Seks tips for å stanse plagsomt telefonsalg

Telefonselgere er fortsatt det nordmenn plages mest av.

<b>IRRITERENDE: </b>Mange irriterer seg over telefonsalg. Men du har ikke rett til å irritere deg før du har gjort noe med problemet.  Foto: ALL OVER PRESS
IRRITERENDE: Mange irriterer seg over telefonsalg. Men du har ikke rett til å irritere deg før du har gjort noe med problemet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 fikk Forbrukerombudet inn 2.569 klager på telefonsalg. Dette er mer enn dobbelt så mye som året før.

Klagestrømmen mot selskapet Uno Life stod for mye av økningen, men ikke alt. Og telefonsalg er i år, som så mange år tidligere, det nordmenn klager aller mest på.

Det er derfor på høy tid med en oppdatering på hvordan du kan beskytte deg mot telefonselgerne.

LES OGSÅ: Hør hvordan det gikk da en utenlandsk telefonselger ringte Dinside

RESERVÉR DEG: Ved å fylle ut et enkelt skjema skal du slippe all tradisjonell telefonsalg.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RESERVÉR DEG: Ved å fylle ut et enkelt skjema skal du slippe all tradisjonell telefonsalg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Tips #1: Reserver deg

Alle nordmenn har rett til å reservere seg gratis mot telefonsalg, og alle selgere er pålagt å følge disse reservasjonene.

Dette er såre enkelt: Bare gå til Brønnøysundregisterets reservasjonssider og følg instruksjonene. Husk å skrive inn teleofnnummeret ditt, og huke av «Jeg vil også reservere meg mot markedsføring fra frivillige organisasjoner» om du ønsker det.

Over to millioner har allerede gjort dette, ifølge Forbrukerombudet. Men dessverre opplever mange at de likevel ringes av selgere.

LES OGSÅ: Veldedige organisasjoner ringer nordmenn som har reservert seg mot telefonsalg

Tips #2: Slett deg

Du kan ikke reservere deg mot alt. For eksempel kan selskaper du har eller har hatt et kundeforhold til ringe deg selv om du har reservert deg. Også markedsundersøkelser må du leve med.

Men ringer disse, kan alltids du be dem om å fjerne deg fra listene sine, så de ikke ringer igjen.

Du har ingen garanti for at de følger oppfordringen, men det kan være verdt et forsøk.

LES OGSÅ: Netcom ringte reserverte Nexgentel-kunder, får kjeft

BLOKKÉR: Du kan slippe unna bestemte numre ved å blokkere dem. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BLOKKÉR: Du kan slippe unna bestemte numre ved å blokkere dem. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Tips #3: Blokkér numre

Ved å blokkere et nummer unngår du ikke at de ringer deg, men du unngår å legge merke til det.

På iPhone går du inn i telefonappen, velger «Sist brukte», trykker på «i»-en ved siden av nummeret du vil blokkere og ruller ned til «Blokkér».

I standard Android kan du lagre nummeret som en ny kontakt, åpne kontakten, trykke på blyantikonet for å redigere den, trykke på de tre prikkene øverst til høyre og velge «Alle samtaler til talepost». Du vil da ikke merke at de ringer, med mindre de legger igjen en beskjed.

Har du for eksempel en Samsung-telefon uten standard Android, eller Windows Phone, kan du google telefonnavnet ditt sammen med for eksempel «block calls» for å finne instrukser.

LES OGSÅ: Det finnes dessuten Android-apper som blokkerer numre for deg

Tips #4: Avslør selgerne

For å unngå å svare, eller blokkere, selgere, må du vite om nummeret faktisk tilhører en selger.

Det enkleste er å bare ringe tilbake. Ofte vil en automatisk telefonsvarer fortelle deg at joda, noen ville selge deg noe. Du trenger ikke å bekymre deg for å måtte snakke med de eventuelle selgerne.

Du kan selvfølgelig også søke opp nummeret i telefonkatalogen, på Google eller på tjenesten Telefonterror.no, hvor brukere legger inn numre med deres egne opplevelser.

LES OGSÅ: Sjekk ut Telefonterror-appen som varsler deg om selgere

PASS DEG: Det er fristende å vinne, men selskapene vil som oftest ha noe tilbake. Nummeret ditt, for eksempel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PASS DEG: Det er fristende å vinne, men selskapene vil som oftest ha noe tilbake. Nummeret ditt, for eksempel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Tips #5: Unngå konkurranser

Mange lar seg friste av konkurranser på nettet, men ofte er et av vilkårene for å delta at telefonnummeret ditt kan spres over alle vinder for markedsføring.

- En problematisk praksis etter vår vurdering, og noe som genererer veldig mange klager, sa fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet nylig til Dinside.

Vær derfor svært forsiktig før du melder deg på slike konkurranser, og les vilkårene nøye før du gir fra deg kontaktinformasjonen din. Sier du ja til telefonsalg, kan de ringe deg helt lovlig selv om du har reservert deg.

LES OGSÅ: Her er det som står med liten skrift i Facebook-konkurranser

Tips #6: Husk kravene dine

Telefonselgere må forholde seg til lovverket, og bryter de dette, kan du nekte å betale dem.

For eksempel må du skriftlig ha akseptert å kjøpe varen, før selskapet kan kreve penger av deg.

Opplever du problemer, bør du ta skriftlig kontakt med selskapet så raskt mulig og nekte å betale regninga. Regninger du bestrider kan ikke bli sendt til inkasso.

LES OGSÅ: Sleipe svensker sendte nordmenn uønskede truser