Seks ganger så dyrt på krita

Ruteren til 395 kroner kommer fort opp i en svimlende sum.

«Jeg vil jo ikke anbefale noen å kjøpe en så billig ting på avbetaling Anton Hagberg, daglig leder i Komplett.no»


OK, så er det kanskje ikke så mange som ikke kan punge ut med 395 kroner kontant i butikken. Men velger du å kjøpe ruteren D-Link DKT-110 Wireless Router hos Komplett.no på 36 måneders avbetaling betaler du 2.429 kroner, over seks ganger så mye som den egentlig koster.

Prisen er et skrekkeksempel på hvorfor du skal tenke deg godt om før du foretar et såkalt kredittkjøp: Du ender som regel opp med å betale svimlende mye mer enn hva varen egentlig koster. Dette gjelder spesielt billige varer. Etableringsgebyr, og ikke minst termingebyrer, er med på å trekke den effektive renten i været.

1-kronesmobil blir ofte klart dyreste alternativ - se bare her

Kjøper TV og PC på kreditt

Anton Hagberg, daglig leder i Komplett.no er ikke bekymret for at de lurer kundene.

- Jeg tror aldri jeg har sett at vi har solgt såpass billig ustyr på kredittkjøp. Vi er veldig nøye med å synliggjøre hva det eventuelt koster. Jeg vil jo ikke anbefale noen å kjøpe en så billig ting på avbetaling, sier han til DinSide.

Hagberg forteller at det er helt andre varer folk kjøper på avbetaling.

- Det vi selger mest av på avbetaling er dyre TV-er og dyre PC-er. De som har 15.000 kroner, men har veldig lyst på en Pioneer-tv til 25.000 kroner benytter seg gjerne av en kredittkjøpspakke for å få råd til resten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdatert: Etter å ha dobbeltsjekket med økonomiavdelingen forteller Hagberg at Komplett.no ikke selger varer på avbetaling eller finansiering når verdien på en ordre er under 1.000,- inkludert mva., men at varene ligger ute med kredittkjøpspris fordi en del kunder kjøper pakker med utstyr.

- På grunn av lovgivningen er vi pålagt å vise "worst case"-pris, sier Hagberg til DinSide.

260 prosent rente

Effektiv rente på kjøpsfinansiering i butikker ligger gjerne et sted mellom 20 og 30 prosent per år. Kjøper du en TV til 10.000 kroner med ett års nedbetalingstid, ender du altså opp med å betale et sted mellom 12.000 og 13.000 kroner. Vær imidlertid oppmerksom på at det også kan bli mye dyrere enn dette, og spesielt hvis beløpet er lite. Høye gebyrer gjør at den effektive renta på småbeløp fyker i været.

Følgende liste er hentet fra elektrobutikken Komplett.no:

SALDO EFFEKTIV RENTE:
Kr 1.000 259,97%
Kr 10.000 33,07%
Kr 20.000 26,19%

Følgende liste er hentet fra elektrobutikken MPX.no:

SALDO EFFEKTIV RENTE:

Kr 1.000 109,3%
Kr 10.000 28,1%
Kr 20.000 23,7%
Kr 30.000 22,2%

Jo mindre beløp, jo høyere blir den effektive renten. Kjøper du en billig mobiltelefon på avbetaling, kan du altså fort ende opp med å betale det dobbelte av hva den egentlig kostet. Kjøper du en ruter, kan summen bli seks ganger så høy.

Se luksusmobilen som har Rimi-pris!

Dyre kredittkjøp

Tall fra Norges Bank viser en oppgang i antall kredittkjøp. Flere og flere butikker og bedrifter tilbyr også kundene egne ordninger for kjøpsfinansieringer. Ønsker du deg ny sofa, men sliter med å betale den med en gang, kan for eksempel butikker som Bolia, Ikea og Skeidar ordne finansieringen for deg. Men bør du slå til?

Skeidar tilbyr sine kunder en såkalt handlekonto der du selv velger lånebeløp og nedbetalingstid på lånet. Låner du 20.000 til en sofa og velger å betale ned dette over 3 år, får du en effektiv rente på 26,97 % og ender med å betale 28.296 kroner for sofaen. De faktiske ekstrakostnadene etter skatt blir 5.973 kroner.

Se bedriftenes nye triks

Har du kommet over varer du mener er urimelig høyt priset? Tips oss på okonomi@dinside.no