Selger gullnummer for 150.000 kr

- Folk må våkne og ikke være så blåøyde, er beskjeden fra Innsamlingskontrollen.

<b>Bare å by:</b> Å selge telefonnummer på Finn er fullt lovlig, men Innsamlingskontrollen er skeptiske til dette formålet. Foto: Finn.no
Bare å by: Å selge telefonnummer på Finn er fullt lovlig, men Innsamlingskontrollen er skeptiske til dette formålet. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På FINN Torget kan du for tiden by på gullnummeret 910 000 10, og foreslått pris er 150.000 kroner. Det er ikke første gang noen forsøker å selge et telefonnummer på FINN, men bør du slå til?

Ifølge annonseteksten skal inntektene gå til prosjektet Barnas Framtid. Det er imidlertid en nokså ukjent organisasjon.

Øst-Europa også kalt Baltikum gjennomgår nå igjen en enorm fattigdoms krise. I denne forbindelen har jeg med flere medmennesker og andre aktører etablert prosjektet "Barnas Framtid". Vi alle i Barnas Framtid ønsker å bidra til å yte en forskjell for manga av de gatebarna i det Baltiske landet Latvia. [...] Så jeg ønsker nå å selge mitt Gullnummer for inntekt til prosjektet "Barnas Framtid", skriver annonsøren.

>>>Vil ha 478.888 kroner for et telefonnummer

- Kjenner ikke organisasjonen

Forbrukerombudet kjenner ikke til organisasjonen Barnas Framtid. I 2010 politianmeldte de en organisasjon med et lignende navn: Foreningen for Barnas Fremtid. Denne organisasjonen skal ha blitt avviklet etter at det viste seg at innsamlede penger gikk til bakmennene.

Det er heller ikke registrert noen organisasjon under navnet Barnas Framtid i Brønnøysundregistrene, og kanskje verre, heller ikke hos Innsamlingskontrollen.

– Vi har ikke kjennskap til denne organisasjonen. Vi ser at kontaktpersonen er registrert som kontaktperson for organisasjonen Frihetens Hånd, men heller ikke denne organisasjonen har vi kjennskap til, melder Innsamlingskontrollen.

Merk deg dette om du handler på FINN

–Ikke vær blåøyde

Daglig leder i Innsamlingskontrollen Børre Hagen advarer nordmenn mot å støtte aktører av denne typen.

– Jeg er for så vidt ikke overrasket. Dette føyer seg inn i rekken av andre useriøse aktører. Selvsagt er ikke organisasjonen registrert i Innsamlingsregisterert, sier Hagen.

Han ber derfor folk om å vise sunn skepsis:

– Folk må våkne og ikke være så blåøyde. Dette er åpenbart et marked hvor det er store penger å hente, men det har ikke noe med innsamling å gjøre. Her har du ingen kontroll med hvor pengene havner.

Han mener at seriøse organisasjoner registrerer seg i Innsamlingsregisteret. Dette krever at organisasjonen fører regnskap i henhold til regnskapsstandarden, har en revisor og kan dokumentere at de ikke har innsamlingskostnader som overstiger 35 prosent av det som samles inn.

– Et minimum er at organisasjonen har et organisasjonsnummer, er registrert i Frivillighetsregisteret og, ja, legger alt åpent, sier Hagen.

Pass på! Ikke ta denne telefonen

–Pengene kommer frem

Hva sier så annonsøren? Har han mottatt noen bud?

– Ja, jeg har gjort det, men det virker som om de trekker seg når det først gjelder. Men det har kommet inn en håndfull henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe nummeret, sier Andreas Rian til DinSide.

Han er klar over at Barnas Framtid ikke er registrert noe sted, men viser til organisasjonen Frihetens Hånd.

– Vi burde byttet navn, men jeg garanterer at pengene kommer dit de skal. Vi er en håndfull mennesker som jobber med endringer og tiltak for gatebarn og barn på barnehjem i Latvia, men vi har ikke fått gjort så store endringer ennå, sier han.

Men du har ikke registrert organisasjonen i Innsamlingsregisteret?

– Jeg har vurdert det, men det krever såpass mye koordinasjon og logistikk at det ikke har blitt noe av. Men i fremtiden ser vi ikke bort fra at vi har registrert oss. Hvis vi får solgt nummeret til den summen vi ønsker, er det ikke umulig at vi vil bruke Innsamlingskontrollen som mellomledd, sier Rian.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!