Seks tips for syke barn

For deg som har barn, er det gode odds for at du opplever en periode med snørr og feber i vinter. Les om hvordan du kan hjelpe barna best mulig:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En liten forkjølelse er ikke så farlig for verken store eller små. Men det er ikke noe stas å ligge under dyna med feber når du egentlig har en million andre ting du heller kunne tenke deg å gjøre.

Mange foreldre kommer til å være hjemme med syke barn en eller flere ganger i vinter. Her er våre tips for hvordan du kan gjøre sykepleierjobben best mulig:

Tre til fem dager
Den vanlige tommelfingerregelen for syke barn er at en forkjølelse ikke varer lenger enn tre til fem dager.

Tre dager etter starten er barnet som regel markert bedre enn første dag. Men dersom barnet bare blir sykere kan det være et tegn på at en ny infeksjon har fått utvikle seg i kroppen. Om barnet fortsatt er sykt etter fem dager er det nok på tide med en tur til legen.

image: Seks tips for syke barn


Forkjølet eller influensa?
Det er ikke alltid så lett å skille mellom en vanlig forkjølelse og influensa. En vanlig bakterieinfeksjon kan føre til vanlig forkjølelse med lav feber, snørr og sår hals.

Influensa er derimot en virusinfeksjon som ofte fører til litt mer ubehagelige symptomer. En virusinfeksjon kan gi høyere feber, muskelsmerter og oppfører seg ellers som en kraftig forkjølelse.

Både barn og voksne kan få influensa, men det er forskjellig hvor mye feber vi tåler før vi bør gå til legen. Høy feber er ikke nødvendigvis farlig for små barn, men kontakt legevakten straks dersom du har mistanke om hjernehinnebetennelse eller barnet blir veldig slapp og dårlig.

Mor og far er best
Sykdom kan være en vanskelig og skremmende opplevelse for barn. En solid dose omsorg vil kanskje ikke drepe noen bakterier men vil gjøre sykdommen mye lettere for den lille.

Mye væske
Husk at både barn og voksne trenger mye væske når vi er forkjølet. Kyllingsuppe er en tradisjonell vinner, det er lett å spise, smaker godt og har mye salt og næring. Saft, juice og brus er bra, alt som glir ned av væske er et pluss.

Sår hals og øreverk
En effekt av forkjølelse er ofte sår hals og opphovnede slimhinner. Øreverk er ikke uvanlig som en konsekvens av dette.

Sugetabletter kan lindre sår hals men bør ikke gis til små barn som kan sette dem fast i halsen. Urtete eller kalde produkter som saftis eller iskrem kan være lindrende for en liten stund. De som er gamle nok til å gurgle kan prøve med saltvann noen ganger om dagen.

Øreverk kan forebygges med øredråper eller oljer som gjør det lettere for puss å bevege seg i øret. Smertene blir ofte lindret litt av å sitte oppreist fremfor å ligge ned.

Smertestillende
Vanlige smertestillende og febernedsettende tabletter kan du få kjøpt reseptfritt på apotek og i vanlige dagligvarebutikker.

Det anbefales ikke at barn får dispril eller produkter med acetylsalisylsyre, men du kan fint bruke paracet og liknende medikamenter. Husk at barn ikke skal ha samme doser som voksne og at pillene faktisk kan være farlige i store doser selv om de selges uten resept.

Flere barneleger mener at barnas kropp kan ha godt av å bekjempe feberen selv og anbefaler ikke foreldre å gi barna sine smertestillende tabletter helt ukritisk.

Først publisert: 26.01.2007
Sist redigert: 05.10.2007