Se opp for falske nettbutikker

Ellers kan du risikere å bli svindlet.

Du kan unngå å bli lurt, ved å ta enkelte forholdsregler ved netthandel. Foto: ALL OVER PRESS
Du kan unngå å bli lurt, ved å ta enkelte forholdsregler ved netthandel. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falske nettbutikker er et økende problem. Og selv om butikkene i mange tilfeller ser troverdige ut, vil det ikke dukke opp noen vare i posten etter betaling, skriver danske Politiken.

I Danmark opplever de at utenlandske bakmenn oppretter flere og flere nettbutikker, som kun har som mål å svindle forbrukerne.

Problemet er like stort for norske forbrukere som handler på nett, ifølge seniorrådgiver Christian Meyer ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSiS).

– Omfanget av nordmenn som er blitt svindlet vet jeg ikke, men de falske, utenlandske nettbutikkene kan alle bli lurt av, sier Meyer til DinSide.

Globalt svindel-problem

Meyer påpeker at netthandel er en global aktivitet, og at mange nordmenn benytter utenlandske nettsider ved netthandel. Og i oktober i fjor viste tall fra DIBS E-handelindeks for 2011 at nettopp nordmenn bruker mest penger på netthandel per innbygger i hele Europa.

De falske nettbutikkene som er opprettet på dansk i løpet av den siste tiden, har til felles er at de kopierer inn kjente logoer på forsiden for å se troverdige ut. Deriblant danskenes eget E-merke, som er den danske merkeordningen for sikker netthandel.

Også logoer fra kjente kredittkortselskap som Visa, blir brukt på de falske nettstedene. Samtidig kopierer de inn kjøpsbetingelse fra en av flere seriøse, e-merkede danske nettbutikker.

Les også: Slik svindles du av falske Microsoft

Er du usikker på om nettbutikken du vurderer å handle fra er en seriøs aktør?

Sjekk disse rådene om sikker netthandel fra Christian Meyer i NorSiS først:

  • Handle kun på anerkjente nettbutikker.
  • Handle kun i butikker som har kryptert forbindelse. Se etter at adressen begynner med https:// eller se etter hengelåssymbolet ved siden av adressefeltet.
  • Les anbefalinger av butikken før du handler
  • Ikke klikk på lenker i reklame e-post for nettbutikker og start handelen den veien. Skriv inn nettadressen selv, så du er sikker på at du kommer til den reelle butikken.
Ved netthandel bør man uansett betale med kredittkort. Finansavtaleloven gir deg krav på å få pengene tilbake av banken, dersom du opplever å bli svindlet.

Mer om netthandel:
Denne nettbutikken er billigst på film
Blir varen skadet i posten, har du krav på ny
Unngå å betale for nettbank-svindelen selv
Svært mange klager på denne nettbutikken