Se mørkt på livet!

De er ikke bare kule - de kan også forhindre at påskeferien må tilbringes innendørs med sviende og kløende øyne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

- Jeg setter pris på at solbriller har blitt en mote, slik at de faktisk blir brukt, sier daglig leder av Norsk optometrisk forskningsinstitutt, Svein Gustav Paulsen.

Men det nytter ikke bare å bruke dem for å være kul på kafé. Skal du til fjells eller til sjøs i påskeferien bør du sørge for å pakke minst ett par solbriller i bagasjen.

For sol og snø er en hyggelig feriekombinasjon, men snøblindhet er ikke like hyggelig.

- Det gjør skrekkelig vondt. Det er faktisk små sår på øyet og må behandles på den måten. Hvis vi i tillegg får bakterier innpå øyet, kan vi være virkelig uheldige. Hvilken behandling som kreves, bør legen avgjøre, sier Paulsen.

Snøblindhet er forårsaket av brannskader på hornhinnen på øyet. Brannskaden kan være som følge av sterkt sollys, og kan i verste fall gi varige skader.

Hvorfor blir du snøblind? Les mer på Lommelegen:

Ikke la deg lure
Snøblindhet behandles med smertestillende og bakteriedrepende medikamenter, og du føler deg best inne og i mørke rom i alle fall den første dagen. Kanskje ikke like hyggelig når puddersnøen frister utenfor…

Utfordringen er at vi ikke kjenner at vi er i ferd med å bli solblinde før noen timer etter at skaden har skjedd. Derfor bør vi ta våre forholdsregler, mener Paulsen.

- Jo høyere opp, jo mer snø og jo mindre skyer, dess viktigere er det å bruke solbriller. Men UV-strålingen kan være sterk selv om det er overskyet. Og husk at du også kan bli snøblind ved sjøen hvis det er mye refleksjon fra vannet, sier han.

På samme måte som huden, kan øynene få kuldeskader og tørke ut. Solbriller beskytter også mot dette.

Er du egentlig klar for påskesola? Slik soler du deg smart:

Husk barna!
Kjøper du som regel billige solbriller på Hennes & Mauritz eller hos en gateselger? Stort sett bør det gå greit, men det aller beste er å få ”skreddersydde” solbriller i en brillebutikk, mener Paulsen.

- Brillene bør sitte godt, og i en vanlig butikk får man dem ikke tilpasset til ørene og nesen. Det er ikke kjekt om de faller av med en gang man bøyer seg ned, påpeker han.

Og husk at solbriller ikke bare er for voksne:

- Vi må ikke glemme barna. Når de sitter og leker i snøen, er de spesielt utsatt for refleksjon. Solbrillene bør sitte ekstra godt på dem siden de beveger seg mye, påpeker optikeren.

Hva med vofsen? Les mer her: Briller til Bruno:

Solbrillens sjekkliste
Alle briller som importeres til Norge, skal være CE-merket. Det betyr at de oppfyller europeiske krav til minimumskvalitet for blant annet UV-absorpsjon, bruddsikkerhet og fargegjengivelse.

Dette må du tenke på hvis du skal kjøpe solbriller:

* De skal være CE-merket:
* De bør verne mot sol, vind og kulde
* De må sitte godt, men ikke så tett inntil ansiktet at det dugger
* De må dekke godt i nedkant, slik at det reflekterte lyset nedenfra ikke kommer inn
* Overflaten bør være såpass hard at det ikke blir riper og dermed gir et diffust bilde

Sjekk vårens kuleste solbriller på Femina: