Se hva du kan spare på gavehandel i Sverige

Skal du uansett på svenskehandel for å hamstre julemat, bør du handle julegavene i samme slengen. Men vent med lekene til du kommer hjem. Tekst og foto: Helen Wille og Berit B. Njarga

Gunstig valutakurs gjør moteplaggene billigere i Sverige, og utvalget er i stor grad det samme som i kjedebutikkene hjemme. Foto: Helen Wille og Berit B. Njarga
Gunstig valutakurs gjør moteplaggene billigere i Sverige, og utvalget er i stor grad det samme som i kjedebutikkene hjemme. Foto: Helen Wille og Berit B. Njarga Vis mer

Iskalde desemberdager gjør innkjøp av julegaver til et pes snarere enn en del av førjulsgleden for mange. Tanken på en varm peis og et glass gløgg frister mer der du hutrer bortover gaten på vei fra jobb, og dette setter butikkene lett på vent. Det som skulle være en hyggelig gaverunde blir brått et stress uten like, og impulshandelen like før julen ringes inn dobler raskt det planlagte julegavebudsjettet. Hvorfor ikke heller ta med julegavehandelen på harry-tur?

Flere tips som kan gi deg større budsjett i jula

En tusenlapp mindre

Vi har sjekket hva julegavene til mormor, pappa, tante og kusine kommer på når vi tar med ønskelista over grensen. Butikkene og vareutvalget er omtrent det samme som hjemme, spesielt innen klær og sko, og selv om prisforskjellen per gave kanskje virker liten der og da, sparer du mer totalt jo mer av julegavehandelen du foretar over grensen.

Timberland vintersko til far blir nesten to-hundre kroner billigere i Sverige, mens den populære Levi´s-buksen til fjortisen får du litt over hundre kroner billigere. Det samme sparer du på å kjøpe skatesko til junior og vinterkåpe til mamma. Slik fortsetter det frem til du tar en titt på totalbeløpet med et smil. Vi sparte totalt 960 kroner på vår ønskeliste, hadde vi kjøpt gavene i Sverige fremfor i Norge.

Den gunstige valutakursen gjør at du kan kjøpe litt dyrere gaver enn det som kanskje var utgangspunktet, og heller bruke gevinsten på mat og drikke, eller kanskje en julegave til deg selv?

Dette blir årets julegaver
Disse gavene har rast i pris

Kjøp lekene hjemme

Julen er uten tvil barnas høytid, men vik unna leketøysbutikkene hvis du vil opprettholde spareblusset. For selv om prisene jevnt over er lavere i Sverige, fins det som vanlig unntak fra regelen.

Da vi sjekket priser på identiske leker i leketøyskjeden BR i de to nabolandene, viste det seg at prisene var høyere i Sverige - selv med gunstig valutakurs. De tre lekene vi undersøkte nærmere, fra de kjente leverandørene Barbie, Lego og Brio, kostet alle 30-35 kroner mer i Sverige enn hjemme i Norge.

Drikke under treet

Husk at god drikke sjelden faller feil avsted når pakkene åpnes på julaften. Så tenk julegave når du går innom Systembolaget for å hamstre drikke. På en god Cognac til pappa eller farfar sparer du fort et par hundre kroner. I vårt tilfelle sparte vi 192 kroner på en flaske Braastad Cognac. Det samme er tilfellet for en flaske portvin til mormor, eller sherry til farmor.

Men pass på reglene: Sjekk hvor mye du kan ta med hjem

Men sjekk prisene på polet først

Men ikke all drikke er lønnsom å kjøpe, selv om du er i Sverige. Den ekte rosa champagnen du tenkte venninnen skulle skåle seg inn i det nye året med, kan du heller kjøpe hjemme. Du sparer ikke noe på å la den ta del i svenskehandelen. Utvalget på champagne over grensen er nemlig mindre og prisene stort sett de samme, til tross for valutakursen. For en Veuve Clicquoit Brut Rose betaler du 50 kroner mer i Sverige enn hjemme.

(Spar på julegavene)
JulegavenePris i NorgePris i SverigeDu kan spare
Til far? Timberland vintersko12991132167
Til mor? Ullkåpe fra KappAhl899786113
Til bestefar? Braastad Cognac436244192
Til tenåringsdatter? Levi's jeans Demi curve899786113
Til mormor? Fonseca Guimaraens Vintage Portvin399288111
Til 11-årig sønn? DG skatesko899786113
Til niese? Leopardmønstret jakke fra Bik Bok69961188
Til tante? Morgenkåpe fra KappAhl49943762
Prisene er innhetet på følgende butikker: DNA, KappAhl, Carlings, JC, Bik Bok, Vinmonopolet og Systembolaget. Prisene er innhentet i løpet av de to siste ukene, på butikker i Oslo og i Charlottenberg. Samtlige priser er oppgitt i NOK.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer