<strong><b>DU MÅ HA MER ENN 55 PROSENT:</strong></b> Du må ha mer enn 55 prosent av seddelen for at den skal være verdt like mye som det står på seddelen. Har du mindre enn 50 prosent, får du ingenting. Foto: KRISTIN SØRDAL
DU MÅ HA MER ENN 55 PROSENT: Du må ha mer enn 55 prosent av seddelen for at den skal være verdt like mye som det står på seddelen. Har du mindre enn 50 prosent, får du ingenting. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Se hva du får igjen for ødelagte sedler

En halv 50-lapp er verdt nettopp en halv 50-lapp - dersom du ikke har begge halvdelene, vel og merke. Har du mindre enn halve lappen, er den verdiløs.

Publisert
Sist oppdatert

Det er tvilsomt om du får brukt en delt seddel i en betalingsautomat, men den mister ikke vedien sin av den grunn. Du kan veksle den inn til en ny seddel i banken.

Du må imidlertid kunne presentere enten hele seddelen, eller godt over halvparten av den, for å få like mye tilbake i form av en ny seddel.

LES OGSÅ: Snart kommer det nye sedler

Har du mindre enn halvparten får du ingenting

En seddel som er delt i to, er ifølge Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, ikke noe problem.

Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank. Foto: KRISTIN SØRDAL
Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- En seddel som er delt i to er ikke noe problem. Man kan komme hit med den, den mister ikke verdien sin, så det vil fungere greit, sier Eklund til Dinside.

Han forteller videre at du får havparten av verdien av seddelen dersom du har en rest på mellom 50 og 55 prosent - fordi du ikke kan presentere hele seddelen.

- Og hvis du har mer enn 55 prosent, så får du hele seddelen, sier han.

Har du hele seddelen, bare at den er delt i to, er seddelen med andre ord like mye verdt som en hvilken som helst hel seddel.

Men har du mindre enn halvparten av seddelen, får du ingenting.

Dette er også beskrevet i Forskrift om erstatning for bortkomne, brente eller skadde sedler og mynter fra Norges bank.

- Det er ikke vanlig, men det er ganske ofte at vi ser sedler som er teipet sammen, som kommer hit til oss, forteller Eklund.

Sjekk om banken din kan hjelpe deg

Du bør først henvende deg til banken din for å sjekke hvorvidt de kan erstatte den ødelagte seddelen, og ifølge Norges Bank vil dette antakelig gå greit i de fleste tilfeller.

Men der det er uklart om den ødelagte seddeldelen er større enn 50 prosent, eller i intervallet 50-55 prosent, er det mulig banken vil henvise kunden videre til Norges Bank.

Du kan da ta kontakt med nærmeste sentralbankdepot, som er i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim eller Tromsø, for å høre hvordan du skal gå frem for å få vekslet den ødelagte seddelen.

Norges Bank tar ingen gebyr for denne type veksling.

Ødelagte sedler som banken får inn, tas ut av sirkulasjon og sendes til destruering, sammen med andre slitte og ødelagte sedler.

<strong><b>1/4 TAS UT AV SIRKULASJON ÅRLIG:</strong></b> Her kastes slitte og ødelagte sedler til destruering. Disse tilfredsstiller ikke kravene til Norges Bank. Foto: KRISTIN SØRDAL
1/4 TAS UT AV SIRKULASJON ÅRLIG: Her kastes slitte og ødelagte sedler til destruering. Disse tilfredsstiller ikke kravene til Norges Bank. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Skal ikke være møkkete og lefsete

- Vi stiller større og større krav til de sedlene som sirkulerer, fordi maskinell behandling, enten det er automater eller sorteringsutstyr, krever mer og mer av kvaliteten, sier Trond Eklund til Dinside.

- Vi sender ikke ut sedler som er møkkete eller lefsete, de skal være ganske rene og pene. Det skal ikke være skriblerier og det skal ikke være rifter eller hull eller sånne ting, de skal se bra ut, sier han.

De stiller strenge kvalitetskrav til sedlene som sendes ut igjen i sirkulasjon fordi dette er penger som det da tar lang tid før de kommer tilbake til kontroll igjen, og de må være i såpass god stand at de tåler den tiden og den påkjenningen det er.

Andre grunner til at sedler blir tatt ut av sirkulasjon, kan være at sikkerhetselementer ikke fungerer - som for eksempel sikkerhetselementet som automatene bruker for å gjenkjenne en ekte seddel.

LES OGSÅ: Her kan du se hva motivene som er på sedlene i omløp i dag betyr

<strong><b>KUN HELE SEDLER:</strong></b> Her blir det trøblete dersom du har ødelagte sedler. Foto: GEIR A. CARLSSON/VG/NTB SCANPIX
KUN HELE SEDLER: Her blir det trøblete dersom du har ødelagte sedler. Foto: GEIR A. CARLSSON/VG/NTB SCANPIX Vis mer




1/4 av pengene ødelegges

(Gjennomsnittlig levetid for sedler i 2014)
SeddelLevetid (år)
50-kroner3,7
100-kroner3,3
200-kroner3,0
500-kroner5,5
1000-kroner5,3
Kilde: Norges Bank


Hvert år destruerer Norges bank cirka 1/4 av det totale pengebeløpet som er i sirkulasjon, fordi sedlene er slitte eller ødelagte.

- I gjennomsnitt lever en seddel i cirka fire år, og det er ganske lenge, men det varierer selvsagt fra de høye til de lave valørene, forteller Eklund til Dinside.

50-lappene er de som ifølge Eklund blir utsatt for mest slitasje, fordi vi gjerne krøller den og putter den i lomma - i stedet for i lommeboka, som vi gjør med sedler av større valører.

Ifølge statistikk fra Norges Bank, har 500-lappen lengst levetid, som du kan se av tabellen til høyre.

<strong><b>LÅST:</strong></b> Her makuleres utgåtte, slitte og ødelagte sedler hos Norges Bank. Noen ganger kan det henge seg opp delvis destruerte sedler inne i maskina. Hengelåsene gjør at maskina kun kan åpnes dersom flere ansatte er til stede. Foto: KRISTIN SØRDAL
LÅST: Her makuleres utgåtte, slitte og ødelagte sedler hos Norges Bank. Noen ganger kan det henge seg opp delvis destruerte sedler inne i maskina. Hengelåsene gjør at maskina kun kan åpnes dersom flere ansatte er til stede. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Eklund sier til Dinside at norske sedler i dag er ute i sirkulasjon - altså i lommeboka di eller noen annens - i mye lenger tid nå enn tidligere. Det tar dermed lenger tid før sedlene dukker opp for kvalitetssikring i en av Norgs Banks tellesentraler.

Dette kan du ikke teipe sammen

Vel fremme i tellesentralen, sorteres sedlene som er for slitte ut, og sendes til destruering. De blir makulert, enten ved en av Norges banks innleide tellesentraler ute i regionene, eller ved Norges banks hovedkontor i Oslo. Der blir sedlene makulert til det ugjenkjennelige.

<strong><b>DETTE ER PENGER:</strong></b> Slik ser pengene ut etter at de er fullstendig destruert. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER PENGER: Slik ser pengene ut etter at de er fullstendig destruert. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer



Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer