Se opp for flygende trampoliner!

Nei, det er ikke tittelen på en nylansert kalkunfilm, men høstens advarsel fra forsikringsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ett kraftig vindkast, avgårde fløy trampolinen, over garasjetaket og skadet tre nabobiler, er TrygVestas dramatiske beretning.

Flygende trampoliner er blant de hyppigste ansvarsskadene for privatpersoner hos forsikringsselskapet TrygVesta. Har du sikret din trampoline? spør selskapet i en pressemelding.

Slike skadesaker har selskapet mellom 50 og 100 av årlig. Det er ikke bare biler som blir skadet, men også glassdører, gjerder, tak, garasjer eget hus eller naboens. Den store frykten er at mennesker skal bli skadet av trampoliner i ”fri flukt”.

«... skadet tre nabobiler»


- Trampolineskadene er til stor irritasjon for de involverte, og de koster mye penger. Ofte forårsaker de en periode der naboforholdet blir anstrengt. Ingen liker å begynne dagen med en knust frontrute forårsaket av naboens trampoline, sier skadedirektør Anne Stine Mollestad i TrygVesta.

Beskytt deg mot millionskader

Hyppigst om høsten

Trampoliner kan lett fungere som et seil, og det skal ikke mye vind til før de kastes av gårde. På grunn av tyngde og metallbøyler kan de forårsake stor skade.

- Ofte står trampolinen ute på plenen helt uten sikring året igjennom. I TrygVesta mottar vi melding om slik saker gjennom hele året, men flest skader skjer om høsten når vinden tar seg opp, trampolinen fortsatt er i bruk og står ute, forteller Mollestad.

Hun fremholder at personer som har en innboforsikring, samtidig har en ansvars-forsikring som kan dekke slike skader.

Moro sommerstid, men trampolinen bør sikres før vinden tar den. Dine flygende gjenstander kan skade naboens. Foto: Karoline Brubæk
Moro sommerstid, men trampolinen bør sikres før vinden tar den. Dine flygende gjenstander kan skade naboens. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Når er man ansvarlig?

Norsk erstatningsrett krever at man må kunne klandres eller bebreides for at skaden skjedde. Om en som trampolineeier kan klandres for skaden vurderes i hver enkelt sak forklarer Mollestad:

- Det stilles da spørsmål om trampolinen var sikret, tid på året og om hvordan værforholdene var da skaden skjedde. En trampolineeier som lar trampolinen stå usikret når stormene kommer i november, vil ofte kunne klandres dersom trampolinen blir tatt av vinden og skaden skjer, sier hun.

- Uansett om det er din trampoline som skader andres eiendeler, eller du er naboen som får bilen bulket eller glassdøren knust, sier skadeerstatningsloven at du skal ta kontakt med ditt eget forsikringsselskap først. Selskapet vurderer saken og veileder, noe som kan bidra til å dempe krangelen om hvem som skal betale for skadene, forklarer Mollestad.

Det som har blitt skadet kan ha en egen forsikring som dekker skaden, og trampoline-eierne kan bli pliktig å betale egenandelen på f.eks en bils kaskoforsikring.

- Dersom ansvarsselskapet dekker egenandelen, vil en som bileier ikke lide bonustap. Dette er en avtale selskapene i mellom, sier Anne Stine Mollestad.

Farlig vær: Naturskader for en halv milliard

Slik kan du ifølge TrygVesta unngå at din trampoline gjør skade og bevare
naboforholdet, ifølge Vesta:

  • Hvis mulig: Sett trampolinen på et sikkert sted f.eks i garasjen
  • Alternativt: Bind den fast, f.eks i et tre eller inntil en vegg, eller fest den i bakken
  • Snu den opp ned
  • Fjern duken
- Svært få trampolineeiere er bevisst på hvor stor skade en usikret trampoline kan forvolde. Og saksmengden gir grunn til å stille spørsmål ved hva slags sikkerhetsinformasjon som følger med når du kjøper en trampoline, mener Anne Stine Mollestad i TrygVesta, og etterlyser felles sikkerhetsforskrifter.

Kilde: TrygVesta