Slik svarte ofrene for skattesvindel på e-post

Se hvordan folk faktisk reagerer på svindel

Dinside fikk svarene fra briter som mottok skattesvindel. Mange var sinte, andre gikk fem på.

SVINDEL I ENGLAND: Svindlere har sendt ut en e-post til briter. Den later som å komme fra det britiske skattevesenet, men har en Dinside-adresse som avsender, og vi fikk dermed inn massevis av svar. Disse gir et unikt innblikk i hvordan folk reagerer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SVINDEL I ENGLAND: Svindlere har sendt ut en e-post til briter. Den later som å komme fra det britiske skattevesenet, men har en Dinside-adresse som avsender, og vi fikk dermed inn massevis av svar. Disse gir et unikt innblikk i hvordan folk reagerer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Din skatterefusjon er nå tilgjengelig» stod det på engelsk i en svindel-e-post sendt til et ukjent antall briter denne uka.

Svindlerne hadde forfalsket avsenderadressen, og av alle adresser valgte de [email protected] Dermed var det også Dinside som fikk svarene fra dem som faktisk svarte på e-posten.

Slik fikk vi et unikt innblikk i hvordan folk faktisk reagerer på en skattesvindel, som er helt lik den norske phishingen vi sist omtalte for bare dager siden.

De fleste blir rent ut forbannet. Men flere lot seg lure.

Så mange avslørte den

«Your tax_refund are now available. To complete the tax refund click here. For your security, you must review/complete these REFUND by July 26, 2017» stod det i e-posten.

VI FIKK SVARENE: Da e-postene ble sendt ut med oss som avsender (vel å merke ikke ut fra vår server), var det vi som fikk svarene på skattesvindelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VI FIKK SVARENE: Da e-postene ble sendt ut med oss som avsender (vel å merke ikke ut fra vår server), var det vi som fikk svarene på skattesvindelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Britene ble altså bedt om å trykke på en lenke innen en tidsfrist for å få skattepengene. Nettstedet likner på HMRC, det britiske skattevesenet. I virkeligheten lokker siden ut informasjon som svindlerne kan misbruke – gjennom såkalt phishing.

Dette er nøyaktig det samme som stadig sendes ut til nordmenn, da i Skatteetatens navn. Og for første gang kan vi se hvordan folk faktisk reagerer på slike e-poster.

Vi fikk 36 svar, 26 av dem håndskrevne e-poster fra faktiske mottakere. Dette er langt fra nok til noe vitenskapelige funn, men det er likevel interessant å dele opp svarene i tre kategorier – de som blir lurt, de som er skeptiske og de som avslører svindelen:

SLIK REAGERTE FOLK: 3 stykker virket åpenbart å være lurt, 6 var skeptiske og stilte spørsmål rundt e-posten, mens 17 åpenbart forstod at dette var svindel – mange av dem ved å kjefte tilbake. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke
SLIK REAGERTE FOLK: 3 stykker virket åpenbart å være lurt, 6 var skeptiske og stilte spørsmål rundt e-posten, mens 17 åpenbart forstod at dette var svindel – mange av dem ved å kjefte tilbake. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De sinte britene

Vi starter med de som faktisk avslørte svindelen. Noen var sarkastiske, noen høflige, men de fleste sinte. Disse skal vi ikke engang prøve å oversette.

  • «How about: Suck my fucking dick you dopey cunts» skriver en.
  • «You stupid thieving wankers. Hope your family suffers» skriver en annen.
  • «You have no idea who you dealing with» skriver en tredje.

En annen komplimenterer forsøket, og ønsker oss lykke til med å robbe noen andre – etterfulgt av et blunkefjes.

De skeptiske britene

Mange av svarene var av typen «Tja, men...». Disse britene virker ikke sikre på at det er svindel, men ikke sikre på at det ikke er svindel, heller.

  • «Er denne e-posten ekte? For fristen går ut i dag, og jeg er på jobb» skriver en.
  • «Hvorfor trenger du kredittkortet mitt for refusjonen?» spør en annen, og sikter til at nettstedet lenken sender han til spør om dette.
  • «Kan dere kan sende meg mer informasjon?» spør en tredje.

De lurte britene

Siste gruppen svar er de som faktisk tror at de har fått tilbake penger på skatten – for det er alltid noen blir lurt, i Norge også.

De fleste av disse vil nødvendigvis ha trykket på lenken og fulgt instruksjonene, men noen svarer, også.

  • «Takk for informasjonen, men hva skal jeg gjøre når jeg ikke har et kredittkort?» skriver en.
  • «Jeg reiser i utlandet og får ikke tak i detaljene dere trenger, hva kan jeg gjøre? Kan jeg få mer tid?» skriver en annen.
  • Tredjemann går enda lenger: Han forklarer at han ikke har noe bankkort, og lurer derfor på om de heller kan skrive en sjekk til en adresse han oppgir. Eventuelt om de kan sette pengene over på et annet kort, som han også oppgir alle detaljer til.

«Yours faithfully» undertegner sistnevnte e-posten med.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!