Seboreisk eksem starter ofte i puberteten

Problemet starter ofte i puberteten, for da begynner talgkjertlene i hodebunnen å danne mer talg. Seboreisk eksem kan ligne på en annen hodebunnsplage - nemlig psoriasis.

Problemet starter ofte i puberteten, for da begynner talgkjertlene i hodebunnen å danne mer talg. Dette ser vi på det fete håret og den glinsende huden. På huden og i hodebunnen er det en rekke bakterier og sopper som ernærer seg av dette talget - og som får det litt for godt med alt fettet. Mikroorganismene etterlater seg syrer på huden, noen reagerer på disse med irritert hud eller hodebunn. Huden blir da rød, flassende og klør. Dette er seboreisk eksem og kan ligne på en annen hodebunnsplage - nemlig psoriasis.

Seboreisk eksem er en irritasjon med rød hud i det øverste hudlaget. Huden blir irritert og flasser. Først og fremst forekommer dette i hodebunnen, men også i ansiktet, særlig rundt nesevingene, ellers på nesen og utover kinnene og opp i pannen. Det kan også komme bak ørene, og ved øyenbrynene. Seboreisk eksem kan også komme andre steder på kroppen, særlig på brystet over brystbenet.

Hvis man fårr seboreisk eksem på kroppen, kan tett tøy forverre plagene.

Spedbarn kan ha seboreisk eksem i hodebunnen, ansiktet, bak ørene, i hudfolder og under bleien. Det kan være vanskelig å skille seboreisk eksem og atopisk eksem. Eldre kan få slik eksem i hudfolder.

Seboreisk eksem i hodebunnen behandles med Fungoral shampo, som fås på apotek uten resept. Den inneholder soppdrepende midler. En annen mulighet er medisinsk sjampo av typen Selsun eller Soraderm. Begge reduserer soppmengden. Selsun inneholder selensulfid og Soraderm inneholder tjære. Ved større plager kan det være aktuelt å bruke kortisonoppløsning eller - krem i tillegg.

Ved større plager i huden kan det være aktuelt å bruke soppdrepende midler i form av krem (Fungoral krem) eller tabletter, eventuelt kombinert med kortisonkrem.

For barn som har tykt belegg i hodebunnen, kan man om kvelden gni inn den berørte huden med salisylolje som fås på apotek. Det løser opp belegget og er gunstig å bruke før vanlig hårvask. Vask barnets hår hver dag inntil belegget og hudirritasjonen er borte. I hodebunnen kan det også være aktuelt å bruke en mild kortisonkrem, snakk med lege eller helsesøster om dette.

Ole Fyrland, mozon.no, 04.07.01