PSD2 og nye tjenester:

Se hva det betyr for deg

Fra 1. april gjelder PSD2, betalingstjenestedirektivet, i Norge. Slik vil du legge merke til det.

IKKE LENGER KUNDE I EN BANK? PSD2 åpner for både nye aktører og tjenester. Foto: Berit B. Njarga
IKKE LENGER KUNDE I EN BANK? PSD2 åpner for både nye aktører og tjenester. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. april ble PSD2, eller betalingstjenestedirektivet, innført i Norge. Dette betyr blant annet at forbrukerne får flere aktører og flere betalingstjenester å velge mellom, ifølge Finansdepartementet.

Seksjonssjef Olav Johannessen i Finanstilsynet sier til Dinside at det er flere formål med PSD2, deriblant å modernisere regelverket i tråd med utviklingen i betalingstjenestemarkedet.

- PSD2 skal også fremme sikrere tekniske betalingsløsninger og økt forbrukerbeskyttelse, øke forbrukernes valgfrihet ved å fremme innovasjon og økt konkurranse og redusere kostnadene ved bruk av betalingstjenester, skriver Johannessen til Dinside.

Nye tjenester og aktører

Ifølge Johannesen er det to hovedendringer som nå skjer ved innføring av PSD2:

- Det åpnes for to nye betalingstjenester som går ut på å initiere betaling på vegne av kunden, og å gi kunden en samlet digital oversikt over sine betalingskontoer hos ulike kontotilbydere. Begge tjenester forutsetter at betalingstjenestetilbyder gis adgang til å koble seg opp mot kundens betalingskonto hos en annen kontotilbyder, sier Johannesen.

Dette har vi allerede sett eksempler på hos Danske Bank og Sparebank 1.

- I tillegg åpnes det for at betalingstjenestetilbyder kan utstede betalingskort til kunden knyttet til betalingskonto som kunden har hos en annen kontotilbyder, forteller Johannesen.

PSD2 regulerer altså forholdet mellom kunde, betalingstjenestetilbyder(e) og kontotilbyder, forklarer han videre.

Hva med sikkerheten?

I tillegg til å åpne for nye tjenester og aktører, vil det ifølge Finans Norge bli stilt like strenge sikkerhetskrav til nye tilbydere som til tradisjonelle betalingsforetak.

Det er også innført strenge krav til sterk kundeautentisering, som vil si «en løsning basert på bruk av to eller flere elementer, som er uavhengig av hverandre slik at kompromitteringen av ett element likevel ikke vil påvirke de andre elementene», ifølge den nye forskriften om systemer for betalingstjenester.

- Sikkerhetskravene skal redusere risikoen for svindel og beskytte kundenes data. Både banker og nye aktører vil være forpliktet til å ta i bruk autentiseringsmetoder som tilfredsstiller kravene som er satt, skriver Finans Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!