<strong>MATPRISER I 2017:</strong> Det trenger ikke å bli dyrere å handle dagligvarer i 2017, tror NHO Mat og Drikke. Foto: NTB Scanpix
MATPRISER I 2017: Det trenger ikke å bli dyrere å handle dagligvarer i 2017, tror NHO Mat og Drikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Priser i 2017

Se hva du må regne med å betale mer for i 2017

Og avgiftsøkningene kommer du ikke utenom.

Publisert

Hva ting koster avhenger av alt fra avgiftsøkninger til markedsutviklingen. Og på dagligvarefronten kan kjedenes priskriger fort føre til store endringer i prisene på enkelte matvarer.

Men hva kan man forvente av priser i det nye året?

Vi har sett nærmere på noen av prognosene og avgiftsendringene for 2017.

Generell prisvekst

Det er normalt at prisene går noe opp fra et år til et annet. I Statistisk sentralbyrå (SSB) sine prognoser for neste år, regner de med en prisvekst på 2,3 prosent. Også i statsbudsjettet for 2017 forventer regjeringen at konsumprisveksten, altså prisutviklingen for et bredt utvalg av varer og tjenester etterspurt av private husholdninger, skal bli på 2,0 prosent.

Det må samtidig nevnes at lønnsveksten kan bli på 2,6 prosent, ifølge SSB.

Høyere matvarepriser?

Enkelte matvarer vil gå opp i pris av det enkle faktum at avgiftene justeres noe opp. Dette gjelder blant annet avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som saft og brus, og avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Her er det snakk om en økning på 2,1 prosent på det meste - avhengig av vare.

Men hva med matvareprisene generelt? Ifølge Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, påvirkes norske matpriser i stor grad av verdensmarkedspriser på råvarer, og internasjonal valutautvikling, ettersom det har vært en vedvarende økning i import av matvarer og råvarer til matforedling de seneste årene.

- Ut fra den seneste utviklingen i internasjonale råvarepriser og de markedsutsiktene vi har nå, er det imidlertid ikke noe som tilsier vesentlige endringer i matprisene i 2017, sier Brubakk til Dinside.

Så mye mer vil alkohol og tobakk koste

At avgiftene utgjør en stor del av prisen på alkohol, har Dinside belyst tidligere. Og også avgiftene på både alkohol og tobakk skal opp i 2017, nærmere bestemt 2,0 eller 2,1 prosent, avhengig av type alkohol og tobakk.

Dette kan skje med boligprisene

Er du på boligjakt, og syns det er vanskelig å komme seg inn på markedet, blir det etter SSBs forventninger å dømme ikke lettere i 2017. I sin Økonomiske analyse nummer 5 for 2016, skriver de at boligprisene ventes å vokse noe også gjennom 2017. Men så kan det bli endringer fra 2018. «Høy boligbygging over lang tid sammen med moderat inntektsutvikling bidrar til at boligprisene ventes å falle gjennom 2018 og 2019. Perioden med ekstremt lave renter vil også etter hvert gå mot slutten», skriver SSB.

Strømprisene

I høst har strømprisene kt kraftig, viser SSBs konsumprisindeks. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie steg 8,2 prosent fra oktober til november.

De skriver at vi må tilbake til årsskiftet 2010/2011 for å se et høyere prisnivå, etter høstens kraftige oppgang.

Hvordan priser utvikler seg videre avhenger av mange ting. Men det som er sikkert, er at avgiften på elektrisk kraft skal opp 2 prosent fra nyttår.

LES OGSÅ:

Andebryst og elgstek bør du kjøpe i Sverige
Hvordan kommer du deg billigst fra Oslo lufthavn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer