SAS har lansert Eurobonus-kort med nye funksjoner

Men ikke alle er like begeistret.

NYTT EUROBONUS BETALINGSKORT: Du kan samle bonus og betale i lokal valuta, som en «elektronisk reisesjekk», med SAS' nye EuroBonus-kort. Foto: SAS/KRISTIN SØRDAL
NYTT EUROBONUS BETALINGSKORT: Du kan samle bonus og betale i lokal valuta, som en «elektronisk reisesjekk», med SAS' nye EuroBonus-kort. Foto: SAS/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kalles «Travel Cash» og markedsføres som en smart tjeneste som lar deg betale i lokal valuta med penger du allerede har vekslet og satt inn på kortet, samtidig som du opptjener eurobonuspoeng på det du handler. SAS sier også at kortet er kostnadsfritt, men det vil ikke si at det er helt gratis å bruke.

KRISTISK: Jorge Jensen, fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet, er kritisk til mye ved det nye SAS-kortet. Han påpeker at oppladbare kort som dette kan fungere hvis man skal utruste andre man har omsorg for med et betalingsmiddel når de er på utenlandstur - og at det sikkert kan brukes til å bekjempe eventuell valutablindhet, men sier at dette finnes det allerede enkel beskyttelse mot. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KRISTISK: Jorge Jensen, fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet, er kritisk til mye ved det nye SAS-kortet. Han påpeker at oppladbare kort som dette kan fungere hvis man skal utruste andre man har omsorg for med et betalingsmiddel når de er på utenlandstur - og at det sikkert kan brukes til å bekjempe eventuell valutablindhet, men sier at dette finnes det allerede enkel beskyttelse mot. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Ifølge Jorge Jensen, Fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet, er det mange punkter ved det nye kortet de er kritiske til.


- Det er ikke åpenbart enkelt å se hva som er godt nytt sammenliknet med hva annet som finnes der ute i kortjungelen, sier han.

Dette er Travel Cash

Travel Cash er en tjeneste du kan velge å ha som en del av ditt Eurobonus-kort.

Det blir i så fall som å ha en «elektronisk reisesjekk»: Du kjøper valuta til en kurs som leverandøren setter, som du setter inn på kortet - og som du så kan bruke til å betale med, eller bruke til uttak i minibank.

Selv om leverandøren av tjenesten er Mastercard, og du kun kan benytte kortet på steder som aksepterer Mastercard, så må det ikke forveksles med et kredittkort.

 • Dette er et debetkort. Du kan altså kun bruke penger du allerede har satt inn på kortet. Det er altså ikke en kreditt knyttet til kortet.
 • Du veksler pengene til den valutaen du bestemmer (du kan velge mellom 12 valutaer) på det tidspunktet du gjør transaksjonen, til en kurs som er satt av selskapet.
 • Du kan fylle på kortet underveis, og overvåke bruken via en app som er koblet opp mot kortet ditt.
 • Du får bonuspoeng på alle kjøp.
 • Du kan bruke kortet til netthandel.
 • Kortet støtter såkalt NFC-teknologi: Du kan altså benytte det til kontaktløs betaling, for kjøp inntil 200 kroner.
 • Dette er en ny tjeneste, som du ifølge SAS må bestille dersom du ønsker det. Du kan fremdeles bruke et «ordinært» EuroBonus-kort, som før.

  Helt absolutt er imidlertid ikke denne bestillingsrutinen: 300.000 medlemmer er utvalgt og har automatisk fått kortet i posten.

  - De fikk en mail uken i forveien med informasjon om produktet og at de skulle få denne tjenesten, sier Johansen.

  LES OGSÅ: Betal alltid i lokal valuta

  EUROBONUS-KORT MED NYE FUNKSJONER: I forbindelse med lanseringen, er det ifølge SAS valgt ut cirka 300.000 medlemmer som har fått det nye kortet med den nye Travel Cash-funksjonen i posten. Alle andre må bestille kortet med Travel Cash dersom de ønsker det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  EUROBONUS-KORT MED NYE FUNKSJONER: I forbindelse med lanseringen, er det ifølge SAS valgt ut cirka 300.000 medlemmer som har fått det nye kortet med den nye Travel Cash-funksjonen i posten. Alle andre må bestille kortet med Travel Cash dersom de ønsker det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer  Hva er egentlig vekslingskursen?

  NYTT KORT FRA SAS: Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til Dinside at det nye kortet skal gi kundene full oversikt over innkjøp og utgifter på reiser. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS
  NYTT KORT FRA SAS: Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til Dinside at det nye kortet skal gi kundene full oversikt over innkjøp og utgifter på reiser. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS Vis mer


  Et av punktene som blir løftet frem som veldig positivt i informasjonen fra SAS, er at du med forhåndsbetalt valuta skal ha full kontroll på hva du bruker på reisen.

  Når du setter penger inn på Travel Cash-kortet, vil det benyttes en «Travel Cash vekslingskurs», ifølge informasjonen.

  Men det er ikke lett å finne ut av hva denne kursen egentlig er.

  - Det er ikke lett å forstå hvilken valutakurs som vil bli benyttet, sier Jorge Jensen, Fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet.

  - Det vises i flere omganger til «Travel Cash vekslingskurs», at man får konkret tilbud om hva denne er for hver transaksjon og at man ved å akseptere tilbudet også aksepterer kursen. Det er kanskje greit, men det er ikke gitt at forbrukere vet om «Travel Cash vekslingskurs» er bedre eller dårligere enn den som er bestemt av markedet, selv om det er passe greit å finne ut av det, uttaler Jensen til Dinside.

  - Det opereres med «Travel Cash vekslingskurs» for lading av kortet og Mastercards vekslingskurs ved uttak i bank. Det gir grunn til å tro at Travel Cash er dårligere enn markedets, men det er altså ikke lett å få bekreftet, kommenterer Jensen.

  Vi har spurt SAS, ved informasjonssjef Knut Morten Johansen, hva «Travel Cash vekslingskurs» er, i forhold til den kursen du får ved kredittkortbetaling med for eksempel Mastercard.

  - Vekslingskursen håndteres av vår partner Rêv og ligger på et konkurransedyktig nivå sammenliknet med markedets vekslingskurser, hevder Johansen overfor Dinside.

  LES OGSÅ: Pass på om du har betalt med kredittkort på ferien!

  Gratis å få - men pass på!

  I utgangspunktet er det nye bonuskortet «kostnadsfritt» å få, og det er ingen årsavgift.

  Men: Du må betale en avgift dersom du ikke bruker kortet nok!

  Din mening

  Kan du tenke deg å benytte deg av Travel Cash? (Avsluttet)
  Nei(74%) 978
  Kanskje(12%) 155
  Ja(7%) 95
  Samler ikke flybonus(4%) 57
  Ingen mening(2%) 31
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Dersom kortet har vært inaktivt i 12 måneder, må du betale et gebyr på 16,50 kroner per måned. Dette gebyret løper til du bruker kortet igjen.

  - Avgiften for inaktivitet gjelder for de Travel Cash-kort som er aktivert, har penger på kontoen og som ikke har gjort noen innkjøp de siste 12 månedene. I slike tilfeller vil medlemmer bli kontaktet senest 30 dager i forveien for å påminnes om at kortet må brukes for å unngå avgiften, sier Johansen i SAS.

  Dette er et av punktene som Jensen i Forbrukerrådet er svært kritisk til, særlig ettersom kortet markedsføres som kostnadsfritt.

  - Forbrukerrådet reagerer på at Travel Cash omtales som kostnadsfritt i markedsføringen. Det er godt egnet til å lage misforståelser om at kortet er gratis i bruk. Leser man vilkårene, noe få gjør selv om de haker av for det, eller hvis man klarer å finne frem til prislista - som ligger godt gjemt på en lenke som heter «tips til kortholder» - vil man se at det påløper alt fra minibankgebyr, klagebehandlingsgebyr, mulige lokale valutavekslingsgebyrer, et saftig vekslingsgebyr på 3,5% av kjøpesummen hvis kortet brukes utenfor de gitte landene og det kanskje mest kreative; et straffegebyr for ikke å bruke kortet, uttaler Jensen til Dinside.

  LES OGSÅ: Det kan bli svinedyrt å ta ut fra «feil» minibank

  «Gebyrfritt» - men det kan likevel tilkomme avgifter

  I utgangspunktet kan du ta ut valuta fra minibank gebyrfritt inntil to ganger per måned, men uttak utover det koster.

  Og det kan påløpe kostnader selv ved de «gebyrfrie uttakene».

  - Minibanker rundt om i verden kan ha avgifter i tillegg til de som omfattes av avtalen. Dessverre kan vi ikke kontrollere selskapene som eier minibankene. Vi velger derfor å gi medlemmene denne informasjonen dersom de mot formodning skulle se et høyere beløp en det de forventer fra Travel Cash-kortet, forklarer Johansen i SAS.

  Ønsker du å sjekke saldo i en minibank, tar Travel Cash også et gebyr for dette. Du kan imidlertid bruke en egen app som kobles mot kortet, til å sjekke sånt.

  GRATIS - MEN KANSKJE IKKE HELT GRATIS LIKEVEL: Ifølge gebyrlisten til Travel Cash, kan det i tillegg til de eventuelle minibankgebyrene som Travel Cash tar, tilkomme ekstra gebyrer ved kontantuttak eller «andre aktiviteter i minibanker», samt valutavekslingsgebyrer. Dette er gebyrer som banken/minibankeieren tar, og det er ganske vanlig i mange land. Foto: PANTHER MEDIA
  GRATIS - MEN KANSKJE IKKE HELT GRATIS LIKEVEL: Ifølge gebyrlisten til Travel Cash, kan det i tillegg til de eventuelle minibankgebyrene som Travel Cash tar, tilkomme ekstra gebyrer ved kontantuttak eller «andre aktiviteter i minibanker», samt valutavekslingsgebyrer. Dette er gebyrer som banken/minibankeieren tar, og det er ganske vanlig i mange land. Foto: PANTHER MEDIA Vis mer  Oppsigelsesgebyr kan komme

  I vilkårene står det at gebyrer «kan gjelde» dersom du vil avslutte din Travel Cash konto etter at den lovpålagte angrefristen er over og det ellers ikke er andre «særlige forhold som tilsier at du skal kunne si opp avtalen.»

  Men ifølge Johansen i SAS, er det ingen avgift ved oppsigelse for øyeblikket.

  - Dersom det innføres vil vilkårene oppdateres og medlemmene bli informert flere måneder i forkant av endringen, sier Johansen.

  - Betyr dette at de som nå går inn på avtalen, hvor det ikke er gebyr forbundet med oppsigelse, slipper dette gebyret dersom de ønsker å avslutte avtalen?

  - Dersom vilkårene for tjenesten endres vil informasjon om dette gå ut lang tid i forveien. Hvis medlemmene ikke aksepterer endringen gir vi dem mulighet til å avbestille tjenesten, sier Johansen videre.

  -Mindre sikkerhet enn med andre kort

  KREDITTKORT GIR VELDIG GOD SIKKERHET: Forbrukerøkonom Elin Reitan sier på generelt grunnlag at man ved bruk av vanlig kredittkort på reise er veldig godt sikret dersom man skulle bli utsatt for svindel, tyveri eller lignende. Foto: NORDEA
  KREDITTKORT GIR VELDIG GOD SIKKERHET: Forbrukerøkonom Elin Reitan sier på generelt grunnlag at man ved bruk av vanlig kredittkort på reise er veldig godt sikret dersom man skulle bli utsatt for svindel, tyveri eller lignende. Foto: NORDEA Vis mer


  Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier til Dinside at hun ikke kjenner til vilkårene i SAS-kortet, men uttaler på generelt grunnlag at man ved bruk av vanlig kredittkort på reise er veldig godt sikret dersom man skulle bli utsatt for svindel, tyveri eller lignende.

  - De fleste har nok derfor ikke behov for sikring ut over dette, da vanlig kredittkort er et veldig trygt alternativ. Samtidig får du rentefri tilgang til penger inntil 45 dager, og det er lett å holde oversikten over ferieøkonomien, uttaler Reitan.

  Jensen i Forbrukerrådet hevder at Travel Cash-kortet til SAS har mindre sikkerhet enn det som finnes i kortjungelen forøvrig.

  - Kortet har egenskapene til et debetkort, som innebærer at kortgarantien vi kjenner fra kredittkort mangler. Kortgarantien, også kjent som «Charge Back», gjør det mulig for deg som kortholder å reversere en betaling når du får en vare eller tjeneste som ikke er i tråd med bestilling, eller når leveransen uteblir eller får en vare du ikke har bestilt, sier Jensen.

  - Travel Cash er et produkt som støtter og oppfyller alle de krav og regler som gjelder for betalingskort i Norge. Vårt nære samarbeid med bl.a. Mastercard sikrer dette. Travel Cash tilbyr også en charge-back garanti, så kundene skal føle seg trygge når de benytter seg av denne tjenesten, sier Johansen i SAS som svar på Jensens kommentar.

  - Du får ansvaret for misbruk

  Han sier videre at det i avtalevilkårene til SAS-kortet gis inntrykk av at du som kortholder har ansvar for misbruk av kortet.

  - Vilkårenes pkt 14.2 har som utgangspunkt «Du kan bli holdt ansvarlig for uautorisert bruk av kortet», mens Finansavtalelovens §35 har som utgangspunkt «Institusjonen er ansvarlig for tap som skyldes uautoriserte betalingstransaksjoner, med mindre noe annet følger av paragrafen her», forteller Jensen, og sier videre at den svakere sikkerheten ved bruken av dette kortet, alle gebyrene som er forbundet med det på tross av at det markedsføres som kostnadsfritt, og utfordringen med å finne ut hvilke valutakurser som gjelder og hvordan disse skiller seg fra markedets valutakurser for øvrig, gjør at de ikke anser dette kortet som godt nytt.

  - I sum gjør dette at Forbrukerrådet ikke kan anbefale produktet til fordel for de kortene som forbrukere normalt har, uttaler Jensen.

  - Vil sammenkalle til møte

  Knut Morten Johansen i SAS sier til Dinside at det er mange samarbeidspartnere som har ansvar for ulike funksjoner i dette kortet, som Mastercard, Rêv og Catella. Han uttaler at de vil ta initiativ til et møte mellom Forbrukerrådet og alle samarbeidspartnerne.

  - Når det gjelder innspillet fra Forbrukerrådet, så er vi innstilt på å sette det inn i en sammenheng. Noe er direkte feilaktig, så vi ønsker å gi en grundig forklaring, slik at all skepsis til det nye produktet ryddes av veien. Dette ønsker vi å ta direkte, og vil ta initiativ til et møte i denne anledning sammen med Mastercard, og de øvrige samarbeidspartnerne som eksempelvis Rev og Catella, som også har ansvar for at denne tjenesten skal fungere, uttaler Johansen til Dinside.

  Ifølge Johansen har 85 prosent av SAS' eurobonusmedlemmer i dag ingen partnerkort (for eksempel med Amex, Diners og Mastercard) som gir poengopptjening på alt av kjøp ved bruk av disse kortene. Han sier den nye tjenesten vil tilby denne gruppen en tilsvarende løsning for poengopptjening, som de andre partnerkortene.

  Hvem gir deg den beste bonusen?

  Etter en periode på 11 år da det ikke var tillatt å tilby bonusopptjening på norske innenlandsflyvninger på grunn av konkurransesituasjonen, ble det åpnet for dette igjen i 2013.

  Dette åpnet for en kamp om de beste bonusprogrammene fra flyselskapenes side, og de kommer stadig opp med nye muligheter som skal gjøre det enklere og bedre for kundene å tjene bonuspoeng. Og ja, du kan etterhvert tjene bonuspoeng på det meste, fra (åpenbart) flybilletter til (kanskje mer ulogisk) netthandel, dagligvarehandel - ja, på alt du bruker kortet til å betale med.

  Så er spørsmålet hvem som har det beste bonusprogrammet, hva du vil oppnå med å være bonusmedlem, hvilke bonusordninger som gir deg mest igjen per krone du bruker i ordningen - og ikke minst: Hva det lønner seg å bruke disse bonuskronene på.

  Ifølge en tidligere artikkel på Dinside, lønner det seg i alle fall ikke å bruke bonuspoengene på kafévarer ombord.

  Det de fleste bruker bonuspoeng på, er imidlertid bekvemmeligheter rundt reisen, som å samle opp til kort som åpner for flere fordeler - som fasttrack, mer fribagasje og liknende.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer