyre er ikke lenger lov å selge. Foto: Klif Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå ulovlig å selge tennvæske i klare flasker. Alle flasker med tennvæske må være sorte, altså ikke gjennomsiktige, og merkes "farlig, kan forårsake lungeskade ved svelging".

Grunnen til de nye reglene trådte i kraft i november i fjor, er å forhindre at folk tar feil av en flaske med tennvæske og en flaske med vann.

– Ingen kan selge tennvæske eller lampeoljer i gjennomsiktige flasker, selv om flaskene var innkjøpt før forbudet ble gjeldende, sier senioringeniør Kjersti Furset i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en pressemelding.

Hva om du kunne slippe hele tennvæsken? Det går faktisk an – slik tenner du grillen helt uten flammesaften!

Frykter flere flasker

Men langt fra alle har fått med seg de strenge reglene. Klif fant i juli gjennomsiktige flasker med tennvæske i en dagligvarebutikk i Oslo-området, og ser alvorlig på funnet. Forbrudet trådte nemlig i kraft allerede 17. november i fjor.


Forhandleren fikk streng beskjed om å fjerne flaskene umiddelbart, men Klif utelukker ikke at andre butikker fortsatt kan ha ulovlige flasker i butikkhyllene.

– Alle ledd i leverandørkjeden – inkludert forhandlerne i den enkelte butikk– har et selvstendig ansvar for å overholde regelverket, påpeker Furset.

Slik får du de aller beste resultatene på grillen – unngå disse tabbene

87 har drukket feil

At folk tar feil av vann og tennvæske høres kanskje rart ut, men det skjer. Det kan Giftinformasjonen skrive under på.

De skal i løpet av året ha fått inn 75 henvendelser om både barn og voksne som har drukket tennvæske. I tillegg har de fått 12 telefoner om drikking av lampeolje, som også nå må selges i sorte flasker.

HØYSESONG: De fleste har tennvæske liggende i hjemmet nå som grillen har sin storhetstid. Men flaskene bør være sorte, så man minsker risikoen for at man drikker av dem.  Foto: Weber
HØYSESONG: De fleste har tennvæske liggende i hjemmet nå som grillen har sin storhetstid. Men flaskene bør være sorte, så man minsker risikoen for at man drikker av dem. Foto: Weber Vis mer


Antall telefoner til Giftinformasjonen om drikking av tennvæske og lampeolje har ikke gått markant ned etter forbudet mot klare flasker, og Klif antar dette kan være på grunn av de mange klare flaskene som fortsatt er i omløp.

Vaskemiddel, bensin, lampeolje, tennvæske – dette gjør du om barnet spiser feil

Ring 113

– Vår erfaring er at det går bra med de aller fleste som får i seg tennvæske og lampeolje, men i noen tilfeller blir det svært alvorlige symptomer som må behandles på sykehus, sier seniorrådgiver Mari Tosterud hos Giftinformasjonen i pressemeldingen.

Om du eller noen rundt deg skulle være så uheldig å ta feil flaske når du tørster en dag i sola, bør du ta kontakt med Giftinformasjonen på telefonnummer 22 59 13 00. Men om man begynner å hofte eller puste tungt bør man umiddelbart ringe 113, ifølge Klif.

Og bare så det er sagt: Selv om det er ulovlig å selge klare flasker med tennvæske og lampeolje, er det ikke ulovlig å eie dem. Men det kan være dumt, spesielt om du har barn i nærheten.

Slik bygger du din egen kjempegrill!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!