Fra 6 om dagens gamle kampanje. <i>Faksimile fra bitsandpieces.free.fr</i>
Fra 6 om dagens gamle kampanje. Faksimile fra bitsandpieces.free.frVis mer

Seks hver dag

KOMMENTAR: Må du ha fem eller seks om dagen? Danske og norske myndigheter strides.

Fem epler om dagen

Å være sunn og frisk er vel noe vi alle gjerne vil være? Også staten ønsker at vi borgere holder oss i form - for det koster samfunnet mindre penger.

Siden mye forskning viser at et høyt inntak av frukt og grønt er med på å holde sykdommene borte, er dette selvsagt også et prioritert emne hos ansvarsfulle makthavere.

Så langt - så godt. Men det stopper altså der. For i Norge bes vi om å spise fem om dagen, mens danskene blir fortalt at de trenger seks hver dag.

Hvorfor er anbefalingene ulike avhengig av om du bor nord eller sør for Skagerrak? Finnes det noen fysiologiske grunner til at nordmenn trenger mindre frukt og grønt enn dansker?

Ikke å forveksle med...

For en gang skyld "overdriver" ikke norske myndigheter i forhold til de danske, tenker du kanskje umiddelbart?

?? om dagen

Hvor mange porsjoner frukt&grønt spiser du hver dag? (Avsluttet)
1(24%) 188
0(16%) 128
2(16%) 125
3(16%) 125
4(8%) 64
9(6%) 50
6(5%) 41
5(5%) 38
7(3%) 25
8(1%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Etter en kort tenkepause, spørs det vel om ikke grunnen sier seg selv. 6 om dagen - det går jo ikke an å si det. I alle fall om du er minister i en norsk regjering (noen av dem har jo til og med tilhørt presteskapet). (Vi vet ikke hva du tenker nå, men vi tenker i alle fall ikke på det samme som deg!)

Nei, her til lands er 5-tallet mye mer behagelig å forholde seg til. 5 om dagen. Det er greit det.

- Fem om dagen lanserte vi i 1993, og kampanjen er opprinnelig inspirert av en amerikansk stiftelse som gikk ut med five a day, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert.

Så det var altså ikke fordi dere syntes at det var pinlig å si "seks om dagen" at det ble fem om dagen?

- Nei da, for vi pleier å si: Fem om dagen, og seks om natten, men det er bare intern humor, ler Linnert avslutningsvis.

Mystifistisk

Den danske reklamen for seks om dagen. Kilde: 6omdagen.dk.
Den danske reklamen for seks om dagen. Kilde: 6omdagen.dk. Vis mer


Men tilbake til det mystiske. Hvorfor skal danskene ha seks, når vi bare skal ha fem? Jo, ser du, for i Norge er fem faktisk mer enn seks i Danmark. Forvirret? Ja, men hør bare her:

På den norske nettsiden til fem om dagen står det: 5 om dagen innebærer fem enheter på omtrent 150 gram.

Og, på den danske siden til seks om dagen står det: Alle voksne bør spise minst 600 gram frukt og grønt om dagen.

Kort summert (om du ikke allerede har brukt kalkulatoren selv): fem om dagen i Norge tilsvarer 750 gram frukt og grønt, mens seks om dagen i Danmark "bare" tilsvarer 600 gram.

Dermed er vi ikke lenger forvirret. Norske myndigheter har så klart bare enda engang vært smartere (og sunnere?) enn de danske.

Og så bare helt avslutningsvis, for å fullføre den totale forvirringen: For et par år siden gikk den amerikanske kreftforeningen ut og sa at 5 (eller 6) om dagen var for lite. De anbefalte at kvinner minimum fikk syv og menn ni om dagen.

Puha, da kommer selv undertegnede til å gulpe opp brokkoli og bananer...Kilder: www.bama.no, www.forskning.no og www.6omdagen.dk.

Les mer om forbruk&helse: