Satser på skolekjøkken

Politikerne vil ruste opp det tradisjonelle skolekjøkkenet for å få sunnere og friskere barn og unge.

- Det er viktig å lære om kosthold i skolen. Enkelte steder må elevene nøye seg med å tegne pizzaen! Vi ønsker derfor å styrke mat- og helsefaget i grunnskolen, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Historiens første Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen ble lagt fram mandag formiddag. Der er barn og unge en viktig målgruppe, og skolekjøkken er bare ett av mange tiltak.

Brustad lover også sunnere måltider i barnehage og skole, gratis kokebok spesielt rettet mot ungdomsskoleelever og gratis frukt og grønt til alle skolebarn. I tillegg skal det bli lettere å velge salat framfor skolebrød i butikker og kiosker.

Er gratis frukt nok? Noen politikere ønsker seg ekstra skatt på snop og hamburgere:

Økt livskvalitet
En god start på livet er nemlig viktig for helsa hele livet gjennom, mener Brustad som blant annet er bekymret for den kraftige økningen av diabetes type 2 blant unge.

- Barn og unge får i seg for mye sukker, spesielt gjennom brus. Samtidig spiser de for lite frukt og grønt, og mange spiser ikke fisk i det hele tatt, forklarer ministeren.

Hele 12 departement og hundre fagfolk har gitt sine råd om hva som skal til for å få en sunn kropp og god helse. Brustad tror planen og oppfølgingen av den vil ha stor betydning.

- Det er første gang vi presenterer en slik plan, og vi har hatt et godt samarbeid med både bransjen, frivillige og fagfolk. Derfor er vi trygge på at den vil være et viktig bidrag til å øke folks livskvalitet, sier Brustad til Mozon.no.

- Må være naturlig
Jeanette Roede var en av mange kostholdseksperter som var til stede under pressekonferansen. Hun er glad for at regjeringen setter søkelyset på barn og unge.

- Det er viktig å satse på forebygging gjennom å fokusere på barn og unge så lenge det skjer på en naturlig måte. Barna selv må ikke bli pålagt et for stort ansvar, sier Roede til Mozon.no.

Hun etterlyser mer fokus på foreldrenes ansvar i forhold til barnas kosthold.

- Hva barna får i lunsjen er viktig, men de må også lære seg å lage mat selv. Mye av grunnlaget for gode matvaner legges hjemme. Samtidig er det veldig bra at regjeringen vil ruste opp skolekjøkkenet, synes Roede.

Les også: Vitaminer gir snille barn

Matråd til foreldrene
Brustad er helt enig i at foreldre og familie spiller en viktig rolle for barnas kosthold og helse.

- Grunnlaget for et godt kosthold og en god helse legges i mange sammenhenger allerede når en kvinne går gravid.

- Men vi lever i et fritt land, så jeg skal ikke være noen pekefingerminister og gå inn og bestemme hva foreldrene skal gjøre. Vi har imidlertid en plikt til å informere og oppfordre foreldre om å være bevisst på hva de gir barna å spise og når de gir dem det, sier Brustad til Mozon.no

Flyter ranselen over av uspiste matpakker? Slik lagger du sunn og fristende skolemat til barna: