Se når du ikke trenger å betale regningen

Og dette avgjør om du må betale purregebyret.

UENIG? Er du ikke pliktig å betale NRK-lisensen, må du likevel betale innen fristen og eventuelt få refundert beløpet i ettertid. Foto: KAROLINE BRUBÆK
UENIG? Er du ikke pliktig å betale NRK-lisensen, må du likevel betale innen fristen og eventuelt få refundert beløpet i ettertid. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du uenig i en faktura du har fått tilsendt, eller usikker på om du faktisk må betale purregebyret?

Det er strenge regler som ligger til grunn for når du skal betale krav - og hvor mye ekstra man kan legge til det opprinnelige beløpet.

Ikke betal kravet

Noen ganger opplever forbrukere å motta regninger eksempelvis på tjenester de mener å ikke ha bestilt, som da en rekke nordmenn i fjor mottok regninger for betaling av chatte- og pornotjenester de ikke hadde benyttet seg av.

Er du uenig i et krav, skal du heller ikke betale. Ifølge Forbrukerrådet bør du da ta kontakt med den som krever deg for penger. Hvis innsigelsene dine ikke er åpenbart grunnløse, blir kravet sett på som omtvistet. Det kan da ikke bli drevet inn gjennom ordinær inkasso.

Saken skal da bli oversendt forliksrådet for rettslig avgjørelse.

Men ingen regel uten unntak: Krav du har fått fra staten, som NRK-lisens, årsavgift og liknende, må du betale selv om du skulle være uenig. her gjelder nemlig egne regler, som sier at du betaler kravet, og eventuelt får det refundert i etterkant.

Egne regler for staten gjør dessuten at de har egne regler og satser for purregebyrer ved for sen betaling.

Les også hvem som kan droppe å betale NRK-lisens

Skal gå 14 dager fra forfall

Er du for sent ute med å betale en regning, vil du noen ganger måtte punge ut med et purregebyr i tillegg. Satsen for 2014 er 64 kroner. Dessuten skal beløpet på gebyret spesifiseres på fakturaen.

Ifølge Thor A. Andersen, generalsekretær i Norske Inkassobyråers Forening, er Inkassoforskriften meget klar på reglene for når et krav kan ilegges et purregebyr.

Vær obs på at den som sender krever inn beløpet kan sende en purring tidligere enn 14 dager fra forfall og også ha en kortere betalingsfrist – men da kan det ikke beregnes purregebyr.

- Det må ha gått 14 dager fra forfall før varselet sendes og det må ha en betalingsfrist på 14 dager, for at man skal kunne påføre dette gebyret, sier Andersen til Dinside.

Andersen tror det kan være en del slurv med nettopp dette.

- Prroblemet er nok i en del tilfeller enten at varselet sendes for tidlig, eller at det blir gitt for kort betalingsfrist, sier Andersen.

Slunken lommebok? Prioritér disse regningene

Se når du ikke trenger å betale regningen


Ikke betal

Hva gjør man så hvis man får en purring hvor det er lagt til et purregebyr, før det er gått de 14 dagene som reglene tilsier?

- Hvis selskapet ikke følger reglene i inkassoloven så mister de retten til gebyrene og salærene. Det kan bety at du kan se bort fra gebyret hvis reglene ikke er fulgt, og kjappe deg til å betale det opprinnelige beløpet før selskapet begynner å følge loven, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til Dinside

Er du uenig i et betalingskrav, kan du dessuten klage til Inkassoklagenemnda.

Les også: Så mye dyrere blir det om regningen går til inkasso

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer