<b>Full tillit på Ikea: </b>- Jeg gikk selv gjennom kortene og plukket ut min datters, sier Gransæter. Foto: Kristina Picard
Full tillit på Ikea: - Jeg gikk selv gjennom kortene og plukket ut min datters, sier Gransæter. Foto: Kristina PicardVis mer

- Se gjennom disse

Hentet en annens kort på Ikea uten å vise legitimasjon.

Chipkortene gir kanskje større sikkerhet for ikke å få kortet kopiert og tappet, men det gjør det samtidig lettere å miste kortet. I motsetning til ved bruk av magnetstripen, hvor du aldri skal slippe kortet, og du kan putte det tilbake i lommeboka før du slår koden, står chipkortet inne i terminalen under hele transaksjonen. Det har derfor vært en stor økning i gjenglemte kort i butikkene etter at chip-løsningene kom.

Men butikkene mangler rutiner for hva de gjør med gjenglemte kort.

Kortkunder kan miste rettigheter

Fikk kort uten legitimasjon

Ine-Thereze Gransæter var på Ikea Furuset en fredagskveld like før stengetid. I selvbetjeningskassen glemte hun igjen kortet i betalingsterminalen, men oppdaget det ikke før neste dag. - Jeg ringte Ikea, men det var umulig å komme frem på telefon, sier Gransæter. - Men faren min skulle uansett forbi Furuset, så han tilbød seg å dra innom for å høre om de hadde funnet noe kort med mitt navn på. De hadde mye å gjøre i kundeservice og var tydeligvis stresset, for de ga ham en stor bunke kort og ba ham se etter selv. Mitt kort var der, og de lot ham uten videre ta det med seg.

Nå kommer de falske minibankene

- Fint for meg, for jeg fikk det raskt tilbake. Men alment sett er det jo ikke helt betryggende. Ingen spurte hva faren min het eller hvem han var og han ble ikke engang bedt om å legitimere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Økning i gjenglemte kort

Om du ikke tar ut kortet etter å ha betalt, begynner noen av de nye chip-terminalene etter noen sekunder å pipe. Om den pipende terminalen i tillegg er av den typen der du stikker ned kortet på toppen, vil vel de fleste få med seg at de må ta ut kortet. Likevel opplever vi at betjeningen kommer løpende etter oss, og i en del tilfeller forsvinner kundene uten kortene sine.

- Det er riktig at dette har økt hos oss, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Løkke i Ikea til DinSide. - Det er i forbindelse med bruk av chip at folk i større grad glemmer kortene sine.

Kredittkort med bonusrabatter

Ikea har nøye fastlagte rutiner for gjenglemte kort og lommebøker, forteller Løkke. - Det er alltid en sikkerhetsansvarlig på jobb på varehuset, og vedkommende tar vare på kortene. De loggføres med opplysninger om hvem som har levert det inn og tidspunktet det ble funnet på.

- Om det er bilde på kortet, kan eieren få det tilbake om betjeningen ser at det er riktig person. Om det ikke er bilde, som mangler på bl.a. MasterCard, må eieren legitimere seg på annen måte.

Om noen andre enn eieren skal hente kortet, krever vi en fullmakt fra eieren og at den som henter kortet legitimerer seg.

Det som skjedde med Gransæter og hennes far på Furuset, berodde med andre ord på en rutinesvikt. - Rutinene ble ikke fulgt i dette tilfellet, og det beklager vi, sier Løkke.

Dyrt med kredittkortgjeld

- Kort må stå i under transaksjonen

Informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Bankenes Betalingssentral, BBS, sier den tekniske løsningen med chip krever at kortet står i under transaksjonen. - Chip'en er en liten datamaskin, og den må ha direkte kontakt med terminalen under hele transaksjonen, sier Larsen.

Det er derfor ikke mulig å gjøre som med magnetstripen, å stikke inn kortet og dra det ut igjen før transaksjonen blir klarert. Det er rett og slett teknologien som vil gi mer gjenglemming.

Ikke mer glemming i Rimi

I Rimi merker man ingen økning. - Våre terminaler piper ganske kraftig om du ikke tar ut kortet, sier kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson. Denne pipelyden vil kunden som oftest høre, for han står rett ved siden av og putter varene i handleposer.

Tre år til med skimming