Seksualitet hos barn

Barn spør ofte om ting vi voksne ikke har svar på, og mange voksne synes det er vanskelig å svare på spørsmål som har med seksualitet å gjøre. Mange lurer kanskje på hvorfor vi bør gi seksualopplysning for barn? Er ikke sex noe en holder på med når en blir voksen, er ikke sex noe en gjør for å lage barn? Barn kan da ikke lage barn!

Seksualitet hos barn

Barn spør ofte om ting vi voksne ikke har svar på, og mange voksne synes det er vanskelig å svare på spørsmål som har med seksualitet å gjøre. Mange lurer kanskje på hvorfor vi bør gi seksualopplysning for barn? Er ikke sex noe en holder på med når en blir voksen, er ikke sex noe en gjør for å lage barn? Barn kan da ikke lage barn!

Nei, barn kan ikke lage barn! Men faktisk er det slik at mange barn også har seksuelle følelser. Barns seksualitet er annerledes enn voksen seksualitet på den måten at en ikke kan lage barn. Det er jo bra, ettersom vi trenger å blir ganske voksne før vi
selv kan bli gode foreldre.

Seksuelle følelser hos barn
Men barn har ofte seksuelle følelser, som er like deilige for barna som de voksnes følelser er for de voksne. Noen har hatt slike følelser bestandig, synes de, og vet godt hvordan de skal ta på seg selv for at det skal bli godt. Men noen oppdager plutselig at de har følelser i underlivet, for eksempel når de klatrer i tau i gymnastikken, eller hvis de gnir dynen mellom bena.
Dette er normale følelser, men det kan være vanskelig å snakke om dem med andre, eller finne frem til de bøkene som skriver om slike ting.
Det som er spesielt med seksualitet, er at det er så personlig. En har liksom ikke lyst til å diskutere disse følelsene med hvem som helst. Men allikevel er det mange som lurer på om en er normal, eller om det kan være farlig å ta på seg selv, onanere, kose, eller runke, som det ofte kalles. Voksnes seksualitet er annerledes enn barns. Det er fordi det krever mer ansvar fordi det kan bli barn av å elske med en annen person. Det er også en sterkere drift til å dele seksualiteten med andre, så en må virkelig passe på om en ikke vil at det skal blir barn av det. Hvis en ikke vil ha barn, må en bruke det som kalles prevensjonsmidler for å hindre befruktning, det vil si at en sædcelle fra mannen og en eggcelle fra kvinnen smelter sammen og begynner å vokse inni kvinnen til det blir en ferdig baby.

Kjønnshormoner gir sterkere følelser
Følelsene er sterkere hos voksne fordi de har mer kjønnshormoner i blodet. Hormoner er et stoff som utskilles i kroppen som blant annet gjør at kroppen kan lage barn. Hvis vi ikke hadde hormoner ville menneskerasen dødd ut før den ble skapt. Forandringene skjer ved puberteten, fra 11-12 årsalderen, hvor kroppen vokser og utvikler seg til å kunne føde barn, beskytte barn, og
arbeide og skaffe mat til barn. Tenk hvordan det var før i tiden, da man måtte gå på jakt og beskytte seg mot fiender og ville dyr. Det er bra at man ikke kan blir foreldre før en er voksen nok til å passe på barna sine!
For barn er seksualitet gode følelser, og noen ganger lek sammen med andre barn.

Voksne må ta ansvar
Enkelte barn har også fantasier om å være voksne og ha sex med en voksen person, men det anbefales ikke! Man trenger livserfaring for å takle sterke følelser. Voksnes seksualitet blir for sterk for barn, på samme måte som kaffe og sprit. En blir ikke nødvendigvis syk av det, men det blir en ubehagelig opplevelse, og forferdelig mye oppstyr hvis det blir oppdaget at en voksen har hatt sex med et barn under 16 år!
Det kan bli problemer for begge, men barnet er den svakeste parten i de fleste slike forhold. Og den voksne er den som må ta mest ansvar! De fleste barn som har hatt sex med voksne har ikke gjort det frivillig, men blitt presset på en eller annen måte.
Det verste er følelsen av at en ikke bestemmer over egen kropp. Mange får problemer i mange år etterpå fordi de har blitt presset til sex av en voksen.

Norsk lov
Enkelte voksne fantaserer om sex med barn, og presser barn til å ha sex med seg. Ettersom vi i vårt samfunn mener at barn ikke har godt av å ha sex med voksne, er dette forbudt ved norsk lov. Voksne som lokker eller tvinger barn til å ha sex med seg bryter loven, og må lære å respektere at barn kan ta skade av å bli tvunget til å være med på sex med voksne. Hvis de ikke skjønner det, vil de bli straffet.
Men barn kan godt ha sex med seg selv, kose med kroppen sin og ha det deilig. Disse følelsene er gode og sunne, og du trenger ikke ha dårlig samvittighet, selv om noen kanskje blir forskrekket hvis de oppdager deg.

EÅ mozon.no 24.03.2002