I et land som har svært god tilgang på rent drikkevann, virker det noe spesielt å skulle kjøpe flaskevann fra Fiji, som er mer eller mindre så langt borte fra Norge du kommer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Produsenten
I et land som har svært god tilgang på rent drikkevann, virker det noe spesielt å skulle kjøpe flaskevann fra Fiji, som er mer eller mindre så langt borte fra Norge du kommer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/ProdusentenVis mer

Selger flaskevann fra Fiji

På Deli de Luca tilbys kundene flaskevann fra Fiji. – Meningsløst, mener Grønn Hverdag.

Nordmenn har enkelte fordeler sammenlignet med innbyggerne i en rekke andre land i verden, ikke minst tilgangen på rent vann til alle.

Nettopp derfor virker det rart å skulle kjøpe flaskevann fra Fiji, som ligger på andre siden av jordkloden og vel så det.

– Generelt bør man prøve å drikke vann fra springen fremfor flaskevann. Når man i tillegg frakter vannet helt fra Fiji, blir det helt meningsløs, sier daglig leder Espen Heggedal i Grønn Hverdag til DinSide.

>> Har prispresset skylda for det dårlige utvalget i butikkene?

Lite miljøgunstig

Det er kjeden Deli de Luca som selger flaskevannet fra Fiji, som ifølge egne nettsider skal være helt spesielt. Noe som ikke overbeviser Framtiden i våre hender.

– Dette er egentlig ganske tullete, ettersom det neppe er mulig å smake noen forskjell på om vannet er tappet på Fiji eller i Imsdal. Jeg tror ikke markedet for slikt vann er stort i Norge, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

At produsenten donerer bort 1 prosent av salget til miljøorganisasjoner, hjelper lite for å overbevise verken Framtiden i våre hender eller Grønn Hverdag om at dette produktet er særlig miljøvennlig.

– Å frakte vann over halve jordkloden er ikke spesielt miljøvennlig, i enda større grad siden verken internasjonal skipsfart eller luftfart er inkludert i de internasjonale klimaavtalene, sier Hermstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsenten donerer 1 prosent av inntektene til miljøarbeid. Foto: Berit B. Njarga
Produsenten donerer 1 prosent av inntektene til miljøarbeid. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Altså har man ikke betalt for utslippene knyttet til transporten ved kjøp av dette vannet.

– Da blir den lille prosenten til miljøorganisasjoner ikke mer enn et plaster på såret, påpeker Hermstad.

Les også: Dette blander Coop inn i kaffe sin

Drikker vann fra krana

Markedssjef Terje Bergh i Deli de Luca sier han til dels er enig i miljøorganisasjonenes argumenter. Samtidig påpeker han at nettopp noe av det Deli de Luca ønsker, er å tilby spennende produkter fra hele verden.

– Vi er opptatt av å ta inn varer som kundene synes er spennende. Sortimentet i norske butikker er gjerne litt kjedelig, og det tror jeg også kundene synes. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Bergh til DinSide.

Han presiserer likevel at de ser problematikken, og at det ikke er sikkert de skal selge dette produktet for evig og alltid.

– Det er absolutt ingen kampsak for oss å selge dette produktet, sier Bergh.

Selv sverger han ikke til vannet fra Fiji.

– Jeg foretrekker vann fra krana, sier Bergh.

Les også: Her ser du om maten inneholder palmeolje