Se den frekke tyven!

Her blir Robin Holtedal frastjålet verdier for mange tusen kroner.

Her blir den frekke tyven avslørt av Robin Holtedals kamera med selvutløser.  Foto: Privat
Her blir den frekke tyven avslørt av Robin Holtedals kamera med selvutløser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske paret Robin Holtedal og Louise Koren Dahll fra Oslo, fotograferte selv tyven i aksjon i Barcelona. Uten å vite om det før etterpå.

- Vi var på gjennomreise i Barcelona. Midt på dagen skulle vi spise lunsj ved busstasjonen. Vi ville ta et bilde av oss sammen, og rigget opp kamera med selvutløser. Etter noen minutter så vi at bagen var borte, forteller Robin Holtedal til DinSide.

I bagen lå PC, pass, briller, penger og diverse elektronisk utstyr. Kofferten med klær i fikk stå i fred.

- Vi måtte begi oss til politistasjonen istedet for lunsjrestauranten, og på vei dit, så vi på bildene at vi faktisk hadde fanget tyven i aksjon.

Selvutløseren har hatt maks flaks og fotografert tyven på fersk gjerning. Men det spanske politiet fant ikke beviset spesielt nyttig.

- Politiet trakk på skuldrene, og sa at det er sånt som skjer. Bildet av tyven gjorde ingen forskjell, sier Holtedal.

Og ikke nok med dette: Etter at paret hadde oppsøkt politiet, ble Koren Dahll frastjålet mobiltelefonen sin på t-banen på vei til det norske konsulatet, dit de måtte reise for å få nødpass til hjemreisen.

Les også om hvordan du unngår kortkrise i ferien

Like utsatt i Oslo


Paret er ikke de eneste som opplever å få ferien dels spolert av frekke tyverier.

- I fjor fikk vi inn 2.310 rapporter om tyveri av verdigjenstander, 2.967 rapporter om tyveri av mobiltelefoner med tilbehør og 2.312 rapporter om tyveri av kamerautstyr fra våre kunder, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring. Tyverier av verdigjenstander alene har ført til 4,8 millioner kroner i utbetalinger fra Europeiske i første halvår i år.

Vennesland maner nordmenn til forsiktighet når de er på reise, også her hjemme.

- Oslo er nå på linje med store europeiske hovedsteder som Madrid og Roma hva gjelder tyverier. Går du rundt med lettomsettelige verdier på deg, må du ta samme forholdsregler i Oslo som i andre større byer.

Ny type kortsvindel registrert i Norge

Tar mye tid

Det er ikke bare skremmende og irriterende å bli utsatt for tyverier. Det tar også tid å ordne opp i etterkant.

- Vi måtte bruke lang tid på politistasjonen. Deretter måtte vi oppsøke det norske konsulatet for å få nødpass. Vi reiste med Ryanair, og fikk ikke fly uten pass, sier Holtedal til DinSide. - I tillegg fulgte runden med sperring av kort og mobil.

Tyveriene skjedde midt på dagen, men først ved midnatt samme kveld kunne paret sjekke inn på hotellet ved flyplassen utenfor byen. Og vel hjemme var det å sette igang med å skaffe nye bankkort, nytt pass, nytt førerkort og andre gjenstander, samt forsøke å rekonstruere dataene fra PCen med backup som ble stjålet.

- Det var flere dagers arbeid for å komme i mål, sier Holtedal.

Etter disse opplevelsene i september i fjor, fristes ikke paret av nye turer til Spania.

- Forsikringsselskapet har hjulpet oss fint i ettertid, men turen var ikke akkurat god reklame for å reise mer i Spania, forteller paret, som velger norsk ferie i sommer.

Les også vår journalists erfaringer etter at han ble utsatt for tyveri i Barcelona.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!