Helsekostprodukter er populære. Samlet omsettes det helsekost for mer enn 2,4 milliarder kroner i året. Foto: Colourbox
Helsekostprodukter er populære. Samlet omsettes det helsekost for mer enn 2,4 milliarder kroner i året. Foto: ColourboxVis mer

Selen kan forsinke HIV

Tilskudd av sporstoffet selen ser ut til å forsinke utviklingen av HIV. – Enkelt, billig og trygt, mener forskerne.

Selen er et stoff som er viktig for kroppens antioksidantforsvar, som beskytter mot frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som kan skade kroppens celler, proteiner og arvestoff og er knyttet til utviklingen av blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

Nå viser foreløpige resultater fra en studie gjort ved University of Miami at selentilskudd kan bremse utviklingen av HIV.

Forskere jobber også intenst for å finne en vaksine mot HIV. Les mer her:

Hemmet økning

Forskerne så på 262 HIV-positive pasienter. Av dem var 174 med hele tida gjennom den ni måneder lange oppfølgingstida. 91 personer var i selengruppa og 83 var i placebogruppa, det vil si at de fikk narrestoff.

Dr. philos Barry Hurwitz og hans forskerkolleger fant at daglige doser av selen økte selennivået i blodet vesentlig, og at det hemmet økningen av virusmengden.

- Våre resultater støtter bruken av selen som en enkel, billig og trygg supplerende behandling, sier forskerne ifølge magasinet medpagetoday.com.

Studien er basert på kunnskap om at selen ser ut til å forbedre immunsystemet og at personer som har HIV ofte har for lite selen.

Vil du vite mer om selen?:

Et moment som imidlertid ikke er klart er hvor lenge effekten vil vare. Dataene til dr. Hurwitz og kollegene stammer fra halvveis i studien. De sier at de endelige resultatene vil kunne gi en bedre forståelse av effektens varighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

- Grundig og konkret

Stig Frøland, professor og overlege ved Rikshospitalet, mener funnene er svært interessante.

- Jeg tror faktisk denne studien gir noe grunnlag for å se litt på tilførselen av selen til HIV-pasienter. Det er ikke overraskende at selen har effekt, men dette er en ganske stor og grundig studie som gjør dette veldig konkret, sier han.

Frøland har jobbet med forskning på immunsvikt i mange år.

- Grunnen til at det er lurt å ta selen er for å minske det vi kaller oksidativt stress. Dette er stress som oppstår ved infeksjoner og som kan gi betennelser og sykdom . I våre studier har vi jobbet med oksidativt stress ved HIV-infeksjon. Vi har kunnet vise at HIV-infeksjon er en av de sykdommene som forårsaker mest oksidativt stress, forteller Frøland.

Her kan du lese mer om HIV: