Seks kriseråd for krisetider

Å be om forskudd på lønn eller å utsette en regning kan virke fristende. I bunn og grunn blir det likevel som å tisse i buksa for å holde varmen. Det eneste du gjør er nemlig å utsette problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Glem heller ikke at noen kreditorer er verre enn andre. For deg som ikke har noe valg, må det derfor knallhard prioritering til.

Tips 1. Kvitt deg med alt du ikke trenger

Det er deilig å få dagsavisen levert på døra, for ikke å snakke om å få tilsendt månedens spillefilm. Men dersom varselklokkene ringer for din personlige økonomi, bør valget være lett.

Si opp avisabonnementet og medlemsskapet i bok- eller filmklubben.

Tips 2. Kvitt deg med stat og lånekassa først

Den verste kreditoren er uten tvil staten. Er du sent ute med restskatten eller studielånet, får du virkelig svi på pungen.

Lånekassa. Betaler du for sent vil purregebyret være på hele 260 kroner. Betaler du fremdeles ikke, vil Lånekassen varsle om oppsigelse av lånet og du vil få et ekstragebyr på 360 kroner.

Ser det helt svart ut, kan du riktignok sende en skriftlig søknad om betalingsutsettelse. Vær imidlertid oppmerksom på at rentene vil fortsette å løpe. I praksis forskyver du dermed hele lånet, og sluttsummen vil bli enda dyrere.

Har du studielån på 200.000 kroner og utsetter ett eneste terminbeløp, vil faktisk sluttsummen du betaler til Lånekassa øke fra 404.115 til 423.027 kroner.

Skatteetaten. Fristen for å betale restskatt er mandag 20. august. Er restskatten minst 1000 kroner skal den betales i to like terminer: 20. august og 24. september.

Rentetillegget på restskatten er 4,5 prosent, og bedre blir det ikke om du er uenig i beregningen. Du må nemlig betale restskatten til rett tid selv om du har klaget på likningen.

Skulle du mot formodning få medhold, vil du selvsagt få tilbakebetalt det du har betalt for mye.

Tips 3. Betal eller splitt kredittkortregningen

Her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Enkelte kredittkort krever at du betaler inn hele beløpet hver eneste måned, mens andre gir deg mulighet til å dele beløpet i to.

Husk imidlertid at det å utsette kredittkortregningen blir dyrt. MasterCard har for eksempel en nominell rente på forsinket betaling på hele 18 prosent.

Tips 4. Betal husleie og lån. Eller be banken om hjelp

Husleia og boliglånet bør prioriteres. De fleste vil allerede ha disse beløpene liggende inne på autotrekk, slik at de automatisk forsvinner fra kontoen din.

Dersom kontoen er tom vil du likevel få problemer.

Her er rådet klart: Dette må du løse så fort som mulig. De fleste banker vil være behjelpelig med en utsettelse av boliglånet. Men husk da at utsettelsen fort blir kostbar. Renten vil normalt løpe uansett og boliglånet vil øke kraftig.

Tips 5. Strøm. Kan utsettes

Sliter du skikkelig kan du utsette strømregningen. Resultatet vil i så fall bli et purregebyr.

Pass imidlertid på at du ikke venter for lenge. Går det nærmere to måneder kan du risikere at regningen går til inkasso samt at strømmen kuttes.

For å få gjenåpnet strømmen må du - i tillegg til den opprinnelige strømregningen - betale alle inkassoomkostningene, samt et gebyr på rundt 400 kroner til nettleverandøren for å koble strømmen på igjen.

Tips 6.Utsett mobil og fasttelefon

Lar du telefonregningene ligge for lenge vil det påløpe purregebyr, og til sist sperring av abonnementet. Bare for å få gjenåpnet et mobilabonnement krever for eksempel Telenor 350 kroner.

Dette kan du imidlertid unngå - forutsatt at du sier ifra så tidlig som mulig.

Be om betalingsutsettelse - eksempel: Telenor.
Betingelser:

  • Det kan ikke være sendt betalingsvarsel på fakturaen.

  • Du kan ikke ha uoppgjorte avdrag på en annen faktura fra Telenor.

  • Telefonen kan ikke være stengt.

  • Fakturaen kan ikke være større enn kr 6000,-.
Betalingsutsettelsen innebærer at betalingsfristen på fakturaen forlenges.

Du kan velge å utsette betalingen av hele fakturaen i 30 dager, eller en avbetalingsordning - med to eller tre avdrag.

Heller ikke dette er gratis. Prisen avhenger av hva slags ordning du velger, og i tillegg kommer 12% rente på det til enhver tid utestående beløpet:

  • 1 avdrag til forfall om 30 dager = 30,-
  • 2 avdrag til forfall om hhv 15 og 45 dager = 90,-
  • 3 avdrag til forfall om hhv 15,45 og 75 dager = 90,-
  • I tillegg kommer 12% rente på det til enhver tid utestående beløp.
Alle kostnadene vil bli spesifisert på din neste ordinære faktura.