Seksuell trakassering på jobb

Se hva du skal gjøre om noen gikk over streken på årets julebord.

<b>TRAKASSERING?</b> Tafsing og klåing går utvilsomt inn under definisjonen seksuell trakassering, og det er arbeidsgivers ansvar å forhindre at slikt skjer på arbeidsplassen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRAKASSERING? Tafsing og klåing går utvilsomt inn under definisjonen seksuell trakassering, og det er arbeidsgivers ansvar å forhindre at slikt skjer på arbeidsplassen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At enkelte går over streken og oppfører seg utfint overfor kollegene på julebordet, er en kjent problemstilling, bekrefter Arbeidstilsynet.

Deres svartjeneste mottar hvert år spørsmål om hva en ansatt skal gjøre når noen ikke har klart å oppføre seg på jobbens julebord.

- Erfaringsmessig er det ikke uvanlig at slike forhold kommer opp etter fest når stemningen er høy og det forekommer inntak av alkohol, sier leder Birgit Espejord Jensen til Dinside.

Men skulle du være så uheldig å oppleve upassende oppførsel fra en kollega eller selveste sjefen:

 • Hvordan kan du slå fast at det er trakassering, og
 • hva kan du kreve av arbeidsgiver?

LES OGSÅ: Spørsmålene de ikke kan stille deg på jobbintervjuet

Jobbfest er også jobb

I Arbeidsmiljøloven kommer det tydelig frem at arbeidstaker ikke skal «utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden». Også likestillingsloven påpeker at «seksuell trakassering er forbudt».

JOBBENS ANSVAR: Er det fest og moro i regi av jobben, er det arbeidsgivers plikt - også der - å forebygge og hindre trakassering. Foto: CRESTOCK
JOBBENS ANSVAR: Er det fest og moro i regi av jobben, er det arbeidsgivers plikt - også der - å forebygge og hindre trakassering. Foto: CRESTOCK Vis mer


Samtidig er det arbeidsgiverens plikt å forebygge og hindre trakassering på arbeidplassen. Dette ansvaret forsvinner ikke når jobben holder fest.

- Arbeidsgiver er ansvarlig for å forebygge og søke å hindre seksuell trakassering på et sosialt arrangement i arbeidsgivers regi, som et julebord jo er. Dette gjelder både ansatte og gjester som for eksempel samboer og ektefelle, sier seniorrådgiver hos Likestillingsombudet, Helene Jesnes til Dinside.

Hun legger til at det ikke er formildende at det er alkohol inn i bildet.

LES OGSÅ: Kan sjefen din nekte deg å snuse i arbeidstida?

Hva kan defineres som seksuell trakassering?

Hva som regnes som seksuell trakassering, er ifølge Jesnes avhengig av alvorlighetsgraden på det som har skjedd. Samtidig skal man legge vekt på opplevelsen til den som opplever seg krenket.

Hun viser blant annet til et eksempel hvor LDO har hjulpet til med veiledning i sakene, og vurdert om arbeidsgiver har oppfylt sin plikt til å forebygge og hindre trakassering:

«En kvinnelig samboer til ansatt mente hun ble seksuelt trakassert på et julebord av mannens leder. Påstanden gikk ut på at mannen kom bakfra og tok tak i brystene hennes. Dette gjorde han flere ganger. Ombudet tok ikke stilling til om det var seksuell trakassering. Likestillingsombudet ansvarliggjorde arbeidsgiver for å ikke gjøre nok for å forebygge og hindre seksuell trakassering.»

FYSISK BERØRING: Muligens den mest gjenkjennelige formen fo0r trakassering. Men også kommentarer og plystring kan være trakasserende. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX
FYSISK BERØRING: Muligens den mest gjenkjennelige formen fo0r trakassering. Men også kommentarer og plystring kan være trakasserende. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer

Samtidig gir LDO følgende eksempler på hva som kan defineres som seksuell trakassering:

 • Fysisk trakassering.
 • Alt fra uønsket berøring til overgrep som voldtekt eller voldtektsforsøk.
 • Verbal trakassering.
 • Nærgående kommentarer om kropp, klær, utseende eller privatliv. Seksuelle forslag og hentydninger.
 • Ikke-verbal trakassering.
 • Visning av pornografiske bilder, plystring og kroppsbevegelser som har seksuelle undertoner, visning av seksuelle bilder eller ting, ryktespredning, digital mobbing (spredning nakenbilder, utsendelse av seksuelt innhold på telefon).
 • Trakassert? Slik går du frem

  Skulle du være så uheldig å oppleve å bli trakassert på en fest i regi av jobben, hvordan går du da frem i ettertid?

  Har du opplevd trakassering på julebord?

  (Avsluttet)
  Nei(67%) 4297
  Ja, flere ganger(20%) 1294
  Jeg har opplevd ubehagelige episoder, men er usikker på om det var trakassering(12%) 785
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Arbeidstilsynet anbefaler at man først tar det opp med vedkommende selv, og snakke med verneombud eller tillitsvalgt om man møte liten forståelse. Hvis heller ikke det hjelper, bør man ta det videre med lederen, eller øvre leder eller styreleder i mindre selskaper.

  - Hvis arbeidsgiver mottar en klage må arbeidsgiver utrede hva som har skjedd og ta saken på alvor. Hvis en ansatt går over grensen, må arbeidsgivers reaksjon være forholdsmessig ut i fra hvor alvorlig hendelsen var, sier Helene Jesnes i LDO.

  Hun påpeker at det i enkelte sammenhenger vil være mest passende med en muntlig eller skriftlig advarsel.

  Det er også verdt å merke seg at ansatte etter arbeidsmiljøloven har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten uten risiko for å bli utsatt for gjengjeldelser i form av disiplinære reaksjoner av noen art, ifølge Margrethe Meder, advokat i NHO.

  Hvis det er snakk om en grov hendelse må arbeidsgiver vurdere tiltak, for eksempel avskjedigelse av den ansatte.

  Her viser Arbeidstilsynet til eksempler hvor dette faktisk har skjedd, som da en teamleder mistet jobben på grunn av såkalt seksuelt krenkende atferd overfor to yngre kvinnelige medarbeidere på julebord.

  LES OGSÅ: Se hva som skal til for at du kan miste jobben

  Når sjefen trakasserer

  Men hva om det er selveste sjefen som står bak trakasseringen? Også da bør man selvsagt ta det opp, og om det er snakk om et mer alvorlig maktmisbruk fra lederens side, bør man ifølge Arbeidstilsynet vurdere å anmelde saken til politiet.

  Samtidig bør man følge de interne rutinene for varsling som skal foreligge i alle virksomheter. Faren vil alltid være tilstede for at slike saker fører til dårlig stemning og eventuelt dårlig behandling av den som kommer med påstandene. Så lenge en følger disse forhåndsreglene og prøver å være diplomatisk er det ikke så mye annet en kan gjøre.

  Om arbeidsgiver ikke følger virksomhetens rutine, eller unnlater å behandle saken seriøst, kan man melde fra til Arbeidstilsynet.

  LES OGSÅ: Derfor kan sjefen lese e-postene dine

  Husk at reglene er kjønnsnøytrale

  Også om en mann føler seg seksuelt trakassert på julebordet, bør han ta saken videre med arbeidsgiver.

  - Regelverket er kjønnsnøytralt og det er de samme spilleregler dersom en mann føler seg seksuelt trakassert, avslutter Birgit Espejord Jensen fra Arbeidstilsynet til Dinside.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!