Vi rekker en kort prat med prosjektleder for innkjøp, Kurt Wian, før han reiser av gårde for å inspisere en veltet trailer med frukt.  Foto: Tuva Moflag
Vi rekker en kort prat med prosjektleder for innkjøp, Kurt Wian, før han reiser av gårde for å inspisere en veltet trailer med frukt. Foto: Tuva Moflag Vis mer

Selger havarerte varepartier for flere titalls millioner

Hos Havaristen vet du aldri hva du finner i butikklokalet.

Publisert
Sist oppdatert

I Enebakk kommune ligger det en butikk utenom det vanlige. Her selges nemlig varer som ellers ville havnet rett i søpla, selv om de både er fullt brukbare og til og med spiselige.

Hører du om en brann i et kjøpesenter eller en trailer med pizza som har veltet? Da er det bare å følge med på når varene kommer for salg hos Havaristen i Ytre Enebakk, et lite stykke utenfor Oslo.

– Det er flere som kaller oss for lille Ullared. Vi har flest lokale kunder, men det er ganske mange som kommer kjørende fra hele Østlandet, forteller Kurt Wian til DinSide.

Les også: Slik sparer du 10.000 på matbudsjettet

Havarerte varer

Store deler av vareutvalget i denne butikken stammer fra såkalte havarerte varepartier. Miko Trading, som driver Havaristen, kjøper opp varer fra både forsikringsselkaper og transportører.

Havarerte varer kan være så mangt, nå nylig kjøpte Miko Trading opp hele sortimentet til Sport 1 på Tynset. I forbindelse med en brann i nabobygget, førte sprinkelanlegget i sportsbutikken til at hele vareutvalget ble vått. I slike tilfeller får butikken dekket vareverdien av forsikringsselskapet. Forsikringsselskapet selger så varepartiet videre for å få dekket noe av sitt tap.

Sesongens sportsutstyr selges ut med 70 prosent rabatt.  Foto: Tuva Moflag
Sesongens sportsutstyr selges ut med 70 prosent rabatt. Foto: Tuva Moflag Vis mer


– Varene var allerede tørre da vi fikk de inn her hos oss. Nå er det nesten ingenting igjen, og vi har solgt ut varer med en utsalgspris på 10 millioner kroner til en brøkdel av prisen, forteller Kurt Wian, prosjektleder for innkjøp i Miko Trading.

Og det slett ikke bare «billig dritt» man finner hos Havaristen. Fra varepartiet på Tynset var det en rekke merkevarer, og det var jakker fra merker som Bergans og Helly Hansen som forvant først.

Les også: Advarer mot falske merkevarer

Overskuddsvarer

Foruten varene som har fått en skrape i lakken, får Havaristen inn en del varer som butikkene ikke får solgt ut selv. Blant dagens utvalg fant vi blant annet Opphøgde potteter, Big One Spareribs, Idun Pepperketchup, masse forskjellig snack, grove hamburgerbrød, dressinger, marinader, grillpølser og mye, mye mer. Da butikken fikk inn Lofoten torsketunger for noen uker siden gikk folk rett og slett mann av huse for å få tak i.

Selv om søsteren til denne ketchupflaska ble ødelagt, betyr det jo ikke at det er noe galt med innholdet i denne. Foto: Tuva Moflag
Selv om søsteren til denne ketchupflaska ble ødelagt, betyr det jo ikke at det er noe galt med innholdet i denne. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Kurt Wian forteller at kundene ikke trenger å bekymre seg for om varene er trygge, her gjøres grundige vurderinger før varene slipper ut i butikk. Dessuten er det ikke så mye som skal til før store mengder varer blir kassert.

– Det kan være en stor dagligvarekjede som har hatt et uhell på sitt eget sentrallager. Hvis det blir skade på noen få ketchupflasker, blir hele pallen kassert, selv om varene er like fine. For disse kjedene nytter det ikke å selge i kvantum som avviker fra standarden. Da kjøper vi opp varene, vasker av flaskene, og selger det for en lavere pris hos oss, avslører Wian.

Har du datoskrekk? Sjekk hvor lenge matvarer egentlig holder

Blomster på fredager

Overskuddspartiene kommer også fra andre butikker enn matbutikker. På fredager er det ofte mulig å få tak i friske blomster. Det som blomstergrossistene på Økern i Oslo ikke har fått solgt ut i løpet av fredagen, selges på Havaristen i stedet for å gå rett i komposten.

Det samme gjelder en del interiør, men da for varer som kjedene må bli kvitt før de skal fylle butikken med sesongens nyheter. Hadde det ikke vært for kjøpestopp, hadde nok denne journlisten plukket med seg en artig bruskasse i gammel stil til den nette sum av 49 kroner.

Her ser du litt av dagens vareutvalg hos Havaristen:


Les også: Coop overvåker handlekurven din

Konkurser

På Havaristen kan du også finne restene av små nettbutikker som ikke hadde livets rett. Når driften avvikles sitter eieren igjen med et vareparti, og da er det mange som tar kontakt med Kurt for å bli kvitt varene. Og dette er selvfølgelig noe av forklaringen på hvorfor du aldri vet hva du finner på Havaristen, det finnes nemlig ingen faste leverandører.

– Vi har ikke noe markedsplan for hvilke varer vi skal selge nå. Vi må bare slå til når vi får muligheten, forklarer Wian.

Og det ser ut til å være en suksessoppskrift for denne butikken. De har snitt 400 betalende kunder hver dag, og har hatt over en million kroner i omsetning hver uke hittil i år.

Les også: Her selger de vann som er fraktet helt fra Fiji

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer