Pundet er spådd en tøff fremtid. Allerede nå står valutaen særdeles svakt sammenliknet med norske kroner. Foto: Colourbox/Sxc/DinSide
Pundet er spådd en tøff fremtid. Allerede nå står valutaen særdeles svakt sammenliknet med norske kroner. Foto: Colourbox/Sxc/DinSideVis mer

Se, så mye du får for pengene!

Gode nyheter til deg som skal på ferie eller shoppe fra utenlandske nettbutikker: Nå er kronekursen skyhøy.

Enten du skal på ferie i Europa eller USA, eller om du er glad i å handle i utenlandske nettbutikker, kan du glede deg over at den norske kronen er sterk. Mye sterkere enn den har vært på lang tid.

Den amerikanske dollaren koster nå bare 5,96 kroner. I gjennomsnitt har dollaren kostet 7 kroner på 2000-tallet, noe som betyr at den er drøyt 15 prosent billigere enn normalt.

Britiske pund har vippet under 9-tallet nok en gang, noe som betyr at nordmenn kan få vanvittig mye ut av pengene sine ved å for eksempel handle fra britiske nettbutikker.

LES OGSÅ: Tenk på dette før du handler fra utlandet!

- Nær kollaps

Situasjonen for det britiske pundet er faktisk så ille, at enkelte spår at valutaen vil kollapse innen nær fremtid.

- Pundet er på randen av kollaps, og vil utløse en verdensomspennende økonomisk vinter som vil bli så alvorlig at det får finanskrisen til å fremstå som en mild sommerdag, sier en amerikansk investor, ifølge E24.no.

Om dette blir fasiten gjenstår å se, men uansett bør det ikke herske noen tvil om pundet er i motvind. Med tanke på at vi har i snitt måttet betale over 11 kroner for pundet, er det grunn til å juble for norske forbrukere som handler i pund, når de nå bare må betale 8,89 kroner per pund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normal euro

Euroen har de siste månedene kommet ned på et mer edruelig nivå enn for et drøyt år tilbake. Nå ligger den europeiske valutaen litt lavere enn gjennomsnittet på 2000-tallet. Det betyr at du nok en gang kan bruke 8-gangeren for å finne ut hvor mye croissanten koster i Paris eller cervezaen koster i Madrid.

1 euro koster drøyt 8 norske kroner, noe som er langt billigere enn for noen måneder tilbake. Foto: Colourbox
1 euro koster drøyt 8 norske kroner, noe som er langt billigere enn for noen måneder tilbake. Foto: Colourbox Vis mer


Når du handler fra utenlandske nettbutikker kan det hende du har mulighet til å betale i både euro og pund, og da bør du sjekke hvilken valuta som lønner seg. Vårt tips er at det ganske sikkert vil lønne seg å betale med pund, siden denne valutaen er ekstra gunstig for oss nordmenn akkurat nå.

Eksempel: På Play.com kan du få to blu-ray-filmer for 18 pund. Dette tilsvarer cirka 160 kroner med dagens kurs.

Men du kan også velge å betale i euro. Da må du ut med 23,98 euro, noe som tilsvarer cirka 193 kroner. Er du riktig uheldig, styrker eurokursen seg før varen kommer til Norge, og dermed vipper kursen over 200-kronersgrensen, slik at du må ut med 25 prosent merverdiavgift og eventuelt det sure tollgebyret fra Posten.

Med tanke på at Tollvesenets valutakurser ofte ligger litt høyere enn Norges Banks valutakurser, er dette et ganske realistisk scenario.

Gode priser over grensen

Gode nyheter også til deg som ikke ønsker å reise langt. Både svenskekronen og danskekronen holder seg på gunstige nivåer for nordmenn. En svensk hundrelapp koster ikke mer enn 82,51 kroner, noe som de siste årene har begynt å bli ganske normalt. Men snittet for 100 svenske kroner på 2000-tallet ligger på over 87 kroner, så dagens kurs er ikke så verst likevel.

Fortsatt er norske kroner mindre verdt enn danske kroner, men differansen minker. De siste årene har vi måttet ut med opptil 130 kroner for en dansk hundrelapp, mens vi nå slipper unna med 108,08 norske kroner for 100 danske kroner. Dette er forøvrig litt under snittet på 2000-tallet.

Handle på nettet?

Før du går amok i utenlandske nettbutikker, er det enkelte ting du bør tenke gjennom. Kanskje det aller viktigste er å være klar over hva som skjer, om varen du kjøper koster mer enn 200 kroner.

For om du handler varer som koster mer enn 200 kroner fra utenlandske nettbutikker, må du betale norsk moms for hele verdien av varen. I tillegg kommer som regel Postens fortollingsgebyrer. Toll vil også komme i tillegg på enkelte varer, for eksempel på klær bestilt fra USA som har en verdi på mer enn 200 kroner.

Dersom du er usikker på reglene, bruk DinSides importkalkulator, som forteller deg hva du må belage deg på å betale for netthandelen.