Nordmenn på handletur over grensen bruker mye penger på matvarer. Foto: Helsedirektoratet, Wenche Hoel-Knai
Nordmenn på handletur over grensen bruker mye penger på matvarer. Foto: Helsedirektoratet, Wenche Hoel-KnaiVis mer

Se hva nordmenn putter i kurven

Grensehandelen har aldri vært større. Mest av alt er nordmenn glade i å handle mat, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I fjor passerte grensehandelen 10 milliarder kroner, fordelt på 6,2 millioner dagsturer til utlandet. Handelen økte dermed nesten 16 prosent fra 2008 til 2009, og antall turer økte med om lag 7 prosent. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og det er ingen tvil om hva som frister mest når nordmenn drar på handleturer til for eksempel Svinesund eller København: Omtrent halvparten av pengene nordmenn bruker på grensehandelen går til innkjøp av matvarer.

LES OGSÅ: Nå er det blitt dyrere å handle mat i Norge

Mat, tobakk og alkohol

Nordmenn handlet matvarer for over 5 milliarder kroner i utlandet, og da er bare dagsturer til utlandet tatt med i regnestykket. De aller fleste handler mat for mer enn 500 kroner. Den gjennomsnittlige totalprisen på posene med matvarer er 824 norske kroner.

Men nordmenn handler mer enn bare mat når de er på tur over grensen:

I tillegg til matvarer handlet nordmenn tobakksvarer for 1,53 milliarder kroner, noe som tilsvarer 15 prosent av den totale grensehandelen. Kanskje ikke så overraskende består mye av grensehandelen av alkoholholdige drikkevarer. Drøyt 14 prosent av grensehandelen, tilsvarende 1,47 milliarder kroner, gikk for å handle øl, vin og brennevin over grensen.

Grensehandel utover mat, tobakk og alkohol blir av SSB kategorisert i gruppene mineralvann, tjenester og annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt gikk 5 prosent av grensehandelen i fjor til kjøp av mineralvann (som i prinsippet dreier seg om all alkoholfri drikke). Nesten like mye, drøyt 4 prosent) gikk til tjenester som service på bil og optikertjenester, frisør, tannlege etc. Bespisning på restaurant regnes også som ”tjenester”.

Kategorien "annet" omfatter 13 prosent av grensehandelen, og består av alt fra kjøp av elektroniske artikler til bildeler og hageutstyr.

STOR PRISTEST: Her er matbutikken som knuser konkurrentene!

Billige danske og svenske kroner

Det siste året har det vært svært gunstig for nordmenn å handle over grensen. Spesielt i Sverige, der kronekursen har ligget på et stabilt, lavt nivå. De siste månedene har nordmenn bare måttet betale litt over 80 norske øre for en hel svensk krone, som historisk sett er svært billig.

Nå har også danskekronen kommet ned på et overkommelig nivå, noe som gjør at shopping i Danmark er blitt mye mer attraktivt nå enn for kort tid tilbake. Det er bare et drøyt å siden nordmenn måtte ut med rundt 1,20 norske kroner for 1 dansk krone. Etter at euroen fikk seg en støyt i forbindelse med Hellas-krisen, fulgte danskekronen med, og ble mye billigere for oss nordmenn. I dag ligger kursen på rundt 1,05 norske kroner for 1 dansk krone.

VALUTAKALKULATOR

Om undersøkelsen

Undersøkelsen fra SSB er basert på et representativt utvalg på 2.000 nordmenn i aldersgruppen 16-79 år. Alle deltagerne har fått tilsendt et hefte som gir dem muligheter til å notere innkjøpene sine på de dagsturene som foretas i perioden. Grensehandel er i denne sammenheng definert av SSB som handel på dagsturer til utlandet.