Se opp for dette i påsken!

Ikke la disse hverdagsfarene ødelegge kosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I påsken er det mange av oss som drar på fjellet. Det finnes imidlertid flere hverdagsfarer som kan ødelegge hyttehyggen.

Giftinformasjonen informerer om følgende forgiftningsfarer på Helsedirektoratet.no.

Les også: Maten som kan bli til gift

Vær forberedt dersom uhellet først er ute. Legg inn Giftinformasjonens telefonnummer på mobilen nå: 22 59 13 00.

Skismøring og lignende

Skismøring/-voks
Slike produkter kan inneholde petroleumsdestillater (som blant annet finnes i oljebaserte produkter som for eksempel white spirit og lampeolje). På grunn av den faste konsistensen er det imidlertid liten fare for forgiftning. Gi litt å drikke dersom barnet har spist skismøring.

Klister
Noen av stoffene kan irritere hud og slimhinner, og kan framkalle astmaanfall og hudreaksjoner. Ved hudkontakt, vask eller skyll huden. Hvis barnet har fått i seg klister, gi litt å drikke.

Klisterfjerner
Disse kan inneholde stoffer med ulik fare for forgiftning. Ved svelging, ta kontakt med Giftinformasjonen for å få vurdert risikoen for det aktuelle produktet.

Les også: Munnsår til påske

Lys og opptenning

Fyrstikker
Et barn kan spise mange fyrstikkhoder før det er fare for fortgiftning, over 20 stykker. Ring i så fall Giftinformasjonen.

Tennbriketter
Brikettene er som regel ufarlige på grunn av konsistensen. Enkelte produkter har imidlertid en flytende kjerne, som kan øke forgiftningsrisikoen. For råd om førstehjelp, se under «Lampeolje».

Lampeolje
Oppbevar lampeolje unna rekkevidde for barn. Svelging av selv små mengder kan gi kjemisk lungebetennelse. Større mengder kan i tillegg gi andre symptomer, blant annet nedsatt bevissthet.

Slik gir du førstehjelp:

  • Gi flytende fettholdig drikke (f.eks. smeltet fløteis, kremfløte, tran eller matolje). Dette reduserer risikoen for at produktet kommer over i lungene. Ikke tving dette inn i personen, da det kan utløse brekninger.
  • Ikke framkall brekninger.
  • Kontakt legevakt/sjukehus ved hoste, irritasjon fra luftveiene, brekninger, sløvhet, tretthet eller bleikhet. Hvis pasienten er symptomfri seks timer etter inntaket, kan du regne faren som over.
Les også: Beskytt deg mot påskesola

Påskeplanter

Snøklokker
Planten inneholder stoffer som kan virke irriterende. Svelging kan føre til kvalme, brekninger og diaré. Hvis uhellet er ute, fjern planterester fra barnets munn og gi noe å drikke. Dersom større mengder er spist, kan det være aktuelt å behandle med medisinsk kull. Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd.

Tulipan, påskelilje og pinselilje
Hele plantene, men særlig løken, inneholder stoffer som kan føre til irriterte slimhinner, kvalme, brekninger og diaré ved svelging. Hvis barnet har fått i seg en av disse, fjerne eventuelle rester fra munnen og gi noe å drikke. Dersom større mengder er spist, kan det være aktuelt å behandle med medisinsk kull. Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd.

Les også: Husk solkrem, helmelk og kortison på hytta

Annet

Rottegift
Både fargen og formen på rottegift kan virke fristende å putte i munnen for barn. Vær derfor nøye med hvor du legger den ut. Gift som benyttes i Norge inneholder vanligvis antikoagulantia (stoffer som forhindrer blodet i å levre seg). Hvis barnet har spist en teskje eller terningstor bit, er det lite farlig. Ingen tiltak er nødvendig. Har ungen spist mer – eller du er usikker på mengden – kontakt Giftinformasjonen for råd.

Hunder og mat
Ikke gi hunden sjokolade. Familiens firbeinte venn tåler ikke stoffet teobromin i kakaobønnene, og kan bli alvorlig syk. Du bør også være forsiktig med druer og rosiner, da det kan gi nyresvikt. Tror du hunden har fått i seg mer enn en smakebit av dette, ta kontakt med veterinæren eller Giftinformasjonen.

Les også: Trodde du dette var trygt?

Vær forberedt dersom uhellet først er ute. Legg inn Giftinformasjonens telefonnummer på mobilen nå: 22 59 13 00.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!