Seks av ti har penger på bok

Finanskrise eller ikke, de fleste norske husholdninger har en romslig buffer mot dårlige tider.

 Foto: Justin Horrocks
Foto: Justin Horrocks Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk Sentrabyrå er som en isbre, langsom, men ustoppelig, og allerede nå er inntektsstatistikken for husholdningene i 2007 klar.

Penger på bok

Hva gjør du om motoren på bilen ryker, vaskemaskinen paier, komfyren tar fyr eller onkel politi har gitt deg en fartsbot? De fleste går i slike tilfeller rett og slett i banken og tar ut penger fra sine bankinnskudd. I 2007 hadde 58 prosent av husholdningene et bankinnskudd som oversteg 1G eller 65.000 kroner. Det utgjorde omtrent to brutto månedslønner for en alminnelig arbeidstaker.

Aldersforskjell

Det er de gamle som har mest penger på bok. Ni av ti pensjonistpar har et bankinnskudd på mer enn 1G, mens bare én tredjedel av unge som bor alene og enslige forsørgere har det.

Skattepliktig formue vokste

Siden ligningsverdien av aksjer i 2007 økte fra 65% til 80% av verdien, og ligningsverdien av fast eiendom også sjablonmessig ble økt, økte husholdningenes skattepliktige formue med 107.000 kroner fra 2005 til 2007.

Flere med høy gjeld

I gjennomsnitt hadde husholdningene en gjeld på 845.500 kroner i 2007. Veksten i gjelden avtok i forhold ti årene før.

De fattige har ikke gjeld I venstre del av diagrammet er husholdingene med lavest inntekt. Som vi ser er drøyt 45% av disse gjeldfrie. Det er den unge middelklassen som nyter godt av rentenedgangen, ikke de lavtlønte.
De fattige har ikke gjeld I venstre del av diagrammet er husholdingene med lavest inntekt. Som vi ser er drøyt 45% av disse gjeldfrie. Det er den unge middelklassen som nyter godt av rentenedgangen, ikke de lavtlønte. Vis mer


Særlig hadde husholdninger med lav inntekt lavere gjeldsvekst, men prosentandelen med høy gjeld økte. I 2007 hadde 13 prosent av husholdningene gjeld størren enn tre ganger inntekten, mot seks prosent i 1995.

Det er blant par med og uten barn vi finner flest med høy gjeld. omtrent ti prosent av par med små barn og yngre par uten barn har en gjeld på over tre millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!