Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Se, hunden snakker!

Voff og mjau. Dyrene har faktisk mye mer å fortelle eierne sine enn dette.

Publisert
Sist oppdatert
I om med at jeg kan gi konkrete helseopplysninger blir de fleste overbevisste, og det blir lettere å behandle dyret.


Lurer du på om hunden din har smerter eller er forkjølet? Eller om hesten har vondt i hoften?

Det kan Sissel Grana hjelpe deg med å finne svaret på. Hun jobber som dyretolk og er utdannet spesialpedagog, hundetrener, atfersdstrener og rideinstruktør. Hun kan snakke med dyr, enten det er hest, katt, hund eller fugl.

- Jeg bruker hele sanseapparatet. Det som er lettest å ta i mot er følelser, men jeg får også bilder av ting, hører lyder og kjenner lukter. Får jeg for eksempel bilde av en mann og blir glad, vet jeg at hunden og mannen har et godt forhold, men føler jeg redsel, vet jeg at det stikk motsatte er tilfellet, forteller hun.

Grana forklarer videre at hvis dyret har smerter, kjenner hun de samme smertene på sin egen kropp. Og ikke bare det, ifølge dyretolken forteller hunder mye om mat. Mange sier de får for kjedelig mat, og at de ønsker mer variasjon enn samme tørrfor som de får dag ut og dag in.

Les mer om lattermilde hunder

Noen er skeptiske
- Ved å bruke hele sanseapparatet kan jeg gå veldig konkret til verks. I om med at jeg kan gi konkrete helseopplysninger blir de fleste overbevisste, og det blir lettere å behandle dyret. Jeg har opplevd mange ganger at veterinærer bekrefter det jeg har sagt, sier Grana.

Men som mange andre i den alternative bransjen, møter Grana også mange som er skeptiske.

- Veterinærer er delt. Enten tror de på det eller så gjør de det ikke, så jeg har overhodet ikke alle veterinærer med på dette her. De må ha opplevd det for å tro det, sier hun.

Forskjell på kommunikasjon og snakk
Veterinær ved Norges veterinærhøgskole Ellen Bjerkås understreker at det er forskjell på kommunikasjon og snakking. Hun tror ikke at det foregår direkte snakking mellom dyr og mennesker.

- Jeg tror det finnes mennesker som er gode til å observere og som ser reaksjonene til dyrene. Ved å observere og bruke klinisk teft til å se og føle kan man kommunisere en hel del. Dyr gir jo signaler Men å snakke sammen tror jeg ikke på, sier.hun.

Bjerkås setter spørsmålstegn ved de egenskapene enkelte sier de har for å kunne kommunisere med dyr.

Instituttleder ved høyskolen Ann Margaret Grøndahl tviler også.

- Vi mener dyr kan kommunisere seg i mellom, og at mennesker kan kommunisere med dyr og gjøre seg forstått, Men jeg er i tvil om hunder kan fortelle sin eier at de har vondt i hoften sin, sier Grøndahl, som tror de fleste dyreiere vil svare bekreftende på dette.

Og hva med dyreeierne, Grana?

- De fleste kundene er skeptiske når de kommer til meg. De fleste har lært gjennom et helt liv at det ikke er mulig å snakke med dyr, og tror dermed ikke på det selv. Men når de først opplever at det er mulig, løsner det for dem. Det var akkurat det som skjedde meg, forklarer Grana.

Visste du at røyking kan gi kjæledyret ditt kreft?

Kommuniserer underbevisst
Grana mener at de aller fleste dyreeiere kommuniserer litt i underbevisstheten. Man vet for eksempel at hunden er syk, selv om det ikke synes på det. Men alle kan lære kommunikasjon på et høyere nivå og få til mer enn de tror. Og mange blir overrasket enda de har en lang vei igjen, påpeker hun.

- Men det er mange useriøse i bransjen siden dyretolk ikke er en beskyttet tittel. I Norge er vi rundt fem-seks seriøse som driver med dette, sier Grana som holder kurs for både nybegynnere og dyretolking.

I helgen skal hun også holde foredrag om dyrekommunikasjon på Alternativmessen i Oslo.

Les også: Hunden slanker deg!
Grana tror at vi kommer til å se mer av dyretolking i Norge. Dette er viktig i forhold til helseopplysninger mener hun, fordi sykdom og skader kan fanges opp på et tidligere stadium. Ifølge Grana bor de mest kjente dyretolkene i USA, hvor de har holdt på helt siden 1950-tallet.

Les også: Slik blir hunden barnets beste venn

Les mer på www.dyrekommunikasjon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer