Selg ulønnsomme aksjer nå

Tapet blir mindre med 28 prosent skattefradrag – men nå haster det.

<b>NEDTUR?</b> Har aksjene dine fått dårlig behandling på børsen i det siste? Selger du aksjene nå, kan du få 28 prosent skattefradrag på tapet. Men du kan ikke kjøpe tilbake aksjene med gang. Foto: Stein Henningsen
NEDTUR? Har aksjene dine fått dårlig behandling på børsen i det siste? Selger du aksjene nå, kan du få 28 prosent skattefradrag på tapet. Men du kan ikke kjøpe tilbake aksjene med gang. Foto: Stein Henningsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den siste ti-årsperioden har investeringer i aksjer bydd på skuffelser for mange. Aksjeinvesteringer representerer en høyere risiko enn sparing i bank. Det betyr at investeringene svinger over tid, og naturlig nok kan verdien på aksjene også kan falle.

Har du fått nok av dine ulønnsomme aksjer kan det være lurt å selge aksjene før nyttår.

Redusér tapet

Realisasjon av tap medfører at du får trukket av 28 prosent av tapet på skatten. Nytt fra 2011 er at det er handelsdatoen som legges til grunn i selvangivelsen. Det vil si at du få realisert tap for aksjer du selger helt frem til Oslo Børs stenger salget før nyttår.

Les også: Slik blir skatten din i 2013

Fagsjef, Gry Nilsen, i Skattebetalerforeningen minner om at man ikke kan spekulere i et raskt gjenkjøp av aksjene man selger før nyttår. Foto: Bo Mathisen
Fagsjef, Gry Nilsen, i Skattebetalerforeningen minner om at man ikke kan spekulere i et raskt gjenkjøp av aksjene man selger før nyttår. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Vær forsiktig

Selger du aksjer for å dra nytte av skattefradraget, er det også viktig at det er snakk om et reelt salg. Dette kan høres banalt ut, men det betyr for eksempel at du ikke kan selge og kjøpe samme aksjer eller fond for nært i tid.

Skattemyndighetene kan hevde at du ikke har realisert et tap, og at du derfor ikke er berettiget til å trekke det fra på skatten.

Planlegger du å kjøpe aksjene på nytt, er det derfor svært viktig å skille salgs- og kjøpstransaksjonene fra hverandre.

– Det er ganske uklare regler for hvor langt tidsskillet skal være for at du ikke kommer i klemme. Men du bør absolutt unngå å bestille de samme aksjene samtidig som du selger dem, har Gry Nilsen, fagsjef i Skattebetalerforeningen tidligere uttalt til DinSide.

Hun mener likevel at du er på den sikre siden hvis du sørger for at det går noen uker mellom salg og kjøp. Og det gjelder i hvert fall lett omsettelige børsnoterte aksjer hvor aksjekursen varierer fra dag til dag.

Les også: Slik velger du riktig fond

Trenger ikke være noe romjulsfenomen

John Peter Tollefsen, daglig leder i AksjeNorge påpeker at man kan realisere (og således redusere) tapet om man følger godt med og har et aktivt forhold til aksjesparingen. Det spiller i prinsippet ingen rolle når på året man selger aksjene, skattefradraget for et eventuelt tap nyter man godt av uansett.

– I utgangspunktet skal man selge aksjer på det tidspunktet man mener er mest
fornuftig ut fra hvordan fremtiden for aksjen vurderes, og i lys av den utviklingen aksjen har hatt i eierperioden. Har du lidd et betydelig tap uten utsikt til endring, kan det imidlertid være fornuftig å selge nå for å få utbetalt skattefradrag så fort som mulig. Da får du penger i kassen til nye investeringer du har større tro på, sier Tollefsen.

Flere skattetips fra DinSide Økonomi:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer