Trener du så svetten svetten siler flere ganger i uka - men uten resultat? Foto: colourbox.com
Trener du så svetten svetten siler flere ganger i uka - men uten resultat? Foto: colourbox.comVis mer

Seks gåtefulle slankespørsmål

Det heter jo at vektøkning skyldes at man spiser mer enn man forbrenner – men det virker slett ikke alltid som om det er så enkelt.

Mange sliter med å gå ned i vekt av uforklarlige grunner. Selv om de trener masse og spiser supersunt, står vekta på stedet hvil – ja, kanskje den til og med går litt opp. Og da er det noe som ikke stemmer helt. Kan det finnes andre grunner enn mye mat og lite trening til at man legger på seg?

Mange frustrerte slankere har sendt inn spørsmål angående nettopp denne problemstillingen til Lommelegen – her er noen av dem:

Spørsmål 1:

Hun har lagt på seg ti kilo det siste året, til tross for at hun ikke har endret livsstil. Hun har til og med begynt å gå hjem fra jobb, noe som tar 40 minutter, fem ganger i uka – men hun går likevel ikke ned i vekt – hun har tvert i mot faktisk gått opp i vekt! Hva kan dette skyldes?

Legen svarer

Les også: Ny slankepille

Spørsmål 2:

Han har gått kraftig opp i vekt i det siste, to-tre kilo på bare fire dager, til tross for mye trening. Hva kan årsaken være?

Legen svarer

Les også: Tren riktig for alderen

Spørsmål 3:

Han har spist sunt og trent flere ganger i uka i rundt et halvt år, men går likevel ikke ned i vekt. Han har ikke hatt problemer med å gå ned noen kilo før, så hvorfor klarer han det ikke nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen svarer

Les også: Per halverte seg selv

Spørsmål 4:

Hun fødte for fire måneder siden, og er nå svært lite fornøyd med hvordan kroppen ble seende ut i etterkant. Nå orker hun ikke å vise seg fram til noen, ikke en gang samboeren. Magen er full av strekkmerker, og hun føler at fettet henger overalt – til tross for lite mat og mye fysisk aktivitet. Er dette normalt? Kommer hun noen gang til å få tilbake kroppen sin?

Legen svarer

Les også: Stor mage forkorter livet ditt

Spørsmål 5:

For halvannet år siden la hun på seg 10-15 kilo på to-tre måneder, helt uten å endre livsstil på noen måte. Kiloene la seg særlig på magen, og hun gikk fra å ha pærefasong til å få eplefasong. Hun har tidligere alltid vært svært slank, og hun har trent og vært kostholdsbevisst i alle år. Nå har det gått halvannet år, og det begynner å gå utover selvfølelsen. Hva kan være galt?

Legen svarer

Les også: - Overvekt er smittsomt

Spørsmål 6:

Hun har insulinresistens og har endret livsstil i stedet for å gå på medikamenter. På ett år har hun gått ned over 25 kilo, men nå har vekta stått stille i to måneder, selv om spiser lite karbohydrater og mye grønnsaker. Hva kan hun gjøre for å fortsette å gå ned i vekt?

Legen svarer

Les også: Personligheten styrer vekten