Seks grep du sparer tusenlapper på

La 2016 bli et billigere år!

<B>VÆR SMART:</B> 2016 er året da du må begynne å tenke på hvordan du bruker pengene dine. Du kan spare tusenlapper på enkle grep. Foto: SHUTTERSTOCK/BEN HARDING/NTB SCANPIX
VÆR SMART: 2016 er året da du må begynne å tenke på hvordan du bruker pengene dine. Du kan spare tusenlapper på enkle grep. Foto: SHUTTERSTOCK/BEN HARDING/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye året blir ganske ulendt for Norge økonomisk, spår ekspertene. De anbefaler deg derfor å være forsiktig med pengebruken og i stedet betale ned lån - på tross av de lave rentene.

Men hvilke områder er det du egentlig kan knipe inn på eller tjene noen ekstra kroner på?

Her er seks tips som til sammen kan gi deg langt mer å rutte med i det nye året - i vårt eksempel over 75.000 kroner mer å rutte med (eller betale ned lån med) i året.

LES OGSÅ: Dyrere forbruk og lav lønnsvekst

1) Lån:

Renta på boliglån ligger i dag på mellom 2,2 og 2,7 prosent effektiv rente. Her kommer selvsagt graden av egenkapital, nedbetalingstid og øvrig kundeforhold i banken inn.

RENTER: Selv om rentene er rekordlave, er det fortsatt noe å gå på. Foto: SHUTTERSTOCK/KEVIN GEORGE/SCANPIX NTB
RENTER: Selv om rentene er rekordlave, er det fortsatt noe å gå på. Foto: SHUTTERSTOCK/KEVIN GEORGE/SCANPIX NTB Vis mer


Dersom du ser deg litt om, kan du likevel spare en god del. Med et boliglån på 2 millioner kroner og egenkapital på 67 prosent betaler du 6.000 kroner mindre i året om du i dag er kunde i en av de dyreste bankene og skifter til en av de billigste.

Bruk Dinsides Lånekalkulator og Rentekalkulator og Finansportalens lånekalkulator for å finne ut hva du kan spare.

LES OGSÅ: Derfor bør de låne penger av jobben

2) Forsikring:

Vilkårene for vanlig boligforsikring varierer sterkt, og ofte får du det beste tilbudet gjennom jobben eller fagforeningen. Men også dersom man sammenligner de «frie» tilbudene kan du spare betydelige beløp.

ULIKE VILKÅR: En standard husforsikring kan du spare 5000 kroner på. Foto: SHUTTERSTOCK/ROBERT KNESCHKE/NTB SCANPIX
ULIKE VILKÅR: En standard husforsikring kan du spare 5000 kroner på. Foto: SHUTTERSTOCK/ROBERT KNESCHKE/NTB SCANPIX Vis mer


De dyreste hjemforsikringene (bolig+innbo) uten spesielle vilkår ligger ifølge Finansportalens kalkulator (krever at du legger inn personlige data) på i overkant av 10.000 kroner i vårt eksempel, mens de rimeligste ligger på rundt halvparten. Her kan du altså spare inntil 5.000 kroner. Og kanskje mer, dersom du skifter til forsikringen som følger med jobben eller fagforeningen din.

Også bilen er verdt å se nærmere på. Vår bilforsikringskalkulator (krever personnummer og adresse) viser at differansen mellom rimeligste fullkaskoforsikring på en Toyota Corolla 2013-modell som står i låst garasje i Oslo varierer mellom 14.999 og 8.208 kroner. Altså en årlig innsparing på 6.791 kroner.

LES OGSÅ: Forsikringene alle bør ha

3)Telefon:

Det er ikke så lett å orientere seg i jungelen av mobilabonnementer. Men som Dinside fant ut i begynnelsen av november, trenger svært få å betale mer enn 300 kroner måneden for vanlig bruk som inkluderer samtaler, tekstmeldinger og nettbruk.

Og faktisk viser vår undersøkelser at du helt fint kan klare deg med et abonnement til under hundrelappen også, om du er flink til å bruke trådløst gratisnett (WiFi) og ikke er altfor ivrig på Facebook og andre nettsteder når bare mobilnettet er tilgjengelig.

Du kan for eksempel spare 1.788 kroner i året om du for eksempel bytter fra Telenor Mobil S til Hello 1GB (også Telenor-dekning).

Begge gir 1GB data, fri tale og fri SMS/MMS og 10 Mbps datahastighet.

TUSENLAPPER SPART: Kvitt deg med den gamle fasttelefonen - du bruker den ikke uansett. Foto: SHUTTERSTOCK/BRIAN A. JACKSON/NTB SCANPIX
TUSENLAPPER SPART: Kvitt deg med den gamle fasttelefonen - du bruker den ikke uansett. Foto: SHUTTERSTOCK/BRIAN A. JACKSON/NTB SCANPIX Vis mer


Og forresten: Har du fortsatt fasttelefon? Da bør du vurdere å kvitte deg med den, om du har det. Fasttelefon fra Telenor koster for eksempel normalt 2.748 i året (229 kroner i måneden, FriBruk).

Et billigere alternativ er IP-telefon (telefonsamtaler gjennom internett), som alle med bredbånd enten har eller kan få. For IP-telefon betaler du gjerne om lag 500 kroner i året. Da er det gratis å ringe, men det er det jo med mobilen også.

Du kan også bruke Skype eller annen nettbasert telefonitjeneste for å komme rundt mobil- og fasttelefontakster på samtaler.

LES OGSÅ: Dette er de billigste mobilabonnementene

4) Strøm og oppvarming:

Her ligger det et stort potensial, spesielt om du bor i enebolig eller rekkehus.

De fleste har vel fått med seg at oljefyring (også parafin) vil bli faset ut i 2020, altså om fire år. Det er likevel ingen grunn til å vente til pumpene stenges og myndighetene krever at du slutter med den miljøfiendtlige fyringa.

STYR STRØMMEN: Varmepumpe med app-styring kan spare deg for nesten 10.000 i året. Foto: PANASONIC/VERISURE
STYR STRØMMEN: Varmepumpe med app-styring kan spare deg for nesten 10.000 i året. Foto: PANASONIC/VERISURE Vis mer


Varmepumpe er det alternativet de fleste velger, selv om det finnes andre former for rimelig og miljøvennlig oppvarming også.

Har du parafinovn i dag, vil du ifølge Enovas fyringskalkulator kunne spare over 9.500 kroner i året på en luft til luft-varmepumpe til 20.000 med montering og en kostnad på 16.000 for å fjerne parafinanlegget (tilskudd inkludert). Bruker du panelovner, vil du ifølge Dinsides varmepumpekalkulator spare 4.420 i året ved et strømforbruk på 17.000 kilowattimer (kWh) og en kostnad på 24.000 for innkjøp og installasjon av ny pumpe.

I tillegg kommer fallende strømpriser på grunn av høy vannstand i reservoarene, noe som på tross av avgiftsøkningen i fjor gjør at fyringsutgiftene sannsynligvis vil bli enda lavere.

LETT Å BYTTE: Sjekk om din strømleverandør kan matche de rimeligste tilbudene på markedet. Foto: Shutterstock / Alex Yeung
LETT Å BYTTE: Sjekk om din strømleverandør kan matche de rimeligste tilbudene på markedet. Foto: Shutterstock / Alex Yeung Vis mer


Det er også penger å tjene på å bytte strømleverandør. Har du et norsk gjennomsnittsforbruk på 16.000 kilowattimer i året kan du ifølge Forbrukerrådets strømkalkulator Strømpris.no spare 2.832 kroner dersom du går fra det dyreste til det billigste tilbudet (fastpris inkludert nettleie basert på prisen i november 2015).

LES OGSÅ: Kuttet strømregningen med 35.000 kroner

5) Ferie:

Den norske krona fortsetter å falle, selv om ekspertene tror den vil hente seg noe inn igjen i løpet av året som kommer.

Det er likevel slik at andre valutaer også faller, og det er dermed usikkert hvor dyrt det egentlig blir for oss å feriere i utlandet i året som kommer.

HJEMME BEST: Selv om du bor i Trondheim, kan du godt ha deg hyggelig der også i ferien. Foto: SHUTTERSTOCK/MIKHAIL VARENTSOV/NTB SCANPIX
HJEMME BEST: Selv om du bor i Trondheim, kan du godt ha deg hyggelig der også i ferien. Foto: SHUTTERSTOCK/MIKHAIL VARENTSOV/NTB SCANPIX Vis mer


Ekspertenes tips er å holde seg i EU-land i året som kommer, eller velge land som Malaysia, Brasil, Tyrkia eller Russland om du vil få mest mulig for feriepengene.

Eller hvorfor ikke holde seg i Norge, og for eksempel benytte hytta litt oftere? En gjennomsnittlig to ukers Syden-ferie for en familie på fire koster 30.000 kroner. Og da er verken mat eller andre utgifter du måtte ha på stedet inkludert.

Om vi trekker fra bensinen, bør du i hvert fall kunne spare minimum 20.000 til 25.000 på å tilbringe de to ukene på hytta eller i eget hjem i stedet.

LES OGSÅ: Her blir det billigere å feriere i 2016

6) Småutgifter:

Om du er blant de 13 prosentene som fortsatt røyker her i landet, er dette et åpenbart sted å starte.

Røyker du 10 om dagen, sparer du ifølge Røykeslutt.no hele 13.687 kroner i løpet av 2016 om du kuttet ut 1. januar.

SNOP: Hvor mye penger bruker du i godtehylla? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SNOP: Hvor mye penger bruker du i godtehylla? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Men også andre og ikke fullt så helseskadelige ting er «lommetyver».

Det er utrolig hvor mye du bruker uten å merke det. En kaffekopp ute på byen til 40 kroner, taxi hjem i stedet for t-banen eller bussen, brus og godteri eller et musikk- eller film/serieabonnement (Netflix, HBO, Spotify) du sjelden bruker. For ikke å snakke om alle de hyggelige halvliterne med venner og kolleger...

Dinsides sløsekalkulator gir deg oversikten. Et raskt overslag for egen del viste av vi sparte 30.000 kroner på å halvere det som for mange av oss har blitt en normalforbruk av strengt tatt unødvendige ting.

Legger vi sammen den potensielle gevinsten, har vi altså spart over 75.000 kroner på å ta disse grepene - uten egentlig å ha gitt avkall på så veldig mye.

LES OGSÅ:
Ikke la utforutsette regninger ta knekken på økonomien
Laveste strømpris på 15 år
Dette sparer du på varmepumpe
Nå kan vennene dine se hvor mye du sløser