Segway, snus og skattesnoking

Flere lovendringer fra 1. juli.

<b>TILLATT:</b> Bruk av ståhjuling blir tillatt, mens snus havner bak disk i butikkene. Det blir mye nytt fra og med 1. juli. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TILLATT: Bruk av ståhjuling blir tillatt, mens snus havner bak disk i butikkene. Det blir mye nytt fra og med 1. juli. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Med en ny måned på kalenderen er det også mye nytt som vil påvirke forbrukerne i større eller mindre grad:

Flere lovendringer trer i kraft fra og med 1. juli, som blant annet fører til at snus havner bak disk i butikkene og at bruk av ståhjuling blir tillatt.

Nytt fra 1. juli

Vi har vi samlet noen av lovendringene som inntrer, og som kan få noe å si for deg som forbruker:

Skattesøk vil bli avslørt

Da regjeringen la frem sin regjeringsplattform i høst, varslet Høyre og FrP om at de ønsket å kutte tilgangen til søk i skattelistene, noe de nå gjennomfører. Fra og med 1. juli vil hver enkelt av oss kunne se hvem som har søkt på oss i skattelisten. Man skal også ha tilgang til informasjon om hvem som har fått opplysninger ved skriftlig utlevering av skattelisteopplysninger, skriver regjeringen på sine nettsider.

De nye reglene gjelder fra og med inntektsåret 2013 - altså for den selvangivelsen du leverte tidligere i år.

Selvbalanserende kjøretøy blir tillatt

Til tross for en del innsigelser fra blant annet Vegdirektoratet og Trygg Trafikk, blir selvbalanserende kjøretøy tillatt fra og med i morgen.

Du kan kjøre de såkalte ståhjulingene på områder hvor sykkel er tillatt, men hjelm blir ikke påkrevd - selv om statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet tidligere har oppfordret folk til å bruke hjelm, kjøre forsiktig og ta hensyn til andre trafikanter.

Les også vår test av ståhjulingen Ninebot

Snus forsvinner bak kassa

SNOKER DU? I morgen kan naboen finne ut om du har søkt på hva han eller hun tjente i fjor.  Foto: Ole Petter Stokke
SNOKER DU? I morgen kan naboen finne ut om du har søkt på hva han eller hun tjente i fjor. Foto: Ole Petter Stokke Vis mer


Allerede i fjor ble det bestemt at snus ikke lenger skal være tilgjengelig i selvbetjente skap, men derimot oppbevares bak disk i butikkene, på lik linje med sigaretter og annen tobakk.

Dette er en av flere endringer som innføres i Tobakkskadeloven 1. juli.

Det blir blant annet også forbudt med røykerom på arbeidsplasser, man innfører tobakksfrie barnehager og skoler, og inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter skal være røykfrie.

Endringer i ferieloven

Skulle du oppleve å bli syk i løpet av ferien din, har det frem til nå vært slik at du måtte være syk i minst seks virkedager for å få rett til å ta ut et tilsvarende antall feriedager på ny.

Med de nye reglene holder det å være syk én virkedag før du får krav på ferieerstatning i ettertid. Du får tilbake én feriedag per virkedag du er syk, inkludert lørdager. Husk at du må kunne dokumentere dette overfor arbeidsgiver med en legeerklæring.

Endringer i angrerettloven

En annen endring som ble innført i forkant av månedsskiftet er de som er blitt gjort i angrerettloven.

Dette innebærer blant annet at du har 14 dagers angrerett ved netthandel fra et annet EØS-land. Samtidig kan du ikke nødvendigvis prøve produktet slik det var tidligere.

Her kan du lese mer om hva lovendringene innebærer for deg som forbruker.

Nye makspriser i EØS

Med nye regler på mobilfronten, kan kanskje overskrifter som «Fikk mobilsjokk» i mediene være historie? I det minste blir maksprisene for bruk av mobiltelefon i EU og EØS skrudd kraftig ned, både med tanke på pris per ringeminutt, SMS og datatrafikk.

Ettersom Kroatia ble EØS-medlem i april, gjelder de nye maksprisene også der.

Tyrkia derimot, er verken et EU- eller EØS-land, og mobilbruk her kan fortsatt gi deg en saftig regning etter hjemkomst.

Ny taxfree-ordning

Reiser du utenlands fra og med 1. juli, vil du kunne benytte deg av den nye taxfree-ordningen, som tillater deg å bytte ut tobakkskvoten med alkohol.

Kjøper du verken sigaretter, tobakk eller snus, kan du eksempelvis ta med 1,5 liter vin i tillegg til den vanlige alkoholkvota.

KrF mener det er feil å prioritere taxfree, mens taxfree-butikkene på Oslo lufthavn frykter mer forvirring blant allerede forvirrede kunder.

Endringer i regler for foreldrepenger

De som får barn etter 1. juli, kommer inn under de nye reglene for foreldrepenger. Her er både fedrekvoten og mødrekvoten redusert fra 14 til 10 uker, mens fellesperioden til deling mellom foreldrene blir større, ifølge NAV.

Det totalte antallet uker for mottak av foreldrepenger blir det samme som tidligere.

Les også om du bør velge 80 eller 100 prosent uttak av foreldrepenger